Saras tips på upplevelser under bar himmel

Sara Zetterströms ansikte utomhus med hav och träd som bakgrund.

Vill du njuta av Kalmars fina natur? Och få tips på härliga utomhusaktiviteter? Här delar Sara Zetterström med sig av sina bästa tips.

Artikeln är en del av ett betalt samarbete, men det är Sara själv som har valt vilka platser och aktörer hon vill tipsa om. Det är också Sara som står bakom text och bilder i artikeln.

Solen går upp vid en badbrygga

Visste du att Kalmar har korats till Årets sommarstad flera gånger om? Under de ljusa sommardagarna försöker jag hålla mig utomhus så mycket som möjligt och det finns gott om både uppstyrda och väldigt enkla utomhusaktiviteter att göra i min mysiga hemstad. Jag tänkte dela med mig av några av mina favoritställen, det är lite tudelat men ett bra ställe kan man ju inte hålla för sig själv, visst?!

Har du det minsta koll på vad jag gillar så vet du kanske att jag är en året runt-badare. Min absolut bästa start på dagen är när jag vaknar tidigt och kan ta ett morgondopp i sällskap av soluppgången. På östra sidan av Stensö, vid Flundrans badplats, ligger en liten holme med en smått hemlig brygga där badstegen ligger i april till oktober. Kommer du tidigt nog behöver du inte ens badkläder.

Person som står på en SUP-bräda.

Har du provat att SUP:a någon gång? Ja, nu pratar jag inte om någon tonårssynd utan om Stå Upp-Paddling. För att starta vår bröllopsdag extra mysigt tog jag och min man Jesper med oss brädorna och paddlade ut från Lindö. Flytvästarna låg dessvärre kvar i vår sommarstuga så vi höll oss på det grunda vattnet däromkring. Vi packade picknicken i vattentäta påsar och gick i land på en av öarna och åt sommarens godaste pannkakor. Har du ingen egen bräda så kan du hyra på Stensö.

Sara står högt uppe i höghöjdsbanan.

Och apropå Stensö. Ända sedan banan öppnade har jag velat testa Upzone, höghöjdsbanan som du hittar på södra Kalmars egen lummiga oas. Tillsammans med min kompis David tog jag mig an de olika banorna i trädtopparna. Olika svårighetsgrad och nervkittling. Det högsta hoppet är från 12,5 meter och den längsta linbanan är över 90 meter lång. Först var knäna som kokt spaghetti men allt eftersom blev jag kaxigare och kaxigare och superhoppet på svarta banan var faktiskt inte det läskigaste.

Sara fångar en boll med sitt padelrack.

Precis som många andra blev jag drabbad av den farsot som drog genom Kalmar 2020. Jag pratar förstås om padeltennis. När pandemirestriktionerna var som strängast spelade jag endast utomhus och det har jag fortsatt med. Åtminstone varje gång jag fått medspelare som också gillar nyckfullheten av att blanda in vädret som en extra spelare. På Kalmar Tennisklubb finns det tre utomhusbanor och det är de mest centrala banorna under bar himmel.

En hängmatta med ett vindskydd över hänger mellan ett par träd.

Kanske är det man förknippar allra mest med uttrycket ”under bar himmel” att sova med bara stjärnorna som tak. Ibland hänger jag min smidiga hängmatta i trädgården men ibland tar jag mig fem minuter hemifrån till Oletveten. Det är en liten udde med en mysig grillplats och gott om tallar, perfekta att fästa upp en hängmatta i. Enklare än tält och närmare naturen.

Om du är osäker på om du gillar fricamping så kan du låna utrustning på exempelvis Fritidsbanken, eller hyra via Hygglo, fiffigt att testa innan du eventuellt gör en egen investering. Beroende på väderleken så blir natten i hammocken mer eller mindre under stjärnorna, vankas det regn spänner jag upp en tarp som tak, och vissa perioder kräver myggnät, ibland blir det inte ens en övernattning men det gör inget. Finns det något mysigare än att ligga och läsa i en mjuk kokong som vajar lätt i vinden?

Hoppas du fick upp ögonen för någon, för dig kanske okänd, Kalmarpärla. Håll utkik, längre fram i höst delar jag med mig av fler!

Kanske är det man förknippar allra mest med uttrycket ”under bar himmel” att sova med bara stjärnorna som tak. Ibland hänger jag min smidiga hängmatta i trädgården men ibland tar jag mig fem minuter hemifrån till Oletveten.

Sara Zetterström

Senast uppdaterad:
Sidan publicerad av: Destination Kalmar