Evas tips för en weekend i Kalmar

Eva Gyllenberg sitter och dricker kaffe i ett kafé med bruna tapeter. I förgrunden finns en kakelugn.

Eva Gyllenberg driver resebloggen Rucksack. Här fikar hon på Hamnkaféet i Kalmar.

Eva Gyllenberg älskar att resa och har alltid kameran med sig. På resebloggen Rucksack tipsar hon om allt från vackra platser i naturen till trendiga storstäder. I vintras besökte Eva Kalmar tillsammans med sin man och här kan du läsa hennes bästa tips för en helg i Kalmar.

Artikeln är en del av ett betalt samarbete, men det är Eva själv som har valt vilka platser och aktörer hon vill tipsa om. Det är också Eva som står bakom text och bilder i artikeln.

Historiska byggnader vid Stortorget med en stor gran i förgrunden.

En av Sveriges äldsta städer med ett av Sveriges vackraste slott. Kalmar ligger som en prunkande historisk oas vid Östersjöns strand. Här på de nötta kullerstensgatorna har människor levt och verkat ända sedan 1200-talet och staden har genom åren mött många mäktiga kungar och krig. Idag är Kalmar en livlig och populär sommarstad, men det finns gott om saker att se och göra året om. Vi besökte Kalmar under första helgen i advent och hann inte bara upptäcka Kalmars historiska sevärdheter, utan även uppleva Kalmars fantastiska julmässa.

Här har jag samlat mina bästa tips till dig som planerar en helg i Kalmar. Ännu fler tips, och mer utförliga beskrivningar, hittar du på min blogg.

Kalmar Slott speglar sig i vattnet.
  • Besök Kalmar Slott. Det går inte att skriva om Kalmar utan att börja skriva om pampiga, mäktiga och storslagna Kalmar Slott. Slottet har massor av utställningar och guidade turer året om, utom under den första adventshelgen då julmässan äger rum. I mina ögon är det en av de bästa julmarknaderna i Sverige.
  • Promenera på Kvarnholmen. Kalmars stadskärna flyttades till Kvarnholmen under 1600-talet. Det blev en (för sin tid) modern stadsdel, byggd med raka gator och vackra hus. Kvarnholmen är den stadsdel i Sverige som har flest kulturminnesmärkta hus och det är en intressant promenad att gå gata upp och gata ner och läsa på husens plaketter som berättar detaljer om husens och områdets historia.
  • Kolla in stadsmuren. På 1600-talet var hela Kvarnholmen omgivet av en bastant stadsmur, precis som Visby. Idag finns bara delar av muren kvar, men det finns platser där du fortfarande kan gå igenom historiska portar – Västerport och Kavaljeren.
En brygga går ut mot det röda trähuset Klapphuset.
  • Kolla in det röda klapphuset. Det röda klapphuset på pålar byggdes i början av 1900-talet och var en mötesplats för stadens kvinnor som skulle tvätta. Klapphus var vanliga en gång i tiden, men de flesta husen har idag rivits eller rasat. Klapphuset i Kalmar är antagligen det sista kvarvarande klapphuset i Skandinavien.
  • Promenera i stadsdelen Kattrumpan. Några av de mest populära storstäderna i världen har en sak gemensamt. Det finns en strand centralt i staden där man kan bada. I Kalmar heter stranden Kattrumpan och ligger längst österut på Kvarnholmen – i det charmiga trähuskvarteret Kattrumpan.
Gula trähus längs en kullerstensgata i Gamla stan.
  • Promenera i Gamla stan. Åh charmiga Gamla stan! I Gamla stan i Kalmar är det långt ifrån Kvarnholmens raka gator och raka vinklar. Bland krokiga kullerstensgator, vita trästaket och knotiga gamla äppelträd ligger de låga små trähusen tätt.
  • Strosa i Stadsparken. Stadsparken ligger i direkt anslutning till slottet och är en vacker liten park med många ovanliga träd och växter. Parken invigdes 1880, en tid då många familjer flyttade in till staden för att lämna livet på landet och istället jobba på fabriker. Man bodde trångt och saknade tillgång till grönområden, vilket gjorde parken till en viktig rekreationsplats.
En gran med julkulor i syns framför Kalmar domkyrka
  • Se Stortorget och domkyrkan. Arkitekten Tessin den äldre visste hur man skapade imponerande barockbyggnader. Inte bara har han ritat Drottningholms slott, utan även den gyllengula domkyrkan i Kalmar. Kalmar domkyrka invigdes år 1682, under samma tid som staden flyttades till Kvarnholmen. Den nya kyrkan blev ett riktigt pampigt inslag på Kvarnholmens största torg – Stortorget.
  • Se utställningen om regalskeppet Kronan. Regalskeppet Vasa var inte det enda regalskeppet som Sverige byggde på 1600-talet. Sverige hade även det imponerande regalskeppet Kronan. På Kalmar läns museum kan du idag lära dig allt om Kronans historia och även få se några tusen av de över 30 000 marinarkeologiska fynd som gjorts de senaste 40 åren. En utställning som inte ska missas om du besöker Kalmar!
I förgrunden håller en hand en fylld kaffekopp och i bakgrunden syns tre Tjorvenbilar.
  • Besök Tjorven Café och Museum. Har du hört talas om bilen Tjorven? Jag hade inte gjort det innan jag åkte till Kalmar, men när jag såg en bild på bilen så dök det upp några gamla minnen. Allt började med att Postverket på 1960-talet behövde en specialbyggd brevbärarbil, som Kalmar Verkstad fick uppdraget att ta fram. På Tjorven Café och Museum i Rockneby 2 mil norr om Kalmar kan du se några av dessa unika små bilar, men även fika med ett stort utbud av klassiska kakor, bullar och mat. Har du tur finns det till och med kroppkakor till lunch. En härlig detalj är att du får välja din kaffekopp själv på en hylla med ett hundratal olika kaffekoppar från olika epoker. Öppettiderna varierar, så kolla webbplatsen innan du åker dit.
Kvarnholmen är den stadsdel i Sverige som har flest kulturminnesmärkta hus och det är en intressant promenad att gå gata upp och gata ner och läsa på husens plaketter som berättar detaljer om husens och områdets historia.

Eva Gyllenberg

Senast uppdaterad:
Sidan publicerad av: Destination Kalmar