Tillsammans bromsar vi smittspridningen av Covid-19

Tänk på att följa myndigheternas rekommendationer. Stanna hemma om du är sjuk, tvätta händerna ofta och håll ett omtänksamt avstånd till andra.

Fantastisk fotokonst på Kalmar Slott

Erik Johansson

Erik Johanssons utställning kommer att visas på Kalmar Slott till och med den 7 november.

Erik Johansson skapar bilder som du stannar till vid länge. Det ser verkligt ut, men ändå inte. Nu har du chans att se hans fantasifulla fotokonst på Kalmar Slott. Sammanlagt visas 52 bilder i de vackra slottssalarna.

Numera bor Erik Johansson i Prag och hans verk visas i konsthallar runt om i världen. Men det var med en present på 15-årsdagen som allt började. Erik fick sin första digitalkamera och upptäckte att han kunde göra något helt nytt av bilderna han tog.

– I datorn kunde jag göra ändringar i bilderna men ändå behålla någon form av realism i dem. Jag testade mig fram och efter några år köpte jag en systemkamera och började lägga ned mer tid på mina bilder. Det började som en kul hobby men blev efter ett tag mitt jobb – och det var ju tur, säger Erik.

Hur får du dina idéer?

– En idé kan komma när som helst så det gäller att alltid vara beredd med pennan. Jag får idéer av allt, det kan till exempel vara någonting jag ser eller att jag kommer på en oväntad koppling mellan två olika saker. Idén föds ur ett enklare resonemang som jag sedan utvecklar vidare.

– Jag har alltid varit inspirerad av barnböcker men även av andra konstnärer, både helt okända och stora konstnärer som René Magritte, Salvador Dalí och M.C. Escher.

Längst fram syns verket "If Lost, Please Call".

Hur går det till när du förverkligar en idé?

– Först gäller det att hitta rätt plats och sedan rätt rekvisita. Ibland bygger jag rekvisitan själv för att det ska bli precis som jag har tänkt. Det gäller att få fram en intressant komposition att fotografera.

– Till slut sätter jag ihop alla bilder jag har tagit till en bild. Den bilden kan jag behöva återvända till flera gånger, vid olika tidpunkter, för att se den med nya ögon. Jag vill känna mig helt nöjd innan jag är klar. Ett trick jag har är att spegelvända bilden, då händer det att jag upptäcker nya detaljer som skaver lite och behöver ändras.

Hur lång tid tar det från idé till färdig bild?

– Sällan mindre än en månad och det kan också ta flera år. Jag brukar jobba med flera olika projekt parallellt. Det gör att jag kan publicera nya bilder ganska ofta men jag behöver ändå aldrig stressa fram en bild.

Sammanlagt visas 52 verk. Längst fram till vänster syns verket "The Average Consumer" och till höger "Full Moon Service".

Vad tror du att vi kan få se i din konst framöver?

– Jag vill inte hamna i ett fack och känna att det finns förväntningar på hur mina bilder ”ska” se ut, så kanske kommer jag att jobba med film framöver? Eller skulpturer? Det är ingenting jag kan idag så i så fall får jag lära mig.

– Cinemagraphs är spännande, det vill säga stillbilder där det finns någon del som rör sig, till exempel vatten i rörelse. Kanske kommer jag att jobba med en rörlig variant av ögonblicket i nya verk.

Är det någon av bilderna som visas på slottet som du är extra nöjd med?

– Full Moon Service och The Architect har blivit väldigt bra. Jag gillar när jag får fram speciella ljus. Annars är det alltid de nya verken som känns roligast, de som är på gång. Jag gillar att se framåt.

Hur är det att ställa ut i ett 800 år gammalt slott?

– Det är en ära att få ställa ut ny konst i en gammal miljö. Jag undrar förresten vad Gustav Vasa skulle ha sagt? Jag tror nog att han skulle ha gillat det eftersom han alltid ville ha det som var nytt och modernt.

– Miljön tillför något extra och det har blivit väldigt fint med ljussättningen i salen. Det är också roligt att få öppna en utställning i dessa tider, mitt under pandemin. Jag tror att vi behöver det, att få drömma oss bort en stund.

Det är en ära att få ställa ut ny konst i en gammal miljö.

Erik Johansson

  • Behind the Horizon öppnar samtidigt som Kalmar Slott öppnar igen, det vill säga den 31 maj. Utställningen visas till och med den 7 november.
  • Sammanlagt kan du se 52 verk varav 3 är helt nya.
Senast uppdaterad:
Sidan publicerad av: Destination Kalmar