Thuhas bästa Kalmartips

Thuha Nguyen står med en cykel framför Kalmar Slott

Thuha Nguyen bodde i Kalmar när hon studerade vid Linnéuniversitetet. Här tipsar hon om sina favoritställen.

Thuha Nguyen älskar att resa och driver resebloggen Slower Roads, där hon berättar om sina resor runt om i världen – och om sin strävan efter att resa på ett så hållbart sätt som möjligt.

För några år sedan bodde Thuha i Kalmar, där hon läste Masterprogrammet i turism och hållbarhet vid Linnéuniversitetet. På grund av pandemin blev hennes tid i Kalmar lite kortare än planerat, då den sista delen av utbildningen hölls digitalt, men hon hann ändå ta Kalmar till sitt hjärta. Nu har Thuha gjort ett nytt besök och i artikeln delar hon med sig av både gamla och nya favoritställen.

Artikeln är en del av ett betalt samarbete, men det är Thuha själv som har valt vad hon vill tipsa om. Det är också Thuha som står bakom text och bilder i artikeln.

Thuha kikar fram med slottet i bakgrunden.

– Kalmar är en av mina favoritstäder i Sverige, så när jag nu fick möjlighet att resa hit igen bestämde jag mig direkt. Självklart ville jag återvända till staden jag inte fick tillbringa tillräckligt mycket tid i! Här är en sammanfattning av det jag upplevde och verkligen kan rekommendera dig att uppleva när du besöker Kalmar.

Att göra

– Kalmar har en fascinerande historia och även om staden inte är så stor finns det mycket att göra. Staden är full av kulturella upplevelser, vackra sevärdheter – och såklart god mat.

En slottssal med tavlor på väggarna. Till höger står en person i historiska kläder.

Besök Kalmar Slott

– Mitt första tips är Kalmar Slott. Jag menar, väntade du dig något annat? Du måste såklart se Kalmars viktigaste landmärke! Kalmar Slott är inte bara otroligt vackert på utsidan, utan även på insidan. Detta var en av mina favoritupplevelser och jag tillbringade lång tid inne i slottet. Vid mitt besök visades två säsongsutställningar, en om Ester Blenda Nordström och en om Ölandsbron som fyller 50 år.

– Passa också på att ta en promenad på slottsområdet. Jag såg många som satt och bara njöt av den fina utsikten mot havet och Kalmar.

Tak med målningar och dekorationer.

– Taket är i original från 1576 (!)

Färgglada affischer på en vägg. I förgrunden syns en grön hylla.

Besök Kalmar konstmuseum

– Jag älskar konst, så jag ville verkligen kolla in Kalmar konstmuseum. Museet är ganska litet jämfört med de museer jag brukar besöka i Stockholm, men det betyder inte att det är mindre intressant, tvärtom! Vid mitt besök visades tre utställningar och jag såg dem allihop.

En gul husvägg med en gatuskylt med texten G:a Kungsgatan.

Upptäck Gamla Kungsgatan

– När jag bodde i Kalmar gick jag alltid genom den här vackra gatan i Gamla stan på min promenad till universitetet. Den är så idyllisk och de färgglada husen måste vara några av de finaste i Kalmar. Men kom ihåg att det är en bostadsgata, så var respektfull mot dem som bor här när du promenerar i området.

Historiska hus på Kvarnholmen.

Utforska Kvarnholmen

– Kvarnholmen är området där dagens stadskärna finns. Du glömmer ofta att det faktiskt är en ö när du promenerar runt här. Det finns många riktigt fina byggnader här också och det är här du hittar de flesta butikerna och restaurangerna. Eftersom Linnéuniversitetet ligger i närheten brukade jag tillbringa mycket tid på Kvarnholmen efter föreläsningarna. Speciellt i ett kafé, som jag kommer att berätta om senare…

Utforska Kalmar med cykel

– Jag älskar att cykla och det är också ett bra transportmedel ur miljösynpunkt. Kalmar är en väldigt bra stad att cykla i, så hyr gärna en cykel om du har möjlighet.

– En sak jag älskar med Kalmar (och Sverige) är att naturen alltid är nära. Även om du är mitt i stan är det till exempel aldrig långt till havet i Kalmar. En av dagarna cyklade jag runt i området vid slottet. Jag satte mig ned och bara njöt av fika och frisk luft.

Ringklocka i form av ett ansikte. Bredvid finns en handskriven skylt med texten Ring så öppnar jag. Välkomna.

Hitta dolda pärlor

– När jag gick runt på Gamla Kungsgatan hittade jag en konstateljé som var öppen. Jag fick ringa på för att få komma in och blev välkomnad av en fantastisk människa – konstnären Matz Nordell själv! Han berättade om sin färgglada konst och vad som inspirerar honom. Han gav mig också goda livsråd, som i ärlighetens namn behövdes. Det finns så många dolda pärlor i Kalmar och det här är definitivt en av dem!

Insidan av teatersalongen är i rött och guld.

se en teaterföreställning

– Om du har turen att kunna se en föreställning på Kalmar Teater i samband med ditt besök – passa på! Jag fick chansen att titta in i salongen under mitt besök och den var fantastisk! En av de vackraste teatersalongerna i Sverige skulle jag säga.

Ta en simtur!

– Eftersom Kalmar är en kuststad finns det många badplatser, så packa med dig badkläder och passa på att ta en simtur när du är här. Vid mitt besök var det tyvärr lite för kallt men du hittar tips på badplatser via webben.

Att äta

– Mat är förmodligen lika viktigt för dig som det är för mig. Kalmar är fullt av bra restauranger och mysiga kaféer, så du kommer inte att sakna något. Här kommer mina bästa tips på var du ska äta och fika.

En tallrik med vegetarisk mat.

Café Oas

– Det här är kaféet jag alltid brukade besöka när jag bodde i Kalmar. Café Oas fokuserar på raw food och veganska bakverk och det är inte bara maten som är god och hälsosam, själva kaféet är i sig väldigt mysigt. Det var perfekt när jag var student och behövde en lugn plats där jag kunde koncentrera mig. De rostar dessutom sitt eget kaffe!

En vit trädgårdsgrupp i en lummig trädgård. I förgrunden syns cerise blommor.

Krusenstiernska Gården

– Krusenstiernska gården är ett kafé och en trädgård (från 1800-talet!) som tyvärr bara har öppet under sommarsäsongen, men kommer du till Kalmar då ska du absolut gå dit. De serverar hembakade kakor med kaffe, te och annan dryck. Jag tog en glass, eftersom jag redan hade besökt ett bageri och var ganska mätt. Dessutom var det perfekt glassväder! Jag låter bilden tala för sig själv.

En vägg fylld av korgar med bröd.

Stensö Hembageri

– Detta bageri ligger lite utanför stadskärnan, men du tar dig dit på fem minuter med cykel. Det är mitt favoritbageri sedan studietiden, jag stannade ofta till där när jag ville köpa något gott. Allt bröd är bakat av surdeg, vilket jag älskar. Det känns också bra att stödja små butiker.

– Om du hellre vill hitta ett bageri mitt i stan kan jag rekommendera Mormors brödbod, där du också kan köpa bröd, kakor och raw cakes.

En tallrik med risotto och grönsaker.

Postgatan

– Det här är en restaurang jag verkligen kan rekommendera. Maten, atmosfären och personalen var jättebra! När jag bodde i Kalmar minns jag att min professor tipsade om det här stället, att det är lite dyrare men väl värt det. Det fanns ganska få vegetariska och veganska alternativ på menyn, men eftersom personalen var väldigt noga med att fråga mig om allergier när jag beställde tror jag att de löser det mesta. Det är ganska populärt, så se till att boka bord.

Bästa tiden för ett besök

– Och när är egentligen den bästa tiden att besöka Kalmar? När som helst, om du frågar mig! Många skulle nog säga sommarsäsongen, men jag skulle säga att det beror på vad du vill uppleva. Om du älskar sol och bad är det sommaren som gäller, men hoppa inte över Kalmar bara för att det inte är sommar. Det finns så mycket historia, kultur och god mat som du kan uppleva året runt.

Fler tips

Jag hann inte med att besöka alla ställen, men det finns några till som jag gärna vill rekommendera.

  1. Balck Coffee hade tidigare ett kafé mitt i stan, som var ett av mina favoritkaféer när jag bodde i Kalmar. Numera kan du köpa kaffe vid deras kafferosteri. På deras webbplats kan du läsa mer om företagets filosofi med transparens, hållbarhet och kvalitet. Stötta gärna verksamheter som bryr sig om vår planet och människorna som bor på den.
  2. Kallskänken har bra luncher och bra veganska alternativ. De är även kända för sin smörgåstårta.
  3. Gröna stugan har jag ännu inte besökt, men hört mycket gott om. Det kan vara värt att testa!
  4. Slottsrestaurangen finns inne i Kalmar Slott. Jag hann tyvärr inte äta där, men vem vill inte äta inne i ett slott? Det får bli nästa gång!
Senast uppdaterad:
Sidan publicerad av: Destination Kalmar