Robert känner sig hemma i Kalmar

Robert Gustafsson står framför kanalen. I bakgrunden syns vatten och hus.

Robert Gustafsson är allt oftare i Kalmar. Han trivs med att bo på en plats där det är nära till allt.

Robert Gustafsson delar sin tid mellan Stockholm, Kalmar och Öland. Och för varje år som går tillbringar han mer och mer tid i Kalmar.
– Det kommer att sluta med att jag flyttar hit, säger han.

Kärleken till Öland har funnits där länge. Robert Gustafsson är sommarölänning ända sedan 1986, men han tyckte länge att Kalmar var en ganska sömning stad.

− Det var något år innan vi startade Krusenstiernska teatern som jag kände att det började förändras. En ny generation såg nya möjligheter och det började hända saker i näringslivet, säger Robert.

Hur kom det sig att ni startade en sommarteater?

– Jag hade aldrig spelat sommarteater och pratade med Vicky von der Lancken om att jag var sugen på att testa det. Vi började spåna och när vi tittade på hur utbudet såg ut runt om i landet upptäckte vi att mycket var koncentrerat till västkusten. Jag hade precis börjat känna att Kalmar var på gång och tänkte ”det är där vi ska vara”.

Hur gick det till när ni hittade Krusenstiernska gården, där teatern finns?

– Vicky, Peter Dalle och jag åkte till Kalmar för att titta på platser som skulle kunna passa för en utomhusteater. Vi fick ett fantastiskt mottagande av Destination Kalmar som visade oss runt och när vi kom in i Krusenstiernska gården blev vi blixtförälskade alla tre.

– Samtidigt kände vi att trädgården var för liten och åkte vidare för att titta på andra platser. Men vi kunde inte släppa den vackra trädgården vi hade sett så lite senare åkte vi tillbaka. Den här gången stegade vi upp ytan och började skissa på ett papper. Gräsmattan var faktiskt större än vi hade trott, så där och då bestämde vi oss.

Skådespelare står på Krusenstiernska teaterns scen. I förgrunden syns delar av publiken.

Robert Gustafsson driver Krusenstiernska teatern tillsammans med Vicky von der Lancken sedan 2008.

Den första föreställningen hade premiär 2008. Fick ni en bra start?

– Vi var beredda på att det skulle ta tid, men det sa bara pang. Redan första året var det fullsatt och analysen vi hade gjort av Kalmar stämde, staden var på gång. Kalmar har gått från att sova en Törnrosasömn till att vara en del av den absoluta sommartoppen. Det har varit fantastiskt att få bidra till den resan.

Redan andra året köpte du ett hus i Kalmar.

– Ja och det har jag inte ångrat. Det blev för tufft att köra upp till norra Öland varje kväll efter föreställningarna. Nu åker jag till Byxelkrok någon gång i veckan istället och har Kalmar som bas på sommaren. Då kan jag bada eller paddla på dagarna och spela teater på kvällarna.

Kalmar har så mycket att visa upp utan att du behöver ha en entrébiljett.

Robert Gustafsson

Tillbringar du mycket tid i Kalmar även under andra årstider?

– Jag är oftare och oftare i Kalmar, till slut kommer jag att bli kvar här. Jag kommer gärna hit för att skriva men också för att bara vara ledig. Jag tror att det har att göra med hur jag är uppvuxen, jag trivs med att bo på en plats där det är nära till allt. Om jag skruvar ihop en Ikeamöbel i Stockholm och upptäcker att jag saknar en skruv tar det hela dagen att få tag på en ny. Om jag är i Kalmar tar det 20 minuter.

− Sen gillar jag atmosfären också. Kalmar har så mycket att visa upp utan att du behöver ha en entrébiljett. Här kan du promenera runt och se till exempel domkyrkan, Gamla stan och Kattrumpan. Man har också lyckats hålla igång traditioner där människor samlas, till exempel på nyårsafton när hela Stortorget är fullt under evenemanget Nyårsglöd.

Känns Kalmar som hemma?

– Ja, Kalmar och Öland har blivit en fast punkt för mig, det känns väldigt mycket som hemma. För mig hör Kalmar och Öland ihop – och här får jag den ultimata kombinationen av jobb och vila. Jag brukar säga att Kalmar är själens borg och att Öland är lungorna. Om jag behöver riktigt snabb återhämtning är det till Öland jag åker. Där kan du höra din egen puls.

Roberts BÄSTA KALMARTIPS

 1. På våren promenerar jag gärna förbi slottet och ned till Stensö fiskeläge, där det är väldigt fint när det börjar knoppas. Även Ängö är en favorit. Kanske blir det också ett restaurangbesök, till exempel på Postgatan som är riktigt bra.
 2. På sommaren tar jag gärna en rejäl macka på Café Lotsutkiken, ett klassiskt ställe som passar en arbetarromantiker som mig. Och om du gillar fart finns det en fin gocartbana norr om Kalmar, som är rolig att köra. En mer rofylld upplevelse är att paddla i kanalerna mitt i stan. Det är också härligt att slå sig ned på restaurang Slipkajen och äta något gott.
 3. På hösten, när löven har börjat falla, är det väldigt vackert i parken vid slottet och konstmuseet. Svinö, som ligger på Kalmarsidan vid Ölandsbrons fäste, är en annan plats jag gärna besöker för att promenera eller cykla mountainbike. Kanske blir det också ett spabesök för att varva ner, det finns flera bra ställen.
 4. På vintern strosar jag gärna i den mysiga stadskärnan och besöker något av Kalmars alla fik. Kullzénska är en favorit med väldigt mysig stämning och i samma byggnad finns ett antikvariat där du kan hitta litteratur om Kalmar och Öland. Det är också härligt att slå sig ned i baren på Slottshotellet och smutta på en Irish Coffee.

– På Öland tycker jag att du ska åka den vackra kustvägen på den norra delen av ön. Där upplever du allt det som är Öland för mig – månlandskapet, kusten och sandstränder som skulle ha kunnat vara i Spanien. Att åka på den slingriga vägen är helt magiskt.

Föreställningar genom åren:

 • 2008: Lånta Fjädrar
 • 2009: Svensson Svensson på semester
 • 2010: Zpanska flugan
 • 2011: Ett makalöst bröllop
 • 2012: Hjälten från Kalmarsund
 • 2013: Älskling, jag är visst gift!
 • 2014: Charmörer på vift
 • 2015: Tresteg i Snedsteg
 • 2016: Rakt ner i fickan
 • 2017: Flaggan i topp
 • 2018: Dubbel Trubbel
 • 2019: Trassel
 • 2020–2021: Paus på grund av pandemin
 • 2022: Bäddat för trubbel
 • 2023: Pappor på prov
 • 2024: Oj då! …en till?!
Senast uppdaterad:
Sidan publicerad av: Destination Kalmar AB