Kalmar med hund

Hundarna får alltid följa med när Ida Qvarnström besöker Kalmar.

Ida har tidigare bott och pluggat i Kalmar, men bor numera utanför Jämshög i Blekinge. Här bor hon tillsammans med maken Robert och hundarna Herman och Vinga. Utanför huset finns en agilityplan som skvallrar om Idas största intresse.

När Ida bodde i Kalmar var hon aktiv i Kalmar brukshundklubb. Hon tränade mycket själv, men höll även i kurser och tävlingar i agility. 2014 var hon med och arrangerade Guldagility för första gången.

Hur var det att arrangera Guldagility?

– ­Det är fortfarande min största och bästa upplevelse någonsin. Att arrangera Sveriges dittills största agilitytävling med 8 000 starter och göra det till ett lyckat evenemang var fantastiskt. ­Lyckligtvis är det snart dags att fylla Kalmar igen med agilityekipage från Sverige och ett tiotal andra länder i Europa. I juli 2022 blir det återigen ett fartfyllt och häftigt Guldagility på Fredriksskans!

Hur startade ditt intresse för hundar och agility?

– När jag var tio år fick vi nya grannar som hade en hundkennel. Jag började att gå på promenader med grannens hundar, lånade hund för att gå på agilitykurs och följde med på hundutställningar över hela landet. Vid femton års ålder fick jag äntligen köpa min egen hund från kenneln, en liten papillon vid namn Åke. Sen blev det blev det bara mer och mer kurser, träningar och tävlingar.

Vad brukar du och familjen hitta på under semestern?

– När vi semestrar åker vi gärna ut med vår husbil. Vi trivs med friheten att kunna förflytta oss ofta och att det är smidigt att ta med hundarna. Vi gillar att upptäcka nya platser, allt från olika städer till lite mer gömda smultronställen. Om jag bestämmer resmål finns det ofta en agilityplan med i planeringen. Jag och hundarna tycker om att spralla loss en stund.

Brukar ni besöka Kalmar?

– Eftersom jag är engagerad i Guldagility blir det många turer till Kalmar. Hundarna är alltid med och när tillfälle ges hänger även Robban med.

Hur bor ni då?

– Vi väljer oftast husbilen eftersom vi trivs med den, men ibland tar vi även in på hotell när vi är i väg. Vi kollar alltid i förväg att det är okej att ta med hundarna och blir ofta varmt välkomnade med något hundgodis och/eller en extra filt. Det är ett plus och uppskattas alltid.

Vad gör ni helst när ni är i Kalmar?

– Vi passar på att träffa vänner och promenerar gärna på och kring Stensö. En och annan löptur blir det gärna för min del också. Med en hund vid varje sida tar jag en runda förbi slottet och andas in den underbara havsluften.

– Vi gillar även att strosa omkring i stan och sätta oss en stund på någon av alla trevliga uteserveringar som tillåter hundar. Hundarna blir alltid erbjudna en skål vatten, vilket är en väldigt trevlig gest!

Idas hundvänliga Kalmartips

  1. Skälby, mysig omgivning och ett hundvänligt kafé.
  2. Stensö har en underbar natur att promenera och springa i.
  3. Kalmar city med uteserveringar, där de allra flesta välkomnar hundar.
  4. Hundbaden på Svinö, Stensö och på Kalmar camping Rafshagen. Perfekt att hundarna också kan svalka sig under varma sommardagar.
  5. Shoppa hundprylar på till exempel Hööks och Arken Zoo, som båda har ett brett utbud med roliga hundgrejer.
Senast uppdaterad:
Sidan publicerad av: Destination Kalmar