Emmelie testar Kalmars badplatser

Emmelie Brengesjö

Inte mindre än 15 badplatser har Emmelie Brengesjös familj inom cykelavstånd. De utforskar dem en efter en.

Nu när jag bor i en härlig kuststad måste jag bada. Så resonerade Emmelie Brengesjö när hon som nyinflyttad började utforska Kalmar. Hon tog fram kommunens badplatskarta och märkte ut de badplatser som familjen kan cykla till från hemmet vid Skälby. Hela 15 badplatser fick hon ihop.

Med kartan som utgångspunkt började Emmelie sedan upptäcka Kalmars badplatser tillsammans med sin man Oskar och sonen Billy. Idag har familjen också utökats med minstingen Jon.

– Det är så lätt att vara bekväm och alltid åka till samma badplats för att du vet att den är bra. Nu hade vi 15 platser att pricka av och det blev en spark i baken. Vi kom iväg även när det bara var halvfint väder ute och vi har fått flera favoritställen som vi nog inte hade upptäckt annars, berättar Emmelie.

Hur har ni bestämt vilken badplats ni ska åka till?

– Vi hade kartan på kylskåpet och det var ett bra sätt att få inspiration. Vad är vi sugna på idag? Ska vi åka till ett ställe där vi kan köpa glass eller är det viktigast med mycket skugga? Sedan tog vi bara väskan och cyklade iväg.

Hade ni alltid en väska packad?

− Jag kan vara lite bekväm, så nu förberedde jag för att göra det så lätt som möjligt för mig. Jag sydde en semesterväska med plats för badpuffar, solkräm och allt annat som kan vara bra att ha med sig. Vi hade alla grejer redo och behövde bara lägga till lite matsäck innan vi gav oss iväg.

Värsnäs är en av familjens favoritbadplatser.

Har du alltid badat mycket?

– Nej, det är först på senare tid jag har upptäckt hur härligt det är att bada. Jag känner att jag får livet åter. Om jag är stressad eller trött och tar ett dopp är det som att alla negativa känslor bara rinner av. Det spelar ingen roll om det är 7 eller 25 grader i vattnet.

Så du har gått från att knappt bada alls till att bada året runt?

– Ja, men att kallbada är ganska nytt för mig. När jag badade i september trodde jag nog att det skulle bli årets sista dopp men sedan drog några kompisar med mig på vintern. Det ger en extra kick att bada när det är superkallt i vattnet, det är en ny level av att få livet åter.

Emmelie Brengesjö

Att bada i superkallt vatten ger en extra kick tycker Emmelie.

Vilka är de bästa badplatserna när ni åker med familjen?

– Björkenäs, Ekö och Värsnäs är toppen för en barnfamilj. Jag vill helst inte ha sand där vi har våra saker, men det får gärna vara sand där vi badar. Det är också viktigt att det finns skugga och att det är lätt att hålla koll på barnen.

Vilken är den bästa badplatsen när du badar utan barn?

– Om det är på sommaren är det härligt att bada på Svinö. Där kan du bada vid en brygga samtidigt som du ser Öland och Ölandsbron. När jag badar ensam vill jag gärna att det ska vara ganska lugnt och stilla, så att jag får lite egentid.

Emmelie Brengesjö

Bryggan på östra sidan av Svinö är en en favorit när Emmelie vill ta ett snabbt dopp utan barnen.

Vilka ställen är bäst för ett vinterdopp?

– Då vill jag gärna bada från en brygga och det får gärna vara ganska folktomt. Koudden i Norrliden är en favorit. Ett annat bra ställe är kallbadhuset där du har utsikt mot slottet.

Kommer ni fortsätta att ha samma upplägg?

– Vi har några badplatser kvar som vi inte hann med förra året, så de kommer vi att ta i sommar. Vi känner inte att vi behöver åka någon annanstans. Förra året var vi bara här och hade en helt fantastisk sommar. Vi njuter av Kalmar och jag hoppas att jag aldrig blir hemmablind. Jag har ett starkt minne från augusti förra sommaren när vi badade på Svinö tillsammans med några vänner som var på besök. Plötsligt var jag tvungen att ropa: ”Jag bor här, kolla vad fint det är!”.

– När du har bott på en plats länge reflekterar du inte över hur nära det är till allt och hur fint det är. Jag hoppas att jag aldrig kommer att ta det för givet. Jag vill ha kvar den här njutkänslan, att jag är tacksam över att jag bor här.

Plötsligt var jag tvungen att ropa: ’Jag bor här, kolla vad fint det är!’

Emmelie Brengesjö

EmmelieS BÄSTA BADPLATSER

  1. Björkenäs ligger norr om centrum och är toppen när du badar med barn. Det finns både en brygga och en liten sandstrand.
  2. Ekö badplats ligger söder om stadskärnan och är också en favorit när jag badar med familjen. Det finns både bryggor och strand.
  3. Svinö ligger nära Ölandsbron och har flera badplatser, men än så länge har jag bara testat bryggan på den östra sidan. Den är perfekt när jag badar utan barnen.
  4. Norrlidsbadet ligger norr om stadskärnan och hit åker vi när vi vill kunna köpa glass. Den är jättebra för barnfamiljer men det brukar vara lite mer folk än på våra andra favoriter.
  5. Värsnäs ligger norr om centrum och har både brygga och strand. Skogen gör att det är extra härligt.

− Förra sommaren tog vi cykelfärjan över till Öland en dag och badade på Talludden precis på andra sidan bron. Det var ett av våra sommarmål. Den gången cyklade vi inte runt, men det kommer vi nog att göra i sommar och passa på att upptäcka mer av Öland. Det var inga problem att ta med sig lådcykeln.

Senast uppdaterad:
Sidan publicerad av: Destination Kalmar