Saras tips för dig som är vill uppleva kultur och konst

Närbild på Sara Zetterström.

Kalmar har en rik historia och om du är intresserad av kultur, konst och hantverk finns det mycket att upptäcka. Här delar Sara Zetterström med sig av sina bästa tips.

Artikeln är en del av ett betalt samarbete, men det är Sara själv som har valt vilka platser och aktörer hon vill tipsa om. Det är också Sara som står bakom text och bilder i artikeln.

Sara går mot slottet.

Nog för att Kalmar kallas för en sommarpärla men misströsta inte, den här lilla unionstaden har en hel del att utforska även nu när hösten börjar ge sig till känna. Så snöra på dig promenadskorna och ge dig ut i det kulturella Kalmar vettja!

Först ut är kanske en lågoddsare i sammanhanget, Kalmar Slott, en kulturell och historisk raritet där du hittar både 500 år gamla kanonkulor fastetsade i väggarna och häftiga samtida utställningar. Just nu kan du ta del av Ester Blenda Nordströms spännande livsöde som wallraffande piga och journalist på Svenska Dagbladet – äventyrlig och banbrytande på så många plan. Utställningen är fin, det känns som om man går i hennes fotspår och smygtittar in genom ett fönster på samma gång.

Sara Zetterström står och tittar på en bild i utställningen Ester Blenda.

Slottets utställningar får ofta besökarna att interagera på olika sätt och den här utställningen är inget undantag då du både kan skriva en personlig hälsning till Ester Blenda och ta en selfie i hennes sidovagn. En bonus med slottet är slottrestaurangens smarriga utbud som gör att både små och stora besökare orkar hålla ångan uppe och slottsbutiken som säljer både kvalitativa souvenirer och fina presenter till de flesta tillställningar.

Sara tittar på en monter och i bakgrunden syns stora konstverk.

Granne med slottet är konstmuseet. Kalmars nya konstmuseum invigdes 2008 och har vunnit Kasper Salin-priset för sin höga arkitektoniska kvalitet. Och som jag gillar det stället! En svart stor låda fylld med betong. Och konst.

Just nu ilade jag dit för att hinna se Susanne Bonjas utställning ”Hon heter June”. Jag hade så himla många bra lärare på Designhögskolan och Susanne var en av mina huvudlärare. Utställningen visas bara till och med söndagen den 18 september så skynda dig om du vill hinna se den.

Sara sitter i ett fönster, omgivet av böcker, och bläddrar i en bok.

En annan del av museet är det lilla biblioteket och det är så fint! Förutom utsikten mot slottet är interiören så trivsam och det har hänt att jag har gått hit och suttit och jobbat i några timmar. Annars kan man bläddra i alla konstböcker och titta på verken som hängs även här inne och på entréplan finns det dessutom en liten museibutik.

Sara står framför en skulptur och poserar likadant som skulpturen. Den föreställer en kvinna som sätter upp sitt hår.

Visste du att det finns en skulpturkarta i Kalmar? Nej, inte jag heller, men jag upptäckte den när jag surfade runt på kommunens hemsida i somras. Inte mindre än 75 skulpturer ryms på den här kartan och jag tänkte visa några av mina favoriter.

Allra först begav jag mig mot Stadsparken och ”plåten och stenarna” som jag nu har lärt mig heter ”Industrin bryter terräng”. Den stora järnplåten som lyfts av en sten och balanserar en sten på sin högkant har fascinerat mig ända sedan jag först såg den under nollningen på högskolan för en herrans massa år sedan. Döm om min förvåning och besvikelse när konstverket inte längre var intakt! Jag hoppas innerligt att det är på lagning och kommer att återställas till sin forna glans snart igen.

En annan favorit, som jag dessutom själv identifierar mig en hel del med, är ”Flicka knyter sitt hår” mittemot Dryadparken, ett stenkast från Rotundan på väg in mot city. Ända sedan 1946 har hon stått i kontrapost där i rabatten.

Ett träd med en skulptur i. Skulpturen föreställer en person som klättrar.

Nästa skulptur fick jag leta bra länge efter, men slutligen fann jag den högt uppe i ett träd. Ledtråd busstationen.

Kartan sträcker sig så långt utanför stan som till Ekenäs, men de flesta finns runt om i Kalmar så ett tips är att hålla utkik och kombinera promenaden med en dos kultur nästa gång du är ute och går.

En hand håller i en drejad kopp.

Med tanke på att Capellagården med sin keramiklinje ligger på andra sidan sundet så finns det en hel del hantverkare i lera i Kalmartrakten. En av dem är Linn Abelin som har sin verkstad snett över gatan från Allans livs i Vassmolösa en dryg mil söderut.

Min kompis Lovisa håller tillsammans med henne på att skapa sina drömmars servis, ja hela familjens faktiskt, och jag följde med Lovisa för att kika och känna på det som närmar sig slutprodukterna. Linn har sin verkstad och butik hemma på gården där hon håller i kurser och workshops de dagar hon inte jobbar som bildlärare. Lovisa blev alldeles pirr-glad när hon fick sitt framtida vardagsporslin i händerna och avslutade besöket med att bestämma glasyr. Fortsättning följer.

Jag blev helt betagen av både platsen och Linns alster. Undertecknad, som är både hyfsat konstnärlig och ihärdig, har dessvärre absolut inget tålamod med drejning, men jag blev ändå väldigt sugen på att prova en av kurserna. Leran lockar mig nämligen och det finns ju så många andra tekniker än just drejning att prova.

En gammal cykel med skylten Hattbutik står lutad mot en stolpe.

Sist ut denna runda är kanske traktens coolaste designpärla Horisaki – hattmakarna i Kåremo. Jag minns så väl när jag läste om Karin och Mako i en inredningstidning för många år sedan och tänkte att deras ateljé såg på pricken ut som något som stått modell för miljöerna hos gubben Pettson och hans katt. Dessutom var deras hattar att dö för. Sen har jag åkt förbi ateljén ungefär en miljard gånger längs E22:an på väg norrut och tänkt lika många gånger att jag verkligen måste stanna någon gång. Och i år var året då jag både åkte dit och äntligen provade ut en hatt.

Karin är modist och Makoto är smyckesdesigner men egentligen är de så himla konstnärliga båda två att jag nästan smäller av bara av att prata med dem och vara i deras verkstad. Snart ska de iväg på sin årliga resa till mässan i Paris och presentera sin nya kollektion, som från och med nu består av ett antal bestämda modeller, för sina återförsäljare.

En leende Sara provar en hatt. Bredvid står en annan kvinna och ler.

Men som direktkund kan man fortsatt komma till ateljén och prova ut en ”custom made” hatt. Det var ingen lätt sak att hitta ”min” hattmodell, men Karin är lyhörd. ”Som den där, fast en annan färg och med ett brätte som den där borta och kanske ett uppvik som en tredje plus att ett solblekt band, ja det måste också vara med på ett hörn”. Gissa om jag blev full i skratt när modellen jag bestämmer mig för går under just arbetsnamnet Pettson. Och ja, jag har ju faktiskt också en katt.

Kalmars nya konstmuseum invigdes 2008 och har vunnit Kasper Salin-priset för sin höga arkitektoniska kvalitet. Och som jag gillar det stället! En svart stor låda fylld med betong. Och konst.

Sara Zetterström

Senast uppdaterad:
Sidan publicerad av: Destination Kalmar