Olivias bästa paddlingstips

Olivia Idh

Olivia Idh paddlar gärna mitt i stadskärnan där du får se Kalmars sevärdheter från ett annat håll.

Hav och vatten har alltid varit en viktig del av livet för Olivia Idh. När en fin kajak plötsligt dök upp på Blocket slog hon därför till direkt. Sedan dess har det blivit många timmars paddling i och omkring Kalmar. Här ger hon sina bästa tips till dig som är sugen på att ge dig ut.

Olivia är uppvuxen i Västerås och hennes barndomssomrar var fyllda av segling, paddling och vattenlek. Efter studenten tillbringade hon några år utomlands och fick även upp ögonen för att dyka och surfa.

Till Kalmar kom Olivia år 2018 för att plugga vid Linnéuniversitetet. Numera jobbar hon som turismkommunikatör på Destination Kalmar där hon tipsar besökare om härliga Kalmarupplevelser. På fritiden tycker hon om att göra utflykter av olika slag och när möjligheten finns tar hon sig gärna ut på en kajaktur.

– Kalmar är perfekt att paddla i. Hela staden är uppbyggd på öar och det finns en lång kustlinje att utforska. Det finns också många vackra små vikar och kanaler, vilket är perfekt om du inte vill paddla på öppet hav, säger hon.

Vad är det bästa med att paddla?

– Friheten, lugnet och närheten till naturen blandat med spänningen i att upptäcka platser som du annars inte kommer åt. För mig är det också en perfekt aktivitet när jag behöver rensa huvudet och fylla på med energi.

När på året paddlar du helst?

– Jag måste ändå säga att jag föredrar att paddla på sommaren när solen värmer skönt och havsbrisarna är ljumma. I kyligare väder blir paddling mer en motionsform. En varm sommardag är det ren och skär livsnjutning!

– Hittills har jag mest paddlat på sommaren och tidig höst. Inte nog med att det är mer bekvämt, det är inte heller lika farligt om man skulle råka trilla i vattnet. Även om man är en erfaren paddlare tror jag tror att det är viktigt att tänka till en gång extra innan man ger sig ut i kyligare och tuffare förhållanden.

Att dra upp kajaken på en strand för att dricka lite kaffe är härligt när man paddlar en tidig morgon, tipsar Olivia.

Vilken tid på dygnet paddlar du helst?

– Jag älskar att ge mig ut tidigt på morgonen. Helst ska det ligga en lätt dimma över vattnet som avtar samtidigt som solen stiger och värmen smyger sig på. När solen är uppe ordentligt finns det inget bättre än att dra upp kajaken på någon strand för lite morgonkaffe och något gott att äta.

Har du något riktigt härligt paddelminne?

– Oj, det finns många! Ett härligt minne är när jag följde med på en nattpaddling för några år sedan. Det var verkligen speciellt att glida fram genom ett tyst och nattsvart Kalmar med bara pannlampor och avlägsna gatlyktor som ljuskälla.

– Jag har också ett starkt minne från när jag som barn paddlade med min pappa i en fors och råkade stöta i en sten som gjorde att kanoten välte. Alla våra saker flöt i väg och det tog lång tid innan vi, blöta från topp till tå, hittade den sista saken ute i sjön en bit bort. Lite dramatiskt men väldigt kul!

När solen är uppe ordentligt finns det inget bättre än att dra upp kajaken på någon strand för lite morgonkaffe.

Olivia Idh

Vilka är de bästa platserna att paddla på i Kalmar?

– Om du vill ha en riktigt härlig naturupplevelse tycker jag att du ska paddla runt Stensö och alla små öar i Västra sjön. Utgår du från stadskärnan paddlar du dessutom förbi Kalmar Slott och den fina kustlinjen längs med Kalmarsundsparken och Långviken på vägen dit.

– Det är också väldigt fin natur om du paddlar upp mot Svinö och Bergavik. Om vindarna tillåter kan du också passa på att paddla under Ölandsbron. Det är lite häftigt att känna sig så liten som man gör just då.

– Du kan också paddla i mer stadsnära miljöer och passa på att kolla in några av Kalmars sevärdheter. Jag tycker till exempel om att paddla i vallgraven runt Kalmar Slott, genom kanalen vid Västerport och runt vattnet vid Kattrumpan och Varvsholmen. Om du paddlar mellan Varvsholmen och Ängö ser du toppmoderna hus på ena sidan och idylliska fiskestugor på den andra. Där upplever du verkligen Kalmars häftiga kontraster mellan nytt och gammalt.

Olivia tipsar

  1. Paddla helst inte ensam. Om du gör det, berätta för någon var du kommer att paddla om något mot förmodan skulle hända.
  2. Ta med dig mycket vatten och något gott att äta. Det går åt mer vätska än du tror och du kan behöva fylla på med energi. Det är också härligt att ta en fikapaus.
  3. Ha koll på väderleksrapporten och ta inga onödiga risker. Det är viktigt att alltid kunna ta sig hem på ett säkert sätt.
  4. Paddla helst nära land. Om du råkar du trilla i vattnet och inte lyckas ta dig tillbaka i kajaken är det bra att snabbt kunna simma in till land.
  5. Sist men inte minst: Se till att då och då luta dig tillbaka och ta in allt vackert omkring dig!
Senast uppdaterad:
Sidan publicerad av: Destination Kalmar AB