Natur- och fritidsområden

Letar du efter en härlig plats att göra en utflykt till? I Kalmar finns det många fina natur- och fritidsområden, både mitt inne i stadskärnan och i olika delar av kommunen. Här berättar vi om några av dem, men du kommer helt säkert att upptäcka egna favoriter.

SKÄLBY

Skälby är ett härligt parkområde som är omtyckt av människor i alla åldrar. Här finns Kalmars största lekpark och en 4H-gård där du kan hälsa på bondgårdsdjur som hästar, grisar och kaniner. Det finns också utegym, frisbeegolfbana, grillplats, kafé med mera.

centrala parker

Stadsparken och Kalmarsundsparken erbjuder härliga grönytor mitt i stan, både att strosa runt i och att breda ut picknickfilten på. Stadsparken ligger vid slottet och har en omtyckt lekplats. Kalmarsundsparken sträcker sig mellan slottet och Stensö och har Kalmars längsta badbrygga.

Svinö

Svinö ligger vid Ölandsbrons fäste och är till största delen täckt av planterad barrskog. Här finns flera fina badplatser och trevliga stigar där du kan promenera eller jogga.

Stensö

Stensö är en halvö i södra delen av Kalmar. Här finns populära badplatser och motionsspår för dig som vill vandra, cykla eller jogga. Det finns också en snorkelled och en höghöjdsbana. På Stensö finns dessutom en campingplats och en ny bana för äventyrsgolf. I anslutning till området ligger Stensö fiskeläge där du kan uppleva båtliv och se charmiga sjöbodar.

Skärgårdsparken

Skärgårdsparken ligger utmed Västra sjön och är ett friluftsområde med ett rikt fågelliv och en varierad natur. Här finns natursköna stigar längs kusten och genom dämmen, skog och hagmark. Det finns också ett par höjder med vacker utsikt över skärgården. Området utvecklas just nu för fullt men är redan en härlig plats att besöka för dig som vill vandra, cykla mountainbike, rida, fågelskåda eller bara njuta av naturens lugn.

Till Skärgårdsparken hör området Kalmar Dämme som är en anlagd våtmarkspark. Här renas vattnet i Törnebybäcken innan det når Kalmarsund. Dämmet har ett rikt fågelliv och det finns många trevliga stigar och utkiksplatser.

Horsö och Värsnäs

Ön Horsö och halvön Värsnäs ligger i norra delen av Kalmar. Tillsammans utgör de ett naturreservat med fina möjligheter till friluftsliv. I området finns många skogsstigar, hagmarker och örtrika strandängar. Det finns två badplatser och ett motionsspår med belysning.

Ljungbyholm och Krankelösa

I Ljungbyholm och Krankelösa, i södra delen av Kalmar, finns många härliga platser att besöka längs Ljungbyån. Landskapet är variationsrikt och det finns också många fornlämningar. Här kan du bland annat uppleva värdefull flora och ett rikt fågelliv i naturreservatet Prästgårdsängen. Ett annat omtyckt strövområde är Krankelösaholm där du kan njuta av vacker vårblomning.

Mer inspiration

5 Tips
Senast uppdaterad:
Sidan publicerad av: Destination Kalmar AB