Ulrika cyklar året runt

Ulrika Melin är projektledare för cykelevenemanget Hansa Bygg Grand Prix Kalmar.

Vill du upptäcka Kalmar på cykel? Att ta en tur med cykeln är för många en härlig upplevelse och ett utmärkt sätt att upptäcka en ny plats på. Här får du inspiration och tips från cykelentusiasten Ulrika Melin.

Ulrikas stora intresse för cykel väcktes för några år sedan när hon jobbade som kommunikationsansvarig på ett företag där flera av medarbetarna idrottade. Fler än hälften på företaget hade genomfört ett Ironmanlopp. Ulrika bestämde sig för att själv delta i triathlontävlingen Kalmar Mini Tri och därefter även genomföra en halv Ironman.

− Jag fastnade för cyklingen och efter det har stora delar av mitt liv kretsat runt just det, berättar hon.

Idag arbetar Ulrika som projektledare för cykelevenemanget Hansa Bygg Grand Prix och som cykelguide och destinationsutvecklare inom outdoor på Abloc.

Vad är det bästa med att cykla?

− Det bästa med cyklingen är att man får uppleva så mycket, känna dofter och se saker. Samtidigt får du träning och en massa vänner. Många av mina allra bästa vänner och mina allra närmaste har jag träffat tack vare cykeln. Det är mycket kärlek.

Vilken är den bästa tiden för cykling?

− Den bästa tiden för cykel är året runt, dygnet runt. När som helst.

Hur är det att cykla under de olika årstiderna?

– Cyklingen på vintern är magisk. Efteråt, när du kommer hem, är det samma känsla som efter skidåkning. Det är kallt och det är ansträngande på ett annat sätt. Luften är fylld av syre, kinderna blir röda och naturupplevelsen är påtaglig. På våren vaknar allt till liv och landsvägscykeln kommer fram igen. Under högsommaren är äventyret obegränsat. Om du har rätt förutsättningar kan ingenting stoppa dig. Och när hösten sen kommer brinner landskapet och grusvägarna breder ut sig, som en annan typ av äventyr. Det blir aldrig tråkigt.

Vilket är ditt bästa cykelminne?

− Jag har många fantastiska minnen från cyklingen. Men om jag ska välja ett så kan det vara när Hansa Bygg Grand Prix Kalmar rullade i gång 2018. Det var närmare 30 grader varmt och en otrolig massa folk i stan. Jag stod bredvid Roberto Vacchi, som var speaker på loppet, och såg all publik och alla tävlande rulla i väg över Stortorget. Det var otroligt mäktigt.

Den bästa tiden för cykel är året runt, dygnet runt. När som helst.

Ulrika Melin

Har du några cykeltips i Kalmar?

− Det finns massor av fint att uppleva från cykeln runt Kalmar. Min absolut bästa plats är raksträckan mellan Lindsdal och Stävlö i medvind när rapsen blommar, om vi pratar om landsvägscykel. Sen är skogen alltid fantastisk.

Vad är bra att tänka på inför en cykeltur?

– Tänk på att ta med vatten och energi och se till att ha en hyfsat bra cykel. Och tänk på att det inte är farligt att ta ut sig ordentligt och tänja sina gränser. Det är bara tillfredsställande!

Ulrikas cykeltips

  1. Vägen runt Källstorp passar dig som vill cykla landsväg. Det är 3­­­­­­­­­­­­­–4 kilometer ren njutning med en fantastisk miljö.
  2. Mountainbikecykling i södra området (Södra utmarken och Kalmar Grand Prix-banan). Start och mål vid Kalmar Slott.
  3. Kalmarsundsleden norrut över Värsnäs. Det är otroligt vackert och funkar för gravel eller mountainbike.
  4. Raksträckan mellan Lindsdal och Stävlö är min favoritplats för landsvägscykling. Det är vansinnigt vackert här när rapsen blommar!
  5. MTB-området i Södermöre. Här finns massor av härliga stigar i fin skog. Parkera vid skjutbanan söder om Vassmolösa. 
Senast uppdaterad:
Sidan publicerad av: Destination Kalmar