Vi har bytt telefonnummer

Från och med den 24 april byter hela Kalmar kommunkoncern telefonnummer från 0480-nummer till 010-nummer.

Helenas tips för en sensommarutflykt

Olida och Helena sitter och fikar omgivna av medelhavsväxter.

Visst är sensommaren en härlig tid för utflykter! Sommarvärmen dröjer sig kvar och i gårdsbutikerna fylls det på med nyskördade grönsaker. Här kan du följa med Helena och Ólida när de besöker några av Kalmars guldkorn.

Artikeln är en del av ett betalt samarbete, men det är Helena Elm själv som har valt vilka platser och aktiviteter hon vill tipsa om. Det är också Helena som står bakom text och bilder i artikeln.

Helena och Olida står inne i en gårdsbutik och tittar på grönsaker.

Strax söder om Kalmar, i trakterna kring Kolboda och Vassmolösa, finns det så mycket fint och gott att upptäcka så här i skördetider, så jag tänkte ta er med på en tur och visa några utvalda pärlor.

Häromdagen, när augustisolen gassade, laddade min kompis Ólida och jag bilen med en stor kylväska och åkte söder om Kalmar, ungefär 20 minuter tills vi kom fram till Slätaboden i Hagby i början på Kolbodagatan. Här kan du både fika och handla i gårdsbutiken som har nyskördade, egenodlade grönsaker, utvalda delikatesser och inredningsdetaljer. Ólida som kommer från Mexiko spanade efter starka chilioljor, medan jag var ute efter lite mildare smaker i form av betor och morötter.

En hand lägger små tomater i en papperspåse.

Och nyskördade tomater! Sådana här Hagalundstomater från Ljungbyholm i olika färger är ju nästan som smågodis.

Bara lite drygt fem till tio minuter från Slätaboden ligger Voxtorpsgården där du kan handla kött från grisar som har haft det väldigt bra. Karin och Jonas som driver gården brinner för god djurhållning och ett kretsloppstänk på gården, och Voxtorpsgården är en av de 30 KRAV-godkända gårdar för grisuppfödning som finns i Sverige.

Karin berättade om tre B:n man pratar om inom KRAV-uppfödning av grisar, och de är beta, bada och böka. Grisarna ska alltid ha tillgång och möjlighet till det, vilket de här grisarna sannerligen har. På gården odlar de också havre, Ölandsvete, råg, korn, åkerbönor och vall för att bara nämna en del av det, och en del grödor säljs vidare medan andra blir kvar på gården som foder till grisarna. Allting odlas ekologiskt och utan bekämpningsmedel och handelsgödsel.

Helena och Olida står vid en hage med grisar.

Ett par av suggorna hade fått kultingar knappt två veckor tidigare och de var så otroligt söta. När det var dags för dem att dia gjorde mamman grymtande läten som samlade småttingarna innan hon la sig på sidan så att de skulle komma åt.

Mycket av köttet från gården säljs ute i butik med KRAV-märkning på, men i den egna gårdsbutiken finns det alltid fryst kött till försäljning varje dag. Och så här års även solrosor! Det är självbetjäning som gäller och man betalar med swish.

Helena och Olida sitter vid en trädgårdsgrupp och äter. I bakgrunden fikar fler människor.

Jag tror att augusti kommer att fortsätta bjuda på många härliga sommardagar. Just sådana här dagar är ett stopp på Villa Famiglia i Vassmolösa ett riktigt härligt sommarinslag. Här kan du både äta mat och fika. Vi var hungriga och passade på att äta lunch ute i solen.

Villa Famiglia är något så unikt som en medelhavsträdgård belägen i Småland och att åka hit är nästan som att åka utomlands! Det känns som att man befinner sig i Italien när man går runt bland exotiska växter, terrakottakrukor och olivträd. Nästan allting är till salu och går att köpa med sig hem.

Helena och Olida strosar bland medelhavsväxter.

Jag hade aldrig sett ett grapefruktträd på svensk mark innan och Ólida berättade om hur man brukar servera grapefrukten i Costa Rica, där hon har bott i många år eftersom hennes pappa kommer därifrån. Där tillagar man den för att få bort det sura så att den blir mer som godis, sedan fyller man den med dulce de leche bland annat och serverar som efterrätt. Låter ju hur gott som helst!

Helt otroligt att detta är på svensk mark. Precis där man parkerar bilen har de även en inredningsbutik med en hel del fint, bland annat keramik från Sthål, dukar från Chamois och annat vackert.

Helena och Olida öppnar en dörr till en trädgårdsbutik med växter utanför.

Eftersom vi ändå hade kylväska med oss passade vi på att åka runt Annas Gårdsbutik och Mejeri när vi var i Vassmolösa och köpa med oss färsk gårdsmjölk. Här kan man även specialbeställa opastöriserad mjölk ifall man vill göra egen ost.

Helena fyller på mjölk i en flaska

Men all mjölk som säljs i gårdsbutiken är pastöriserad som vanligt och den är väldigt färsk och väldigt god! Har man ingen egen glasflaska med sig kan man köpa en billigt där. Det finns även ägg från egen gård, kött i frysarna och små bodar med grönsaker och bär.

Vi köpte med oss några zucchinis att laga zucchinipasta med och en liter jordgubbar att ha till efterrätt. Jag såg på deras Facebooksida häromdagen att de hade fått in en laddning hallon och björnbär också. Gott!

Den här rundan söder om Kalmar är verkligen en tur jag rekommenderar, och en trevlig helgaktivitet för hela familjen. Det är nära mellan de olika ställena och nu i skördetid är dessutom utbudet som allra bäst. I samma trakter finns det också fler ställen att besöka som till exempel Ekenäs Hantverksbageri, där brödet och bullarna smakar fantastiskt, och den vita lilla boden vid Yxneberga Primörer, där man så här års kan köpa buketter med astrar.

Det är nära mellan de olika ställena och nu i skördetid är dessutom utbudet som allra bäst.

Helena Elm

Senast uppdaterad:
Sidan publicerad av: Destination Kalmar