Internationell sandskulpturfestival

sandskulptur

På Kalmarsundsbadet kan du inte bara sola och bada med utsikt mot Kalmar Slott. I mitten av juli kan du dessutom se helt fantastiska sandskulpturer. Då hålls nämligen Kalmars årliga sandskulpturfestival.

Det är under en vecka de detaljrika konstverken skapas. Festivalen brukar börja på en måndag och då förbereds sanden först genom att vattnas och packas. För att skulpturerna ska bli så hållbara som möjligt ska sanden vara riktigt kompakt.

Skulpturerna växer fram

Under veckan är det sedan spännande att besöka stranden med jämna mellanrum för att se de skickliga skulptörerna arbeta. Steg för steg förvandlar de sanden till fantasifulla konstverk. För varje dag blir det lite tydligare hur verken kommer att se ut och i slutet av veckan finslipar konstnärerna de sista detaljerna.

På fredagen utses folkets och juryns vinnare, men på ett sätt är det bara början. Om väder och vind tillåter står de stora skulpturerna kvar i flera veckor.

sandskulptur

Världens bästa skulptörer

Kalmar International Sandsculpture Festival hade premiär 2013 och redan då deltog några av världens bästa sandskulptörer. Det brukar finnas plats för cirka åtta konstnärslag och intresset för att vara med är alltid stort. Festivalen i Kalmar har gott rykte och är den enda i sitt slag i Sverige.

Redan i sin ansökan skickar konstnärslagen med skisser och detaljerade beskrivningar av verken de planerar att skapa. Det gör att verken alltid håller väldigt hög kvalitet.

Var med och rösta!

Folkets vinnare röstas fram av dig som besöker festivalen. Omröstningen pågår torsdagen den 18 juli klockan 12.00–fredagen den 19 juli klockan 12.00. När det är dags att rösta presenteras en länk till omröstningen på evenemangets och Destination Kalmars facebooksidor. På stranden hittar du länken via en QR-kod. Om du vill vara med och rösta fram vinnaren på plats behöver du alltså en smartphone.

FEM Tips från experten

Vill du skapa ett extra fint sandslott? Här kommer fem handfasta tips från Edwin Böck som är konstnärlig ledare för sandskulpturfestivalen.

  1. Hitta bra sand som är ”kletig”.
  2. Packa sanden hårt med mycket vatten.
  3. Använd enkla verktyg som till exempel spadar och knivar.
  4. Ha en sprayflaska med vatten till hands så att du kan hålla formen fuktig.
  5. Glöm inte att ta på dig solhatten.

  • Kalmar International Sandsculpture Festival hade premiär 2013 och äger rum vid Kalmarsundsbadet. År 2023 var det 10-årsjubileum.
  • Arrangörer är Destination Kalmar i samarbete med kultur- och fritidsförvaltningen i Kalmar kommun.
  • Årets festival hålls den 15–19 juli 2024.
Senast uppdaterad:
Sidan publicerad av: Destination Kalmar AB