Ironmanlopp i världsklass

Bild

I mitten av augusti brukar det råda triathlonyra i hela Kalmar. Det är nämligen här Sveriges enda fullvärdiga Ironmantävling på långdistans äger rum.

Allt började 1994. Då genomfördes Kalmars första triathlontävling med 64 personer på startlinjen. Redan då var det fulla distanser som gällde. Det innebär att deltagarna börjar med att simma 3,8 kilometer i Kalmarsund, sedan cyklar de 180 kilometer på både gator och landsvägar för att till sist avsluta med att springa ett maratonlopp.

Fick Ironmanstatus

Kalmars triathlontävling växte steg för steg under slutet av 1990-talet och början av 2000-talet, men det var inte förrän år 2012 som det tog fart på riktigt. Då fick tävlingen Ironmanstatus och blev i och med det en del av ett internationellt varumärke. Nu nådde tävlingen ut till triathleter över hela världen och blev också ett kval till världsmästerskapet som hålls på Hawaii.

Starkt publikstöd

Första året som Ironmanlopp lockade Kalmartävlingen 1 600 deltagare från olika delar av världen. De uppskattade Kalmars snabba bana, närheten till publiken och den familjära stämningen. Starkast intryck gjorde nog det fina publikstödet. Längs hela banan brukar både Kalmarbor och besökare sluta upp för att heja fram de fantastiska hjältarna som genomför loppet. Extra hög brukar stämningen vara vid Stortorget där deltagarna går i mål.

Ironmans målgång

Flera kringevenemang

Kalmarborna är stolta över sitt Ironman och vill gärna vara med – antingen som publik eller som volontär eller deltagare. De senaste åren har evenemanget fortsatt att växa och numera brukar omkring 3 000 personer från mer än femtio länder runt om i världen finnas med på anmälningslistan. Det har också utvecklats flera kringevenemang. Samma vecka hålls till exempel kortdistansloppet Kalmar Mini Tri och löploppet Ironkids, där alla barn som deltar är vinnare och får springa in genom samma målgång som triathleterna.

Prisbelönt

Att tävlingen är omtyckt bland dem som tävlar märks inte minst vid Athletes’ Choice Awards som hålls en gång om året. Då utses de bästa Ironmanloppen inom flera olika kategorier – och det är loppens deltagare som har berättat vad de tycker i de utvärderingar som görs runt om i världen. Ironman Kalmar brukar alltid hamna högt och har flera år i rad utsetts till det av världens alla 42 Ironmanlopp som flest vill rekommendera till en vän. Går det att få ett bättre betyg?

På grund av pandemin har Ironman Kalmar fått ta en paus både 2020 och 2021. Nästa lopp är planerat till den 20 augusti 2022.

Utmärkelser

  1. Världens mest rekommenderade Ironmanlopp.
  2. Världens tredje bästa Ironmanevenemang.
  3. Världens bästa cykelbana.
  4. Världens bästa löpbana.
  5. Världens näst bästa värdstad.

(Från Athletes’ Choice Awards 2019)

  • Sammanlagt finns det 42 Ironmanlopp på fulldistans runt om i världen och Ironman Kalmar är det enda i Sverige. Världsmästerskapet hålls på Hawaii.
  • Distanserna i ett fulldistanslopp är 3,86 kilometer simning, 180,2 kilometer cykling och 42,2 kilometer löpning.
  • I kortdistansloppet Kalmar Mini Tri är distanserna 520 meter simning, 18 kilometer cykling och 4,2 kilometer löpning.
Senast uppdaterad:
Sidan publicerad av: Destination Kalmar