Karins tips för en hållbar semester

Karin Löfström

Karin Löfström satsar gärna på ”hemester”, det vill säga semester på hemmaplan.

Tillhör du dem som vill leva mer hållbart? Då vill du säkert göra det även under din semester. Här får du några konkreta tips från Karin Löfström som är hållbarhetsstrateg i Kalmar kommun.

Karin kommer ursprungligen från Nyköping, men bodde också i London under en period innan hon flyttade till Kalmar 2010. En av hennes första reaktioner var ”jag kan gå överallt!”.

– Det tycker jag är den största fördelen med Kalmar som miljömässigt hållbar turiststad. Här kan du ta dig nästan överallt till fots och det tycker jag personligen är det bästa sättet att uppleva en ny plats på. Om du vill färdas lite längre sträckor fungerar det också utmärkt att cykla. Det finns flera ställen där du kan hyra cykel om du inte har med dig en egen, säger Karin.

Vad är viktigast att tänka på för att semestern ska bli mer miljösmart?

– Jag tycker att du ska tänka ungefär som du gör till vardags. Jag brukar säga att det är bostaden, biffen och bilen som är de stora frågorna när du vill leva miljösmart. Kolla upp vilka hotell som är miljöcertifierade innan du bokar och fråga varifrån maten kommer när du äter på restaurang. Fundera också på hur du bäst kan ta dig till ditt resmål.

Vad gör du själv helst på din semester?

– Själv har jag gärna ”hemester”, det vill säga semester på hemmaplan. Jag tycker att Kalmar har så mycket att erbjuda inom olika områden. Det finns allt från fantastiska museer och historiska platser till härliga badplatser och evenemang. Jag tar också gärna färjan över till Öland och cyklar runt en dag. Där besöker vi kanske en loppis och tar sedan en fika eller en god bit mat på någon mysig restaurang.

I Kalmar kan du ta dig nästan överallt till fots. Det tycker jag personligen är det bästa sättet att uppleva en ny plats på.

Karin Löfström

Hur är utbudet av lokalproducerad mat?

– Jag är väldigt imponerad av regionens matkultur, som erbjuder massor av lokalproducerade, ekologiska produkter. Många restauranger serverar till exempel öländskt lamm. Det är bra både på grund av det korta transportavståndet och för att lammen betar fritt och bidrar till ett öppet naturlandskap. Det finns också flera restauranger som satsar på grön mat. Allra bäst när det kommer till miljön är det att äta vegetariskt.

Det låter som att små val kan göra stor skillnad?

– Det allra viktigaste tror jag är att du försöker tänka till lite extra. Om du brukar leva hållbart till vardags så finns det ingen anledning att släppa det när du har semester.

Karin tipsar

  1. Utforska destinationen till fots eller med cykel.
  2. Boka ett hotell som är miljöcertifierat.
  3. Fråga varifrån mat och dryck kommer när du äter på restaurang och satsa på närproducerad eller vegetarisk mat. Då gynnar du både miljön och den lokala näringen. Våga be om en doggy-bag till dina rester.
  4. Handla souvenirer som du har användning av, gärna lokalt producerade varor.
  5. Besök loppisar eller shoppa second hand.
Senast uppdaterad:
Sidan publicerad av: Destination Kalmar