Helenas tips i adventstider

En leende Helena Elm åker skridskor.

Helena Elm testar skridskobanan på Stortorget.

Visst är det härligt med en dag på stan i adventstider? Här delar Helena Elm med sig av sina bästa tips.

Artikeln är en del av ett betalt samarbete, men det är Helena själv som har valt vilka platser och aktiviteter hon vill tipsa om. Det är också Helena som står bakom text och bilder i artikeln.

Helena Elm går genom en dörr i gammaldags miljö. Hon bär en bricka.

I helgen som var åkte Olof och jag in till Kalmar centrum för att handla julklappar. Staden var vackert julpyntad som alltid så här års, och plusgraderna hade precis börjat slå om till minus.

När man julhandlar i Kalmar hör det till med en fika på Kullzénska caféet som ligger en trappa upp i ett gammalt trähus från sjuttonhundratalet, där de knarrande golven lutar och där man har utsikt över gågatorna i centrum.

När jag var liten och åkte till till stan med mamma för att handla julklappar varje år i december brukade vi alltid fika på Kullzénska. Jag minns att jag brukade sitta och titta på de torkade blommorna som låg på en bädd av bomull mellan de gamla fönsterrutorna, och de finns fortfarande kvar. Det hembakade fikat är toppen som alltid.

Helena Elm kommer ut ur butikens entré med påsar i händerna.

Efter fikat gick vi till Gerdas te- och kaffehandel som ligger i ett hus som faktiskt är ännu äldre, från 1667 för att vara exakt. Sedan tidigt 1980-tal har den här mysiga delikatessbutiken huserat härinne i Castenska gården, och här finns mängder av olika sorters te, kaffe, godsaker och presentartiklar som alla kretsar kring en god fikastund.

Några oskyldiga små chokladpraliner tackar man ju inte nej till. Vi köpte med oss ett par olika sorters julteer att dricka på kvällarna framför decembers julfilmer.

Olof Elm iklädd en röd mössa tittar i ett skyltfönster.

Granne med Gerdas ligger George Guld, en mysig liten juveleraraffär som också hör till Kalmars äldsta och mest klassiska butiker. Undrar just om Olof såg något han vill ge i julklapp till sin trevliga fru här? Inte för att jag behöver någon julklapp så klart. Men kanske bara en liten?

I slutet av Kaggensgatan ligger Baronens Köpcenter och Biostaden. Vi spanade in bioprogrammet och bestämde oss för att ta med tjejerna in till stan snart och gå på den nya Disneyfilmen. Kanske redan nu till helgen när det dessutom är julmarknad i Kalmar City fredag till söndag. Det kommer att vara marknadsstånd utplacerade i hela stan där hantverkare inom slöjd, design och mat säljer sina saker.

Olof och Helena Elm går hand i hand över Stortorget mot skridskobanan.

Något man kan göra varje dag nu i december är att åka skridskor mitt i stan. En konstisbana har placerats ut på Stortorget vid domkyrkan och den stora julgranen. Vi hade med oss våra skridskor för att testa. Så roligt att kunna åka skridskor mitt inne i stan!

Olof häller upp glögg till Helena. De står uppe på stadsmuren och historiska byggnader syns i bakgrunden.

Sedan var vi så frusna att vi öppnade termosen med glögg vi tagit med oss. Vi gick upp på den gamla ringmuren vid Lilla Torget i Kalmar där det finns en liten utsiktsplats. Hit brukade Olof ta brudpar förr i tiden för att knäppa några bilder på den tiden då han fotade bröllop. Glöggen värmde gott i decemberkylan. Och uppifrån utsiktsplatsen vid sidan av den gamla Kavaljersporten har man utsikt över några av Kalmars allra äldsta hus som till exempel Rosenlundska gården, Dahmska huset och Domprostgården, alla från 1600-talet.

Sedan fortsatte vi julklappsjakten, lagom till att julbelysningen ovanför gatorna tändes. Kalmar centrum har alltid så fin julbelysning som hänger som girlanger mellan husen. Vissa år är det stjärnor, och i år är det röda julkulor.

Helena tittar ned på en bukett med amaryllis som hon håller i. I bakgrunden syns en stor gran med en lysande stjärna i toppen.

Vi stannade till på klassiska Lindéns blommor från 1917 för en bukett amaryllis. Som ni hör med alla gamla byggnader och butiker finns det otroligt mycket historia här i Kalmar, men det är ju en gammal stad också. Och just därför är den så mysig, och speciellt nu till julen när de gamla husen och gatorna smyckas med stämningsfull belysning. Vid bron vid Västerport har det landat en tomte.

Stortorgets skridskobana i kvällsljus. Till vänster syns en stor gran och till höger en en historisk byggnad.

Innan vi åkte hem för att gömma julklappar under avledande manöver gick vi över Stortorget igen och tittade på de som åkte skridskor under ljusslingornas sken. Nästa helg packar vi ner skridskor till hela familjen!

Senast uppdaterad:
Sidan publicerad av: Destination Kalmar