Rabea och Shahram skapade en oas mitt i stan

Rabea Holzfurtner och Shahram Soltani

Rabea Holzfurtner och Shahram Soltani startade Oas i Kalmar 2017.

Namnet Oas är noga uttänkt. Det är just en oas mitt i stan som Rabea Holzfurtner och Shahram Soltani vill att deras kaféer ska erbjuda. Även menyn har de en tydlig tanke med. Genom att enbart servera veganska rätter och bakverk vill de bidra till en bättre planet.

De startade Oas i Kalmar 2017, parallellt med att Rabea pluggade vid Linnéuniversitetet. Det var hennes utbildning i visuell kommunikation som tog dem till Kalmar, innan dess hade paret bott och arbetat på flera olika platser runt om i världen och det var också under en resa som de träffades. Rabea arbetade då med grafisk design och Shahram som ingenjör.

– Oas började som ett roligt projekt men har varit vår passion i nästan fyra år nu. Och naturligtvis har mycket ändrats längs vägen, berättar Rabea.

Är allt ni serverar veganskt?

– Du kan få komjölk till kaffet men förutom det har vi bara vegansk mat på menyn och det innebär också att alla våra bakverk är veganska. Vi tillagar allt själva och använder bara några få, hälsosamma ingredienser – inga tillsatser. Våra bakverk är till exempel veganska, glutenfria och innehåller inget raffinerat socker.

Genom att enbart servera veganska rätter och bakverk vill Rabea och Shahram bidra till en bättre planet.

Varför känns det viktigt?

– Det känns bra att kunna erbjuda en meny som till största delen är växtbaserad. Med tanke på föroreningar, klimatförändringar och hälsa känns det som ett viktigt steg mot en grönare framtid. Men vi är inte perfekta, det finns många olika sätt att göra bra saker för vår planet. Vi fokuserar på växtbaserad mat men hållbarhet omfattar så mycket mer än det.

Har kundernas inställning till vegansk mat förändrats sedan ni startade?

– Ja, det tycker jag. Idag är det ganska många som gärna byter en ”vanlig” måltid mot en vegansk. Även de som inte vill äta helt veganskt är ofta villiga att prova andra alternativ, både för att det är bra för dem själva och för planeten. Havremjölk ser vi till exempel blir allt mer populärt.

– Jag tror att instagram har haft stor betydelse, både för att lära människor mer om växtbaserad mat och för att göra den populär.

Det känns bra att kunna erbjuda en meny som till största delen är växtbaserad. Det känns som ett viktigt steg mot en grönare framtid.

Rabea Holzfurtner

Numera finns Oas i flera städer. Berätta mer om hur verksamheten har utvecklats.

– Vi startade i Kalmar 2017 och i Växjö 2019. År 2020 startade vi även i Jönköping via en franchiseägare. Nästa steg blir att öppna i Norrköping, vi är redan mitt i planeringsprocessen där.

– Vi har också börjat rosta vårt eget kaffe i Växjö. Det var ett stort steg för oss men vi är glada över att vi tog det, det känns väldigt bra att veta hur produkterna vi säljer tillverkas. Till rosteriet har vi också en webbshop, så att kunderna kan köpa det kaffe vi serverar i våra kaféer.

Hur har det dagliga arbetet förändrats för Shahram och dig?

– Mitt jobb har förändrats ganska mycket genom åren. Jag jobbar fortfarande i våra olika kaféer med jämna mellanrum, för att vara säker på att allt går som det ska, men mycket mindre än vad jag gjorde i början. Nu jobbar jag huvudsakligen med att göra våra raw cakes men också med våra sociala kanaler och med design och produktutveckling.

– Shahram hoppar också in i våra kaféer när det behövs men numera jobbar han mest med kafferosteriet i Växjö. Han håller igång verksamheterna i våra kaféer och håller också ett extra öga på ekonomin.

Hur ser era framtidsplaner ut?

– Om vi hittar fler personer som matchar vårt koncept funderar vi definitivt på att öppna i fler städer. Vi håller också på att utveckla evenemang som ska hållas i vårt kafferosteri. Men viktigast av allt: vi försöker att ha kul!

Att starta ett eget kafferosteri var ett stort steg, men det är viktigt för Rabea och Shahram att veta hur produkterna de säljer tillverkas.

Rabeas bästa Kalmartips

  1. Ät en vegansk bugare på Bastard Burgers. Det är ett roligt ställe där det känns som att du befinner dig i New York.
  2. Handla second hand-kläder på Busfrö i Kalmar. Själv köper jag 90 procent av mina kläder second hand och älskar denna butik!
Senast uppdaterad:
Sidan publicerad av: Destination Kalmar