Johanna skapar praliner av choklad

Johanna Elmqvist

Johanna Elmqvist tillverkar egna chokladpraliner sedan 2011.

Tillhör du dem som älskar choklad? Det gör Johanna Elmqvist också – och sedan 2011 är det hennes jobb. Tillsammans med maken Kristoffer driver hon Johannas Choklad som ligger mitt på Kvarnholmen.

Det var efter att ha jobbat några år på Marsipangården i Trosa som Johanna återvände till Kalmar och startade upp Johannas Choklad. De första åren drev hon verksamheten själv, men i takt med att företaget har utvecklats har också personalstyrkan blivit större.

− Nu driver jag verksamheten tillsammans med min man Kristoffer och vi har också två heltidsanställda och tre timanställda. I vår butik har vi numera både chokladtillverkning och ett kafé. Vi har dessutom öppnat en webbshop, berättar Johanna.

Hur kommer det sig att du satsade på just choklad?

– Jag har alltid haft ett stort intresse för bakverk och framför allt choklad. Jag gick hotell- och restaurangprogrammet på gymnasiet och där fick vi en introduktion i hur choklad kan användas i restaurangköket. Jag kände direkt att det är detta jag vill jobba med.

Vilka är era specialiteter?

– Vi tillverkar choklad i många olika former – praliner, chokladbräck, chokladkakor och chokladbakverk – men just nu är det framför allt bean to bar som är vår specialitet. Bean to bar innebär att vi arbetar direkt med kakaobönan som vi rostar, krossar och fördelar så att skalet tas bort. Sedan mal vi den i en stenkvarn och tillsätter socker för att på så sätt skapa vår alldeles egen choklad.

Kan besökarna ofta se chokladtillverkning inne i butiken?

– Om de besöker oss på en vardag har vi alltid produktionen igång, så då finns det goda chanser. Vi tillverkar chokladen i samma lokal som vi har vår butik. Det finns ett fönster in till produktionen och där kan besökarna se vad vi tillverkar just då. Vissa dagar gjuter vi praliner och en annan dag paketerar vi chokladbräck, så vad de får se skiljer sig från dag till dag.

Smakerna är så otroligt varierande när det handlar om hantverkschoklad så du upptäcker nya smaker och nyanser varje gång du smakar.

Johanna Elmqvist

Vad händer just nu? Och hur ser era framtidsplaner ut?

– Just nu jobbar vi mycket med att fördjupa oss i Bean to bar-tillverkningen. Vårt mål är att bli helt självförsörjande på choklad och att få en ännu tätare kontakt med bönderna som vi jobbar med. På så sätt vill vi lära oss mer och komma närmare kakaons ursprung. Detta hoppas vi ska leda till en hållbar chokladproduktion både för bönderna, för naturen och för oss.

– Ursprung, kvalitet och kontakt med bönderna har blivit mer och mer viktigt för oss. Vi vill belysa hur kakaoindustrin jobbar och hur vi alla tillsammans kan påverka den till det bättre genom att göra medvetna val och köp.

Blir du någonsin trött på choklad?

– Nej, choklad är så otroligt komplext. Smakerna är så varierande när det handlar om hantverkschoklad så du upptäcker nya smaker och nyanser varje gång du smakar. Sen är choklad ett levande livsmedel vilket gör det väldigt spännande att jobba med. Jag kommer aldrig att bli fullärd!

Johannas bästa Kalmartips

  1. Kalmar har så mycket att erbjuda och det bästa tycker jag är att allt finns centralt. Du kan uppleva bra shopping, mat, kultur och historia mitt i stan.
  2. Kalmar Slott är en upplevelse du inte ska missa och dessutom ligger det bara ett stenkast från centrum.
  3. Sommartid tycker jag absolut att du ska passa på att se staden från vattnet, till exempel genom att hyra en kajak eller SUP. Då är det dessutom perfekt att kunna avsluta sin dag på någon av de centrala badplatserna som till exempel Kalmarsundsparken eller Kattrumpan.

…Johannas morfars far Albert Lindeström var en av grundarna till Kalmar Konfekt- och Karamellfabrik? Fabriken var i drift mellan 1903 och 1998.

Senast uppdaterad:
Sidan publicerad av: Destination Kalmar