Kalmar Slott i mystiskt sken. Bakom slottet syns en människa klädd i en kåpa. På bilden står rubriken Kalmar - Öden och myter.

Jenny Nyström

Skymningen lägger sig sakta över Kalmar. På vägen rör sig en liten grupp barn ryckigt fram. När de kommer närmare kan du se att det är en liten flicka i mitten som haltar, kinderna är randiga av tårar som har torkats bort med baksidan av handen. Ändå ser hon morsk ut, där hon stödjer sig på sina tre äldre bröder. Mestadels hoppandes på den icke-skadade foten.

Flickan är Jenny Nyström och om mindre än 15 år kommer hon att ha varit med och skapat bilden vi alla har på näthinnan när vi tänker på jultomten. Men just ikväll är hon bara ett barn som har gjort sig illa.

Hon älskar att ge sig ut på upptåg med bröderna och just idag hade de tagit sig till Lilla kyrkogården vid norra landsvägen. Det skulle finnas några nygrävda gravar där och inget är väl lika spännande som att gå balansgång på plankorna som ligger över gravhålen och hindrar människor från att trilla i? Ja, hon vet att man inte ska gå där. Men, det går liksom inte att låta bli. Och så händer det; hon snavar och i rädslan för att ramla rätt ner i graven kastar hon sig åt sidan och slår i benet riktigt illa. Nu både längtar hon hem till mammas mjuka famn för tröst, samtidigt som hon skäms. Hon vill ju vara en snäll och god flicka.

Den lilla syskongruppen passerar Norra vägen 6, där Jenny Nyström föddes. Då hyrde familjen en lägenhet som bestod av fyra rum på ovanvåningen och ett större sällskapsrum på nedervåningen. Men här hann Jenny bara bo i två år; av någon anledning valde familjen sedan att flytta, först till Malmbrogatan och sedan hem till Jennys morföräldrar. Kanske för att pappa Daniel behövde försörja hela familjen på sin lilla lärarlön och trots att han jobbar extra både som pianolärare och kantor verkar lönen inte räcka hela vägen. Om bara några få år kommer de att flytta igen, den här gången till Göteborg när pappa Daniel får en bättre tjänst där. Den flytten blir riktigt jobbig för Jenny, från det lantliga Kalmar – med väderkvarnar, djur invid husknuten och snörika vintrar – till storstan. Där de andra barnen dessutom retar henne för Kalmardialekten.

Men, det är också där hon får börja på Göteborgs Musei Rit- och Målarskola. Det är där som hon får syn på Viktor Rydbergs saga "Lille Viggs Äfventyr på julafton". Hon gör illustrationer till den som blir väldigt uppskattade av författaren och som till slut ges ut som bok. Där vi kan se början till just jultomten som snart kommer att bli ett av Jenny Nyströms favoritmotiv. Sedan blir det Konstakademien i Stockholm för att måla klassiskt.

Det blir flera års kämpande om den kungliga medaljen innan Jenny år 1881 lämnar in en målning på ämnet "Gustav Vasa inför Kung Hans" och som första kvinna någonsin får ta emot medaljen. Hon får också ett utlandsstipendium, som innebär konststudier i Paris. Jenny Nyström återvänder från Paris 1886 och året därpå kan hon äntligen gifta sig med sin Daniel Stoopendaal. Ytterligare några år senare, 1893, föds sonen Curt.

Och hon arbetar, oj vad hon arbetar. Det är lätt att förundras över Jenny Nyströms enorma produktion. Vykort, tavlor, böcker, tidningar, illustrationer, klassiska målningar. Både brett och djupt. Men det var hon också tvungen till. Daniel, maken, var ofta sjuk och kunde inte arbeta, så hela försörjningsbördan för familjen låg hos Jenny.

Och hon var inte bara den som ritade vår bild av tomten med röd luva och vitt skägg, åkandes på en släde med bjällror. Hon hjälpte också till att sprida traditionen med julkort till Sverige, målade sagokort och var också en av dem som såg till att alla möjliga olika högtidsdagar fick sina egna vykort, som skickades land och rike runt under större delen av 1900-talet.

Jenny Nyström var en konstnärinna i tiden, som var både innovativ och nyskapande. Orädd, kanske man kan säga, precis som under alla de där upptågen med bröderna i barndomens Kalmar.

Senast uppdaterad:
Sidan publicerad av: Destination Kalmar AB