Adams bästa fisketips

Adam Sundman

Adam ger sig gärna ut och fiskar på sin fritid och tycker att det är ett bra sätt att koppla av.

Vill du testa fiskelyckan under semestern? Innan du ger dig ut och fiskar finns det ett par saker som kan vara bra att känna till. Här får du några tips från Adam Sundman som jobbar med sportfiskeutrustning.

Adam är född och uppvuxen i Kalmar, men har även bott i Norrköping och Stockholm. När han bodde i Stockholm jobbade han flera år i en sportfiske- och jaktbutik. För några år sedan tröttnade han dock på storstadslivet och flyttade hem till Kalmar igen. Numera jobbar han på Baltic Kalmar Marina, som ligger vid Kalmar Gästhamn.

– Jag är ansvarig för sportfiskeavdelningen i butiken och hjälper kunder med tips och råd både gällande utrustning och fisket i sig.

Hur kommer det sig att du fastnade för fiske?

– Jag har fiskat sedan barnsben, men när jag slutade med både golf och hästsport så fick jag mer tid till fisket och på den vägen är det. Det är något speciellt med fisket som får en att släppa allt annat i vardagen och bara koppla av och njuta av att vara ute i naturen.

Vilken typ av fiske föredrar du?

– Jag fiskar efter det mesta som simmar i våra svenska vatten och anpassar fiskemetoden efter art. Under mina år i Stockholm var det karp som mitt fiske kretsade runt och då var det mete. Men även trolling efter gädda och gös. Efter att jag flyttade till Kalmar byttes karpfisket mot abborrfiske och havsöring, så nu är det nästan uteslutande spinnfiske som jag bedriver.

Var i Kalmar fiskar du helst?

– Jag fiskar helst abborre och gädda från min båt i Kalmarsunds skärgård. Ibland metar jag från land efter olika vitfiskar eller så tar jag vadarna och fiskar efter havsöring längs med kusten både i Kalmar och på Öland. Fisk finns i hela skärgården, men vissa vikar är givetvis bättre än andra.

Det är något speciellt med fisket som får en att släppa allt annat i vardagen och bara koppla av och njuta av att vara ute i naturen.

Adam Sundman

Hur skiljer sig fisket åt under årets säsonger?

– Oj, det är en fråga som man skulle kunna skriva en hel bok om. Jag brukar fiska havsöring under våren när gädda och abborre är fredad och när fredningen släpper den 1 juni så börjar fisket efter abborre och gädda igen. Det fortsätter hela året till nästa fredning träder i kraft den 1 mars.

– Det som skiljer sig är platserna som man fiskar på. Du hittar fisken där det är mest gynnsamt för den att vara och det varierar beroende på massor av faktorer såsom vind, väder, årstid och vattentemperatur samt tillgång på mat. Men kraftigt förenklat skulle man kunna säga att på vintern fiskar vi generellt grunt i vikar och på sommaren djupare och längre ut i skärgården.

Vilken utrustning kan vara bra att ha?

– Utöver fiskespö och rulle finns det lite olika saker som kan vara bra att ha med sig vid fisket. En håv med knutlöst gummerat nät är ett bra tillbehör att ha med sig och en långskaftad tång för avkrokning är ett måste för att slippa använda fingrarna. Om man spinnfiskar rekommenderar jag även att man investerar i en flätlina istället för en billigare nylonlina.

– Fisket i Kalmarsund är oftast på grunt vatten så välj beten och drag som är grundgående.

Adams tips till nybörjare

  1. Ha kul och njut av att vara ute i naturen.
  2. Fiska där vinden ligger på mot strandlinjen eller vid strömsatta uddar och grynnor.
  3. Fiska i gryning och skymning eller dagar då det inte är strandväder på sommaren. Fisket är generellt bättre de dagar då det är mer rörelse i vattnet.
Senast uppdaterad:
Sidan publicerad av: Destination Kalmar