Vi har bytt telefonnummer

Från och med den 24 april byter hela Kalmar kommunkoncern telefonnummer från 0480-nummer till 010-nummer.

Karin byggde utställning på slottet

Karin Mellbo

Karin Mellbo är arkeolog och historiker men kan också hantverk. Det ger henne en bra bredd i arbetet på Kalmar Slott.

Sommaren 2021 öppnade Kalmar Slott en ny permanent utställning med namnet Kungsköket. Vi har träffat Karin Mellbo, som var ansvarig för att ta fram utställningen.

Karin Mellbo kommer från en mycket kulturintresserad familj där alla också har en konstnärlig ådra, var och en på sitt sätt. För Karins del är det hantverk som är det största intresset och det intresset delar hon också med sin man.

– Vi är båda två väldigt intresserade av att lära oss gamla hantverksmetoder. Det är viktigt att de inte glöms bort. I vårt hem har vi en smedja och verkstad som är till stor hjälp när vi gör våra projekt. När vi vill förändra någonting hemma utgår vi alltid från att vi ska göra det själva. Då får vi det som vi vill ha det, berättar hon.

När började du jobba på Kalmar Slott?

– Jag började 2006 som guide, butiksbiträde och vakt. Jag är arkeolog och historiker så i början var det mitt historiska kunnande som var i fokus.

– Efterhand började jag jobba mer och mer med utställningsarbete och då upptäckte arbetsgivaren att jag även kan hantverk, så med tiden har jag jobbat mer med hantverk, snickeri, skulptur och kläder. Idag är jag kostym- och föremålsansvarig på slottet. Jag jobbar också mycket med utställningarna och med att ta fram nya koncept.

Att först få nörda in sig i historiska fakta och sedan hitta sätt att få ut denna fakta till besökarna, det är fantastiskt.

Karin Mellbo

Vad får besökarna se i utställningen?

– De får se ett kök, så som det såg ut när Johan III besökte Kalmar Slott 1585−1586. Med sig hade han sin nya hustru Gunilla Bielke, prins Sigismund och prinsessan Anna, samt ett stort hov på cirka 400 personer. De stannade i flera månader och var bland annat här för att inspektera de stora ombyggnationer som Johan hade beordrat på slottet.

– Under vistelsen hölls den stora påskmåltid som står uppdukad i Grå salen. Det var en av många storslagna måltider som tillagades i Kungsköket. Utställningen visar ett renässanskök, i färd med att tillaga just en av alla dessa festmåltider.

Hur gick arbetet till?

– Jag började med att sätta mig in i ämnet, det vill säga kök under 1500-talet. Det är otroligt mycket fakta att läsa in och viktigt att hitta trovärdiga källor för att få veta hur köket på slottet kan ha sett ut och vilka råvaror och redskap man använde.

– Efter ett tag insåg jag att köket var hjärtat i slottet under den här tiden. Det var fullt av liv och rörelse och maten skulle inte bara vara god, den skulle också vara vacker att se på.

– Jag började skissa på hur köket kan ha sett ut och därefter började arbetet med att ta fram alla delar. I stort sett allt måste tillverkas, så mitt jobb består av otroligt mycket snickeri. Det går inte att hitta färdiga bord, skåp och redskap som ser ut som de gjorde på 1500-talet.

Du är också kostymansvarig på slottet. Hur går det till att ta fram de vackra dräkterna?

– Även här gäller det att ha koll på de historiska källorna och fånga just 1500-talets mode. Både herr- och damkläderna var mycket vackra, både de lite enklare kläderna för ”vanligt folk” och de praktfulla kungliga dräkterna. När man får på sig kläderna blir det som att man går in i en roll och man får väldigt bra hållning.

– Det är såklart också viktigt att personerna som ska bära kläderna trivs, även om de inte är riktigt lika bekväma som dagens kläder. Modell och snitt på kläderna kan variera lite så personen som ska bära dem får ofta vara med och välja färg eller utseende.

Karin syr de vackra dräkterna som bärs av slottets personal.

Vad är det bästa med ditt jobb?

– Det är så mycket som är fantastiskt, så det är svårt att välja. Ingen dag är den andra lik och jag får kombinera kreativitet med historia.

– Att först få nörda in sig i historiska fakta och sedan hitta sätt att få ut denna fakta till besökarna så att de både lär sig mer om slottet och får en känsla för historien, det är fantastiskt. Dessutom har jag fantastiska kollegor – och den vackraste arbetsplatsen.

Senast uppdaterad:
Sidan publicerad av: Destination Kalmar