Vi har bytt telefonnummer

Från och med den 24 april byter hela Kalmar kommunkoncern telefonnummer från 0480-nummer till 010-nummer.

Julstämning i juli

På rad står Sussie Eriksson, Thomas Petersson, Ola Forssmed och Edward af Sillén. Mellan sig håller de en docka och framför står en gammaldags barnvagn.

Sussie Eriksson, Thomas Petersson, Ola Forssmed och Edward af Sillén. Foto: Suvad Mrkonjic.

Nästa sommar kommer julstämningen att breda ut sig i Krusenstiernska gården. Då spelas nämligen pjäsen Pappor på prov, som utspelar sig dagarna före jul.

För regissören Edward af Sillén är det ett riktigt drömprojekt. Både pjäsen i sig och att han får sätta upp den tillsammans med just den här ensemblen.

– Pappor på prov är en komedi som jag älskar och länge har velat göra. Många farser handlar om en otrohetsaffär, men här handlar det istället om konsekvensen av en otrohetsaffär. Det är en väldigt rolig pjäs som utspelar sig i Kalmar i nutid. Dessutom har jag samlat ett riktigt drömgäng. Det ska till exempel bli väldigt kul att få ihop Thomas och Ola som aldrig har spelat tillsammans förut, berättar Edward.

Thomas Petersson står bredvid Ola Forssmed som håller i en docka och pratar i telefon.

Det blir första gången Thomas Petersson och Ola Forssmed jobbar ihop. Foto: Suvad Mrkonjic.

Okänd son

Det är kring Thomas Peterssons karaktär som handlingen kretsar. Han spelar doktor Ljung, som har en oerhört viktig dag och snart ska föreläsa inför 300 neurologer från hela världen. Då får han plötsligt veta att han har en okänd son, som precis har blivit myndig och är här för att leta efter sin pappa.

– Där och då föds en liten, liten lögn, som blir en större lögn, som blir en större lögn. Och så är farskarusellen igång, berättar Edward.

Dagarna före jul

Till sin hjälp tar doktor Ljung in sin kollega och vän Göran, som spelas av Ola Forssmed. Även översköterskan, spelad av Sussie Eriksson, dras ofrivilligt in i det som händer.

Allt utspelar sig dagarna före jul, så trots att pjäsen spelas mitt under högsommaren kommer publiken att mötas av julmusik och julstämning.

– Teatern är magisk på det sättet att den kan förflytta oss vart som helst. Och i det här fallet har jag en dröm att, med glimten i ögat, skapa någon slags julstämning mitt i juli, berättar Edward.

En teaterscen utomhus.

Krusenstiernska teatern startade 2008 och finns i en lummig trädgård från förra sekelskiftet.

Sveriges bästa utomhusteater

För Thomas Petersson blir det sjätte sommaren på Krusenstiernska teatern och för Edward af Sillén, Sussie Eriksson och Ola Forssmed blir det den tredje. De ser allihop fram emot att få komma tillbaka.

– Själva parken där teatern byggs upp är magisk. Och också hur den byggs upp, det finns inte en enda dålig plats i hela salongen, säger Sussie.

– Det är en otrolig teater, Sveriges bästa utomhusteater, fyller Edward i.

– Sedan är det någonting med hela den här stan som jag personligen är otroligt förälskad i. Jag mår bra här och sist jag var här, 2019, började vi leka med tanken på att ha ett boende i Kalmar. Så nu får vi se om vi kan ta upp den tråden igen, säger Ola.

tycker om atmosfären

Mellan föreställningarna passar de på att uppleva Kalmar. Sussie åker gärna till stranden på Svinö och badar med hunden eller till östra sidan av Öland för att bara slappna av. Badplatsen Flundran på Stensö är en av Thomas favoriter.

– Jag tycker om atmosfären i Kalmar överhuvudtaget, det är så mysigt. Det finns bra shopping och om solen skiner är det bara ett stenkast till en strand, säger Sussie.

– Och det är sån härlig stämning på sommarkvällarna med många evenemang. Det är nästan lite sydeuropeiskt, tillägger Thomas.

Den 29 juni 2023 är det premiär och sedan spelas Pappor på prov under hela juli. De ser alla fyra fram emot att snart få välkomna publiken till Krusenstiernska teatern. Som Sussie uttrycker det:

– Kom för skrattet.

Pappor på prov är en komedi som jag älskar och länge har velat göra. Dessutom har jag samlat ett riktigt drömgäng.

Edward af Sillén

Krusenstiernska teatern finns i Krusenstiernska gården, som ligger i Gamla stan i Kalmar. Teatern startade 2008 och ägs av Vicky von der Lancken och Robert Gustafsson.

Föreställningar genom åren:

 • 2008: Lånta Fjädrar
 • 2009: Svensson Svensson på semester
 • 2010: Zpanska flugan
 • 2011: Ett makalöst bröllop
 • 2012: Hjälten från Kalmarsund
 • 2013: Älskling, jag är visst gift!
 • 2014: Charmörer på vift
 • 2015: Tresteg i Snedsteg
 • 2016: Rakt ner i fickan
 • 2017: Flaggan i topp
 • 2018: Dubbel Trubbel
 • 2019: Trassel
 • 2020–2021: Paus på grund av pandemin
 • 2022: Bäddat för trubbel
Senast uppdaterad:
Sidan publicerad av: Destination Kalmar