Mattias bästa tips för en utflykt

Mattias Johansson står på en gräsyta med hav i bakgrunden.

Mattias Johansson smiter ofta ut i naturen när han får en stund över. Denna bild, och övriga bilder i artikeln, är tagna av Mattias själv.

Tillhör du dem som tillbringar så mycket tid som möjligt utomhus? Och gärna planerar in en utflykt när du är ledig? Här kommer några tips från Mattias Johansson, som växte upp på Västkusten men bor i Kalmar sedan mitten av 1990-talet.

Han är pappa till tre barn, två killar och en tjej, och har ett jobb han verkligen trivs med. Mattias jobbar som fotograf, både på Maddoc Photography och Region Kalmar län. När han får en stund över smiter han gärna ut i naturen.

– Om jag är själv fiskar jag, cyklar i skogen bland stock och sten, springer en runda på stigarna eller bara sitter vid en strandkant någonstans. Om jag har barnen gör vi gärna en utflykt. Vi tar med fika eller mat och ger oss ut i skogen, till havet eller besöker något spännande fornminne, berättar han.

Ett fiskespö. I bakgrunden syns havet och en sol som går ned.

Har du alltid tillbringat mycket tid i naturen?

– Ja, jag är uppvuxen i Varberg som har en fantastiskt mångfacetterad natur med havet, öar, bokskogar, barrskogar, ängar och fält. Mina föräldrar tyckte om utflykter och på sommaren var vi alltid ute på öarna. I 12-årsåldern fastnade jag för sportfiske och spenderade sedan all ledig tid vid någon form av vatten.

Vad är det bästa med att vara ute i naturen?

– Det är lugnet som infinner sig i huvud och kropp. Det finns alltid chans till vila och återhämtning – och om du vill hittar du alltid ett äventyr. Naturen är en oändlig källa till lek och kreativitet, där finns allt.

Vilka är dina favoriter bland Kalmars natur- och fritidsområden?

Horsö, Värsnäs och Stensö. Och om vi tittar på hela länet tycker jag mycket om Alvaret på Öland. Nunnedalen om våren är sååå fint. En annan favorit är Aboda Klint i Högsby. Där finns härlig natur och en restaurang som ligger jättevackert.

Fören på en kajak. I bakgrunden syns en fågel och en del av slottet.

Vad gör du helst i naturen?

– Fiskar, cyklar mountainbike eller ”vandrar” med barnen. Det skiljer sig nog lite mellan årstiderna. På vintern är det mest att vi bara ger oss ut i skogen. Med påbylsade barn, stormkök och ryggsäck med något att äta. Vi kan öva på att göra upp eld med eldstål, klättra i träd för att undkomma vildsvin eller följa djurspår i snön. Och så kokar vi te på granbarr.

– När vårsolen värmer blandar vi nog mer skog med öppna fält, för att höra lärkan. Vi besöker fornminnen och letar efter vårblommor. Min dotter börjar i regel bada i havet när snödropparna kommer så några strandhugg blir det också tidigt om våren. Jag badar dock inte i februari.

– På sommaren blir det såklart mycket hav, strand, öar, kanske lite kanot, fiske, cykling och utflykter. Bara att vara i naturen och ha med lite gott att äta. En flaska vin och en filt vid vattnet hör sommaren till, tycker jag.

– Hösten är också en höjdpunkt, både vid havet och i skogen. Då blir det svampplockning och fantastiskt gäddfiske. När jag hade båt var jag gärna på havet ända in i november. Ni vet de där klara, stilla dagarna med knallblå himmel.

Två ben vilar mot en klippa. I bakgrunden syns havet och en parkerad cykel.

Vilka är de bästa platserna i Kalmar för att cykla?

– Centralt får jag ju säga Värsnäs, även om vissa stigar nu är borta på grund av husbyggen. Det finns också en ny liten bana i skogen mellan Snurrom och Värsnäs som är kul. Annars gäller Svartbäcksmåla och helst Långehäll, som har gott om utmaningar. Det finns både mjölksyre-stigar och tekniska svårigheter. Krångliga stup och balanskrävande stockar.

Och för en joggingrunda?

– Värsnäs, Horsö och Björkenäsviken. Där finns fantastiskt fina skogsstigar att löpa på, med rådjur och fågelliv.

Om du istället vill fiska?

– För gädda och abborre tycker jag om Drag och Rafshagen, men också Värsnäs. För havsöring är det mest Öland som gäller för mig. Nappar inte fisken kan du ofta få se havsörn eller säl, så någon belöning får du alltid.

Och om du vill ta en promenad eller vandra?

– Jag promenerar mycket från mitt boende i Ljusstaden ut mot Värsnäs och Horsö och vidare ut mot Stävlö. Det är väldigt fina stråk. Om du vill vandra lite mer finns Torsjöleden utanför Påryd, som också är rolig och krånglig att cykla. Det finns miljarder stora och små stenar, flyttblock, stockar och rötter. Som belöning kan du avsluta med att vila på en klippa vid en vacker sjö.

– Naturreservatet Lövö i Mönsterås är också väldigt vackert att vandra runt på. Och Alvaret såklart, det är en verklig pärla i vårt närområde. Det är lättåtkomligt och passar allas fysik.

Siluetten av två barn som står vid strandkanten på kvällen.

Hur tillbringar du helst en utflyktsdag tillsammans med familjen?

– När barnen och jag ska ut på äventyr är det deras dagsform som får avgöra. Om de är pigga och sugna kan vi packa stormkök, tält, mat och sovsäckar och ge oss iväg till Öland. Om humöret och tiden är lite ansträngda slänger vi hellre i lite fika i en väska, kanske lite extrakläder och så går vi ut i skogen i närområdet eller åker till något naturreservat i närheten.

Finns det några mer undangömda guldkorn du vill tipsa om?

– Om du har tillgång till båt tycker jag att ön Stora Tornskär i Västra Sjön är mysig. Den är också barnvänlig med badbrygga och toalett, fina vindskydd och fina gläntor.

– I Ingelstorp utanför Smedby finns en fantastiskt fin skog som du kan hitta på mycket äventyr i.

– Kanaberg, utanför Påryd, är ett annat spännande och smidigt utflyktsmål. Det är en samling enorma stenblock med grottor, där Nils Dacke ska ha gömt sig enligt sägnen. Det är en pärla för hela familjen, men man får vara lite försiktig och hålla koll på ivriga barn.

Vad är det bästa med Kalmar?

– Det bästa med Kalmar är ändå staden. Det är en fantastiskt vacker stad med all sin historiska prakt. Den är så vackert bevarad med en mysig stadskärna och fina köpcentrum runt omkring. Här finns allt du behöver … förutom riktigt hav, om du frågar västkustkillen inom mig, avslutar Mattias med ett skratt.

Om jag är själv fiskar jag, cyklar i skogen bland stock och sten, springer en runda på stigarna eller bara sitter vid en strandkant någonstans. Om jag har barnen gör vi gärna en utflykt.

Mattias Johansson

mattias tipsar om fem picknickplatser

  1. Stensö
  2. Skälby
  3. Kalmarsundsparken
  4. Värsnäs
  5. Horsö

Och om fem härliga platser mitt i stan

  1. Gästhamnen
  2. Slottet
  3. Slottsparken
  4. Kattrumpan
  5. Stensö Fiskeläge
Senast uppdaterad:
Sidan publicerad av: Destination Kalmar