
Den Kreugerska huset
Nu ska vi berätta om det Kreugerska huset, som har bebotts av några av Kalmars mäktigaste familjer genom århundradena. Men det har inte alltid stått här på Norra Långgatan 51.
Striden har pågått länge. Närmare 25 år. En hård lokal dragkamp som utspelat sig mellan restaurangnäring och kulturvärld. Och nu, år 1967, verkar den äntligen ha fått sitt slut. Eller? Det är en stor utmaning som ligger framför alla som på ett eller annat sätt är engagerade i kampen om det Kreugerska huset.
För att huset ska få överleva måste det nämligen flyttas till en annan tomt. Och vi pratar alltså om ett flera hundra år gammalt, färdigbyggt trähus. Femhundra ton tungt, tolv meter högt och tio meter brett. Ungefär en kilometer behöver det otympliga ekipaget rulla, från Östra Sjögatan till sin nya plats här på Norra Långgatan.
Huset är upp-pallat på två stora rullar som dras av långtradare. Hela flytten beräknas ta tre dagar sammanlagt. Första dagen rullas huset ungefär 100 meter bort till Stortorget, där det parkeras över natten. Denna färd krävde att tungan hölls rätt i mun, eller ska vi säga Huset rätt på vägen? För till husen på båda sidor om gatan fanns bara cirka en decimeters spelrum. Dagen därpå fortsätter färden mot Norra Långgatan. Kalmarbor samlas runt det stora rullande huset för att bevaka spektaklet. Undra vad de tycker?
Då, för tjugofem år sedan när Ösara köpte tomten Östra Sjögatan var planen att riva fastigheten, ”en gammal förfallen kåk”, för att bygga ut sitt dåvarande hotell Witt på tomten bredvid. Det lämnades in rivningstillstånd – och de fick nej. Huset på tomten var nämligen mer än bara en förfallen kåk. Det var ju det Kreugerska huset, med ett troligtvis stort kulturhistoriskt värde. Det byggdes redan 1697, åt den dåvarande borgmästaren i Kalmar, men det är inte han som har gett huset dess historiska värde.
Det kom senare. När huset efter drygt hundrafemtio år säljs av en C.A. Palme till en J.A. Kreuger. Och ja, det finns anledningar till att du känner igen de namnen. Nämnde Christian Adolph Palme fick nämligen en son, som fick en son som fick en son med namnet Olof Palme, och han blev statsminister. Här i huset bodde alltså Olof Palmes farfarsfar. Och husköparen Johan August Kreuger skulle några år efter köpet bli far till konstnären Nils Kreuger.
Den Kreugerska släkten kom till Kalmar från Tyskland i början av sjuttonhundratalet då en bagare vid namn Johan Kröger startade upp sin verksamhet här, och släkten blev både stor och inflytelserik under de tvåhundra följande åren. En av släktingarna som bodde här i huset var Ernst August Kreuger, som startade Kalmar tändsticksfabrik. Tillsammans med sin fru Jenny fick han också två söner här i huset: Ivar och Torsten Kreuger.
De båda bröderna kom att snabbt ge sig in i tändsticksbranschen och efter utbildning och utlandspraktik i bland annat USA började Ivar Kreuger att bygga ett affärsimperium som kom att nå långt utanför Sveriges gränser. Han blev en internationell finansstjärna, troligtvis den internationellt mest välkände Kalmarbon någonsin, men han föll hårt när börsen kraschade på 1930-talet. Och än idag är hans död ett mysterium – var det mord eller för egen hand?
Det var i alla fall här i huset som han föddes. Men sedan huset köptes av det statliga restaurangbolaget Ösara har det de senaste tjugofem åren fått stå och förfalla. Ingen har bott här, ingen har tagit hand om det, däremot har Ösara kämpat med otaliga rivningstillstånd. Tills det blev beslutat att huset i alla fall ska bevaras för eftervärlden. Ja, men i så fall får staden själva ta hand om det, tänkte Ösara, och skänkte hela huset till Kalmar stad, tillsammans med 135 000 kronor i flyttbidrag.
Och nu rullar det längs Kalmars gator. När huset passerar, och därmed också blockerar, entrén till hotell Witt på tomten bredvid, tvingas gästerna använda ett fönster i hotellrestaurangen istället för porten. De får klättra in och ut på stegar.
Men huset kommer fram till sin destination till slut. Snabbare än beräknat dessutom, redan på andra dagen blir flytten klar. Och nu står det här, som om det aldrig har gjort annat.
Sidan publicerad av: Destination Kalmar AB