Adam startade skomakeri

Adam Persson

Adam Persson är en kreativ person och har alltid varit intresserad av hantverk.

Mitt på Kvarnholmen driver Adam Persson sedan en tid tillbaka ett skomakeri. Han har lärt sig hantverket från grunden och hann jobba både i Stockholm och på Korfu innan familjen valde att slå sig ned i Kalmar.

– Vi har våra familjer i närheten och pluggade också här båda två innan vi flyttade till Stockholm, så det kändes naturligt att komma tillbaka. Vi trivdes bra i Stockholm men längtade väl efter ett lite enklare liv helt enkelt, berättar Adam.

Hur kommer det sig att du blev skomakare?

– Jag har alltid varit intresserad av hantverk, att få jobba med händerna och vara kreativ. Jag var också sugen på att ge mig in i något nytt efter många år inom handelsbranschen.

Var och hur har du lärt dig hantverket?

– Det började med att jag ansökte till Hantverksakademin i Stockholm där jag blev antagen. Genom det började jag som lärling på Bäckmans Skoservice och det gick ganska snabbt över till en fast anställning. Under samma tid gick jag även en kurs i bespoke, det vill säga måttbeställda och handsydda skor, hos en välkänd skomakare i Åres skogar. På Bäckmans jobbade jag sedan under flera år och lärde mig otroligt mycket. De är absolut bäst i Sverige så jag hade inte kunnat få en bättre start.

Du hann även med att arbeta utomlands. Var och med vad?

– Det stämmer, jag arbetade hos ett grekiskt skomärke som heter Dimissianos & Miller på Korfu. De gör sina skor helt för hand vilket väldigt få gör idag. Det är ett fantastiskt hantverk och ett tidskrävande arbete. Det jag lärde mig hos dem är ovärderligt i mitt yrke.

Vilka andra typer av arbeten gör du?

– Jag reparerar lädersaker av olika slag så som väskor, bälten och olika tillbehör. Jag har även fått in uppdrag där kunden vill ha till exempel en fickurshållare i läder och då löser jag det också. Jag tycker om att skapa och få vara kreativ, även om det ibland är en större utmaning jämfört med att reparera.

Hur väljer du ut de produkter du säljer i butiken?

– För mig är det jätteviktigt att de produkter och tillbehör som jag säljer är av hög kvalitet och rimmar med resten av verksamheten. Skorna jag säljer kan till exempel hålla ett helt liv om du tar hand om dem rätt.

Jag tycker att det finns en tydlig trend generellt när det gäller hållbarhet och återbruk.

Adam Persson

Vad händer just nu och hur ser dina planer ut framåt?

– Jag jobbar på, det har varit lite tuffare under pandemin men jag ser positivt på framtiden och är otroligt glad över alla kunder som kommer in, jag känner mig faktiskt väldigt uppskattad. Sen har jag lite planer på att utöka verksamheten och mitt utbud med något som jag själv brinner mycket för. Jag håller det lite hemligt än så länge men det är något jag pysslar en del med nu när det är något lugnare, så håll utkik.

Tycker du att vi är bra på att ta hand om våra skor? Eller byter vi ut dem för snabbt när de blir slitna?

– Jag tycker att det finns en tydlig trend generellt när det gäller hållbarhet och återbruk. Vi köper färre saker och mer genomtänkt och reparerar våra saker i allt högre grad. Det är roligt att se och framför allt nödvändigt för vår framtid.

Har du några bra tips för att vårda sina skor?

– Ha alltid skoblock i trä i skorna efter att du använt dem samt låt dem vila och ”torka upp” efter varje användning. Det är också viktigt att använda bra skovårdsprodukter.

Hur ska ett par perfekta skor vara, tycker du som kan hantverket?
– Omtyckta av ägaren!

Adams bästa Kalmartips

  1. Besök Kalmar konstmuseum, bara byggnaden i sig är magnifik.
  2. Grilla på någon av Stensös alla fina grillplatser, jag brukar passa på att kallbada också.
  3. Bästa klädutbudet hittar du hos Selvage på Norra Långgatan.
  4. Käka riktigt god mat på Postgatan.
  5. Jag springer mycket och tycker att Kalmarsundsleden är magisk, det finns många fina rundor att ta.
Senast uppdaterad:
Sidan publicerad av: Destination Kalmar