Saras vårtips

Sara Zetterström ligger i ett badkar fyllt med vatten och is.

Sara Zetterström, som är en van kallbadare, har gått en kallbadsworkshop.

Vad kan du hitta på i Kalmar nu i vår? Här kommer några tips från Kalmarbon Sara Zetterström, som bland annat har besökt slottets Monetutställning. Hon har också gått en workshop om kallbad – och har även passat på att ta ett dopp i vitsippehavet.

Artikeln är en del av ett betalt samarbete, men det är Sara själv som har valt vilka platser och aktörer hon vill tipsa om. Det är också Sara som står bakom text och bilder i artikeln.

Sara Zetterström står i utställningen och tittar på skärmar med konst.

Det här ganska segdragna och lätt kylslagna vädret har gjort att vårkänslorna har låtit vänta på sig. Men här kommer några tips, som passar både i bättre och sämre väder, för dig som vill uppleva min favoritmånad maj i Kalmartrakterna.

Först ut är stället som är skönt att besöka i alla väder – Kalmar Slott! Du behöver varken vara konstkännare eller Monet-fan för att uppskatta den pågående utställningen Monet & Friends Alive på Kalmar Slott. Om du gillade Van Gogh-utställningen 2019 så är du än en gång ”in for a treat”. Det är nu snarare en multisensorisk samutställning över impressionismen än en enmansshow. En lång video loopar på enorma bildskärmar tillsammans med bilder, texter, musik och doft!

När jag kliver över tröskeln till Förbrända salen på slottet hamnar jag mitt i utställningen. Den 47 minuter långa videoloopen bjuder in mig till klipporna längs den Normandiska kusten och jag känner igen motiven från Étretat, ett av de utmärkande landskapen i Monets tavlor, som jag besökte förra sommaren. Renoir lär ha sagt: ”One morning, one of us ran out of black, it was the birth of Impressionism” och jag är beredd att tro honom för många av verken från denna epok är verkligen färgglada, lättsamma och lekfulla. Här får vi bekanta oss med 15 av de största impressionisterna som var verksamma från mitten av 1800-talet till 1900-talets början.

Kraftfulla musikaliska stycken vävs ihop med det visuella från de imponerande stora skärmarna som fylls med penseldrag som gjordes för närmare 150 år sedan. Mäktigt är ordet och jag gillar det jag ser så mycket att jag absolut kan tänka mig att besöka utställningen igen och igen innan den lämnar slottet i början av november. Och ser ni, jag lyckades till och med med konststycket att matcha mina kläder med känslan i rummet.

Byttor med glass i olika färger

Årets första glass med näsan mot solen är väl ett riktigt vårtecken om något! Boo hade en tydlig önskan om att det inte var vilken glass som helst som skulle avnjutas denna soliga lördag utan en från Gelato Factory på Kaggensgatan. Sagt och gjort. Med 28 sorters glass (hallå beslutsångest) och egengjorda, glutenfria våfflor att stoppa kulorna i var det tacksamt att ha en större familj framför som tog lite tid på sig så att jag hann bestämma mig. Salted caramel blev en riktig slickraket för egen del kan jag säga, och Boos favorit var helt klart Limoncellon. På förmiddagen badar gågatan i sol och det är mysigt värre att bara sitta där, äta glass eller ta en kaffe, känna lite stadspuls och titta på folk som passerar.

Picknickfiltar i naturen. I förgrunden syns tre korvar som grillas på ett utekök.

Vissa människor gillar ju att äta ute. Så även jag, men kanske gillar jag ännu mer att äta ute, som i att äta utomhus, under bar himmel. Det behöver verkligen inte vara krångligare än att knalla iväg till närmaste skogsdunge med varmkorv i termos och med tinat korvbröd från frysen en torsdag efter föris; jag tror inte att jag har mött den unge som som inte gillar den typen av vardagsäventyr. Men även två tämligen trötta och hungriga mountainbikecyklister i medelåldern blev jätteglada när jag bestämde mig för att möta upp längs Möreleden med en lammkorvspicknick extra allt en lördag i april. Hemmagjord potatissallad och lyxig surdegsbaguett på en rutig filt bredvid stormköket blev en väldigt uppskattad måltid. Inte ens att solen gick i moln prick samtidigt som korven var färdigstekt kunde ta udden av upplevelsen. Släpp grillplatserna loss det är vår!

Sara ligger på en filt  och blundar i ett hav av vitsippor

För mig finns det knappt någon bättre symbol för att vintern har givit vika och ger plats för nästa årstid än vitsippehaven som sprider ut sig i april/maj! I Krankelösaholm, drygt 10 minuters bilfärd söder om Kalmar, är det ljuvligt att möta våren längs med Ljungbyån. Det har blivit lite av en tradition att åka dit med familjen varje år och slänga sig ner på marken bland alla vita små vårtecken i kohagen på ”Holmen” och insupa dofterna, fågelkvittret, solens värmande strålar och bara känna livet i sig. Ett perfekt utflyktsmål för stora som små. Är du lite äventyrslysten kan du följa ån någon kilometer, klättra på klippblocken eller utforska några av alla myllrande stigar. I början på maj släpps korna ut på bete så då måste man bara se till att stänga grindarna ordentligt efter sig.

Sara sitter och diskuterar med Björn

Från spa till kallbad är det bara ett litet skutt om du frågar mig. Är du en van kallbadare har du säkert redan upplevt hälsoeffekterna och hört talas om Wim Hof från Nederländerna. Är du ovan, men nyfiken på utmaningen, så kan jag varmt (eller ska jag säga kallt…) rekommendera dig att kolla upp Wim i sociala medier. Ismannen, som han kallas, kan kontrollera sin egen kropps termostat genom andningsövningar och mental fokusering. Han innehar en mängd världsrekord relaterade till kyla och lär ut sin metod (WHM) att med kontrollerad andning i extrema minustemperaturer stärka immunförsvar och nervsystem.

Själv har jag alltid haft lättare att hantera kyla än värme och har varit en året runt-badare sedan barnsben, men det var först när jag blev sjuk i utmattningssyndrom 2017 som jag på riktigt insåg hälsoeffekterna av mina kallbad och gjorde dem till en regelbunden rutin i vardagen. Så det var med tämligen lätta och nyfikna steg jag mötte upp Kalmars egen WHM-instruktör Björn Karlsson, eller Coach Björn som han kallar sig.

Björn håller i kallbadsworkshops där den största delen läggs på en teoretisk/praktisk del med andning och mentalt fokus och avslutas med ett (frivilligt) isbad antingen i havet eller i en riggad isvak. Den första totala närvaro-upplevelsen fick jag direkt efter första andningspasset. Sällan att jag zoomat in så enskilt i mig själv och varit så fullständigt i nuet och fokuserad, vilken häftig känsla! När det var dags för isbadet hade jag fått med mig nya och väldigt hjälpsamma verktyg för att bibehålla fokus och lugn i det 0,6-gradiga vattnet med 15 kilo is på ytan. Efteråt kände jag mig avslappnad, pigg och energifylld på en helt ny nivå! Om du vill testa kallbad under kontrollerade former så är en session med Björn en riktigt häftig upplevelse.

Mäktigt är ordet. Jag gillar det jag ser så mycket att jag kan tänka mig att besöka utställningen igen och igen innan den lämnar slottet i början av november.

Sara Zetterström

Senast uppdaterad:
Sidan publicerad av: Destination Kalmar AB