Alex och Christines bästa Kalmartips

Alex och Christine står hand i hand framför ett rött och ett rosa trähus

Resebloggarna Alex Waltner och Christine Wedberg delar med sig av sina bästa Kalmartips.

Alex Waltner och Christine Wedberg älskar att resa. De vill gärna inspirera andra att upptäcka nya platser och driver sedan flera år tillbaka varsin reseblogg, Swedish Nomad och Christine Abroad. Paret har gjort flera besök i Kalmar de senaste åren och har nu ställt samman sina bästa Kalmartips.

Artikeln är en del av ett betalt samarbete, men det är Alex och Christine själva som har valt vad de vill tipsa om. Det är också de som står bakom text och bilder i artikeln.

Christin och Alex står med ryggen till och tittar på Kalmar Slott

Kalmar är i vårt tycke en av Sveriges trevligaste städer. Här finns det mesta man kan önska av en stad, inklusive en charm som man oftast bara hittar i småstäder. Restaurangutbudet är bra och varierat med olika typer av kök och med restauranger för olika budgetar.

Det finns också en bra blandning av sevärdheter. Kalmar Slott är ständigt värt ett besök och i Kalmar med omnejd finns även en hel del annat intressant att upptäcka, till exempel gårdsbutiker, en medelhavsträdgård och norra Europas största dinosauriesamling. I Kalmar finns det något för alla, oavsett årstid. Närheten till Öland gör det också till en trevlig weekendstad som kan kombineras med ett Ölandsbesök.

Vi har varit runt och utforskat Kalmar vid ett flertal tillfällen och varje gång hittar vi något nytt trevligt kafé eller en fin plats som vi inte hade upptäckt tidigare. Vi har också våra favoriter som vi gärna återvänder till gång på gång.

Ett stort växthus med grönska och terrakottakrukor framför.

Villa Famiglia

Villa Famiglia är en mysig medelhavsträdgård som ligger strax utanför Kalmar stad. Här serveras pizzor och fika i en lummig miljö med växter från Medelhavet. I butiken är det även möjligt att köpa både växter och krukor samt diverse produkter från Italien.

Ett stort dinosaurieskelett

A World of Dinosaurs

Europas största dinosauriesamling med över 200 uppbyggda skelett, inklusive välkända dinosaurier som T-Rex och Triceratops. A World of Dinosaurs bjuder på en spännande upplevelse för hela familjen där man verkligen känner sig liten i jämförelse med dessa forntida varelser, oavsett om man är barn eller vuxen.

Kalmar Slott som också speglar sig i vattnet framför

Kalmar Slott

En klassisk sevärdhet i Kalmar som man inte bör missa. Kalmar Slott har spelat en mycket viktig roll i svensk försvarshistoria. Förutom utställningen om slottets historia anordnas det även andra intressanta utställningar under årets gång. Dessutom bär personalen tidsenlig klädsel, vilket förhöjer upplevelsen på slottet ytterligare.

Alex står på banan och håller i en golfklubba

Parkgolf

Kalmar Parkgolf är lite av en dold pärla. En kul och annorlunda minigolfbana som ligger i Vänortsparken. Här spelar man på en 12-hålsbana som är en mix av minigolf och äventyrsgolf.

Lax, grönsaker och sås fint serverat på en tallrik

Postgatan

Postgatan är en populär restaurang i Kalmar och med all rätt. Maten är fantastisk och personalen likaså. Boka bord i förväg och njut sedan av en välsmakande matupplevelse i gott sällskap på en av Kalmar bästa restauranger.

Kalmar domkyrka

Strosa runt på Kvarnholmen

Att strosa runt bland de gamla husen på Kvarnholmen är en upplevelse i sig. Gatorna kantas av charmiga hus som har bevarats och det känns nästan som att man hamnat i en idyllisk småstad trots att man befinner sig i centrala Kalmar.

Via appen Storyspot finns det även möjlighet att lyssna på olika ljudberättelser om staden, bland annat om flera platser som ligger på Kvarnholmen.

Domkyrkan

Kalmar domkyrka är en pampig sevärdhet på Stortorget. Kyrkan invigdes 1682 och är även känd som Sveriges mest kärleksfulla barockbyggnad.

Två fåtöljer i retrostil står framför ett bord med en bukett tulpaner på

Folks Interiör

Här hittar du ett handplockat urval av vintagemöbler och olika inredningsdetaljer. Kika gärna in på deras Instagram för att se aktuella öppettider.

Christine står framför en röd bod och håller i en påse med tomater

Besök en gårdsbutik

I Kalmar kommun finns ett flertal trevliga gårdsbutiker. Vi vill särskilt tipsa om Wirbladhs gårdshandel, Solmarka gård, Nöbble Gård och Hagalunds tomater.

Christine sitter vid ett bord som det står två tallrikar med mat och två glas på.

Blomlöfs

Blomlöfs är en trevlig restaurang och fiskbutik som ligger intill Kalmar Gästhamn med utsikt mot Kalmar Slott. I butiken finns även diverse delikatesser av hög kvalitet.

En dubbelsäng i ett rum med träbalkar

Boende

Clarion Collection Hotel Packhuset har ett centralt läge med gångavstånd till det mesta. Vissa av rummen har vackra träbjälkar och havsutsikt med egen uteplats på kajen. Hotellet inryms i en byggnad från 1700-talet som varsamt har renoverats. En god frukost med bra utbud ingår i rumspriset.

Senast uppdaterad:
Sidan publicerad av: Destination Kalmar AB