Helenas tips för en vårhelg i Kalmar

Helena sitter och fikar tillsammans med sin mamma och syster.

Är du intresserad av konst och kultur? Vill du ha tips på vad du kan hitta på i Kalmar nu i vår? Följ med Helena Elm när hon tillbringar en härlig vårhelg i Kalmar tillsammans med sin mamma och syster.

Artikeln är en del av ett betalt samarbete, men det är Helena Elm själv som har valt vilka platser och aktiviteter hon vill tipsa om. Det är också Helena som står bakom text och bilder i artikeln.

Helena, hennes mamma och syster promenerar framför Kalmar Slott. I förgrunden syns scilla som blommar.

Förra helgen hade mamma, syrran och jag en riktig vårhelg i Kalmar. Scillan blommade utanför Kalmar Slott och vi passade på att ha en mor- och dotterdag tillsammans och spana in stadens utbud just nu.

Monetutställningen på Kalmar Slott har nyligen haft premiär och eftersom mamma och syrran är väldigt konstintresserade och målar själva (fantastiskt bra dessutom) lät vi dagen gå i konstens tecken.

Helena står i utställningen omgiven av stora skärmar, på vilka färgstarka konstverk projiceras.

Utställningen heter Monet & Friends Alive, vilket är ett väldigt passande namn, eftersom den inte bara visar bilder av Monet. Målningarna kommer till liv på jättestora skärmar och verk från olika konstnärer under impressionismens tid visas till tonerna av klassisk musik. Det är verkligen effektfullt – och en häftig helhetsupplevelse oavsett om du är barn eller vuxen.

Helena står tillsammans med sin mamma och syster på en Monetbro som är inramad med en stor guldram.

Selfie spot! I utställningen finns det en plats där du kan ta bild på dig själv på Monets bro. Det var vi ju tvungna att testa!

Helena står tillsammans med sin mamma och syster på en bro i Stadsparken.

Visste ni att vi har en liten Monetbro i Stadsparken också, utanför Kalmar Slott? Har man varit på den ena bron måste man ju gå på den andra. På den här Monetinspirerade bron är det många som har fått sina bröllops- och skolbalsbilder fotade kan jag lova, och jag är en av dem.

Helena går tillsammans med sin mamma och syster i Stadsparken, omgivna av blommor i olika färger.

Vi gick en tur genom Stadsparken och spanade in de fina vårplanteringarna som gjordes så sent som häromveckan. Ranunkler i alla möjliga färger blommar just nu i rabatter med böljande former. När vårplanteringen i parken är gjord vet man att det är vår på riktigt.

En leende Helena har en tallrik spagetti framför sig.

Både syrran och jag är i stort sett alltid hungriga, så vi röstade för en tidig lunch på Ernestos nya ställe Gran Caffé Ernesto som ligger mitt i stan. Mamma var inte svårövertalad. Här finns det flera olika sorters pasta att välja på som dagens rätt och inredningen andas italiensk bar med röda skinnsoffor och mycket marmor. Jag tog en carbonara, såklart. Och vet ni vad det allra bästa är? Att det ingår en kula italiensk gelato när man äter en dagens lunch. Tiramisú-glassen rekommenderas varmt.

Helena, hennes mamma och konstnären Johan Persson står och pratar i ateljén omgivna av tavlor.

Eftersom vi hade konst som dagens tema gick vi sedan till ett lokalt galleri. För Monet och hans vänner i all ära, men i min familj har vi alla haft samma favoritkonstnär i många år och det är Johan Persson.

Galleri Johan Persson, som Johan driver tillsammans med sin fru Cecilia, ligger precis nedanför Slottshotellet i Kalmar. Här kan man se ett stort urval av Johans tavlor från Kalmar och Öland, där han har bott och verkat i många år, men även från Stockholm från den tiden då de hade galleri i Gamla Stan. Johan gick på Capellagården i Vickleby och skulle egentligen bli möbelsnickare, men väl där blev han mer och mer intresserad av att måla istället.

Två personer står och tittar på och pratar om en tavla.

Har man tillbringat mycket tid kring Kalmar och Öland känner man igen platserna på många av hans målningar. Jag tror vi är väldigt många som kan relatera till att se solen gå upp över Kalmars centralstation, men få kan fånga det så vackert i en målning som Johan Persson.

Helena, hennes mamma och syster kliver ut genom en dörr som är omgiven av bruna skyltar i äldre stil som det står Frans Holmgrens Konditori och Café på.

Ingen heldag på stan utan fika. Vi gick till Holmgrens Konditori, som är ett av våra favoritkaféer. Holmgrens är över 150 år och i delar av kondiset finns den gamla inredningen kvar. Här finns också mycket glutenfritt och mjölkfritt fika för den som är på jakt efter det. Sofforna är mjuka och bekväma, och får man ett fönsterbord kan man sitta länge och spana på folk som går förbi över Kaggensgatans kullerstenar.

En riktigt härlig dag med fika, konst och mat. Men det är bästa av allt är såklart att göra något tillsammans bara vi tre – mamma, syrran och jag.

Ingen heldag på stan utan fika. Vi gick till Holmgrens Konditori som är ett av våra favoritcaféer.

Helena Elm

Senast uppdaterad:
Sidan publicerad av: Destination Kalmar AB