Helenas tips för en höstutflykt

Marija och Helena promenerar på en gata omgiven av träd i höstfärger.

Vill du ha tips på butiker, kaféer och gallerier att besöka? Och på härliga kvarter att promenera i? Följ med Helena Elm och hennes väninna Marija när de gör en höstutflykt i Kalmar.

Artikeln är en del av ett betalt samarbete, men det är Helena Elm själv som har valt vilka platser och aktiviteter hon vill tipsa om. Det är också Helena som står bakom text och bilder i artikeln.

Marija och Helena står i dörröppningen till ett rött trähus.

Häromveckan tillbringade min kompis Marija och jag en heldag i ett Kalmar i höstskrud. Vi startade dagen strax utanför Kalmar, närmare bestämt i Västerslät Gårdsbutik som ligger i närheten av Lindsdal. Från stadskärnan tar det cirka tio minuter att köra dit. Här handlar du lokalt och småskaligt producerat och kan vara säker på att djuren har haft det bra.

Helena och Marija sitter med kaffekoppar i handen vid ett vitt bord inne i ett kafé.

På Västerslät Gårdsbutik finns ett kafé där du kan slå dig ner en stund och dricka en kopp kaffe och fika på en kaka eller fem.

Helena och Marija tittar på produkter vid ingången till ett galleri.

Efter besöket på Västerslät åkte vi in till Kalmar centrum där det dagen till ära var gallerihelg. Det anordnas sådana helger då och då, när konstnärerna har öppna ateljéer och det finns guidade turer där man i grupp besöker flera olika konstnärsateljéer.

Marija är väldigt konstinstresserad och även om vi inte gick någon guidad tur passade vi på att besöka Lotta Rautio som driver Art Rautio och Kalmar Konst & Ram på Kattrumpan i Kalmar. Huset är från 1920-talet och riktigt häftigt, precis som konsten. I sitt galleri visar Lotta inte bara sin egen konst utan även konst från andra utvalda konstnärer.

Konstnären visar en färgstark tavla för Helena och Marija.

All konst därinne var jättefin, men vi gillade Lottas egna tavlor mest av alla. Hon har en helt egen och alldeles fantastisk stil och det finns många tankar bakom varje målning. Den här tyckte jag mest om, som visar Larmtorget i Kalmar. Eller ”Laamtååjet med clown” som den heter på tvättäkta Kalmaritiska.

Helena och Marija sitter vid ett bord inne i en restaurang.

Efter det gick vi till Ölandschoklad Bistro & Deli för en god lördagslunch. Ölandschoklad finns ju inte bara på Öland längre, utan även i Kalmar! Här är det lite mindre fokus på choklad och lite mer fokus på mat.

Vi tog varsin pizza och vilade fötterna en stund. Jag tycker att den här bilden på Marija är så fin. Marija är världens bästa. Vi jobbade tillsammans och träffades varje dag i nästan 15 års tid och då kommer man varandra väldigt nära. Eller man kan ha turen att göra det, om man får tillbringa dagarna med någon som Marija. Marija har skrattat med mig och gråtit med mig och vi har funnits vid varandras sida vid många stora händelser i livet.

Marija speglar sig i provhytten iklädd en grönrutig kappa. Helena tittar på.

Något annat man kan säga om Marija är att hon alltid är väldigt piffig. Efter lunchen gick vi till butiken Erik & Alexander och spanade in höstmodet. Här finns utvalda märken som skiljer sig från de märken som säljs av de stora kedjorna. Nina som driver butiken är duktig på att få ihop en mix av utvald, skandinavisk design.

Helena och Marija omgivna av gula höstlöv.

Efter att ha gått en sväng inne i centrum promenerade vi till stadsparken nere vid Kalmar Slott, det tar inte ens tio minuter. Färgerna var så otroligt fina.

Helena och Marija strosar på gamla kyrkogården. Träden är gula och det är massor av gula höstlöv på marken.

Har ni varit på den gamla kyrkogården i Kalmar? Den är nästan som en dold liten hemlighet. Egentligen inte alls svår att hitta, men ändå lite undangömd. Den ligger till höger om slottsallén bakom restaurang Söderport, alldeles vid Gamla stan.

Den gamla kyrkogården har inte varit i bruk sedan mitten av 1800-talet, vilket de gamla korsen vittnar om. Den anlades så tidigt som på 1200-talet då Kalmar var en av Sveriges viktigaste handelsstäder och ligger mitt i det som var dåtida Kalmar centrum.

Händer som håller i kastanjer.

Här kan man sitta ner på en bänk under det stora kastanjeträdet och känna historiens vingslag eller på de lena kastanjerna som ligger spridda under trädet. Oavsett, så inger det ett lugn att vara på den här platsen, och varje årstid på den gamla kyrkogården är vacker och har sin charm.

Marija och Helena håller i varsin blombukett. I förgrunden står fler buketter.

På vägen tillbaka upp genom stan gick vi förbi Lindéns Blommor som oavsett årstid brukar ha bra erbjudanden på säsongens blommor i praktiska buntar. Vi passade på att unna oss några vackra hösthortensior innan vi åkte hemåt.

Det anordnas sådana helger då och då, när konstnärerna har öppna ateljéer och det finns guidade turer där man i grupp besöker flera olika konstnärsateljéer.

Helena Elm

Senast uppdaterad:
Sidan publicerad av: Destination Kalmar