Madeleines bästa tips för att förlänga sommaren

Madeleine Petersson håller i en lampa. I bakgrunden syns en bokhylla med lampor.

Madeleine Petersson är mer känd som Bonjour Madeleine, som är hennes namn på Instagram.

Kalmarbon Madeleine Petersson är fotograf, stylist och digital kreatör. Hon står bakom Instagramkontot Bonjour Madeleine, men har genom åren även skrivit en kokbok och drivit en butik. Parallellt med det egna företaget arbetar hon också på Kalmar konstmuseum.

Madeleine bor i Kalmar tillsammans med sin familj och det är här hennes företag har sin bas, även om uppdragen ibland finns på andra platser runt om i landet. Mat, inredning och kultur är några av hennes största intressen. Det kommer säkert att märkas när hon delar med sig av sina bästa Kalmartips.

Artikeln är en del av ett betalt samarbete, men det är Madeleine Petersson själv som har valt vilka platser och aktiviteter hon vill tipsa om. Det är också Madeleine som står bakom text och bilder i artikeln.

Madeleine sitter på en uteservering med en kopp kaffe i handen.

– När jag återvände till Kalmar efter fem år i Stockholm blev jag kär i staden på nytt. Bland kullerstenar och ljumma vindar som smekte min kind var jag beredd att omfamna min älskade hemstad och pröva allt spännande som Kalmar har att erbjuda. Här har jag sammanställt några av mina favoriter, allt från mat till upplevelser.

En tallrik med laxsallad på ett bord

Laxsallad på Le croissant

Le Croissant är en pärla mitt i stan, som känns lite som en fransk bistro med en underbar uteservering där du kan sitta och sola samtidigt som du sippar på en krämig cappuccino. När jag ska luncha med en vän eller kollega försöker jag alltid se till att vi träffas på Le Croissant, eftersom jag fullkomligt älskar deras laxsallad! De har nyligen öppnat upp en övervåning med stilren inredning. Där kommer jag att sitta höst och dricka varm choklad med grädde samtidigt som jag ser löven ramla ner till marken.

Madeleine Petersson paddlar kanot

Paddla kanot

Visst är man sugen på att förlänga semestern efter en kylig sommar? Mitt bästa tips är att ta med sin bästa vän och hyra en kanot för att paddla genom stan och se allt från en annan vinkel. Vi hyrde kanoter på Hotell Svanen som finns på Ängö, men om du är mer sugen på att paddla kajak kan du vända dig till Kalmar kajak. Tre timmar går i ett nafs och man tänker inte ens på att man tränar. Glöm inte att ta med fikakorgen, så att du kan ta en paus och njuta av en kopp kaffe med Kalmar Slott som utsikt.

Madeleine sitter på en uteservering och dricker kaffe.

Njutig chokladboll på Johannas Choklad

Det sägs att man behöver balans i livet och vad är ett liv utan choklad? Därför är jag så lycklig att vi har en liten chokladfabrik i Kalmar, som gör smarriga chokladpraliner och tillverkar sin egen choklad från kakaobönor, så att de kan styra hela processen själva. Jag ska även erkänna att jag är smått besatt av deras fantastiska chokladbollar, som innehåller en nypa salt och är ett litet himmelrike i sig. Dessa chokladbollar kan liva upp vilken dag som helst. Att de gör utomordentligt god cappuccino är ett plus i kanten.

En person står och håller i ett skruvstäd på ett skåp.

Trendkänsligt på Folks Interiör

Det är flera som har tipsat om Folks Interiör innan mig och det är fullt förståeligt. Det är den bästa inredningsbutiken i Kalmar; de är både miljömedvetna och har koll på vad som är snyggt, trendigt och samtidigt hållbart. Jag har flera möbler hemma hos mig som kommer från Folks Interiör, allt från vackra vitrinskåp som är målade i matt linoljefärg till fina lampor med plisserad skärm. Värt att veta är att de har flyttat till nya lokaler på Bragegatan där de har både lager och butik. Och så viskade en fågel i mitt öra att de kommer att ha en höstmarknad inom en snar framtid, så håll utkik på deras Instagramkonto.

En hand håller i en glasstrut

Smarrig glass på Gelato Factory

Bästa glassen i stada! Att äta Gelato Factorys smarriga glass i deras hemmagjorda våffelrån är som att få en varm kram i magen. Eller ska jag kanske säga kall? Det märks att de gör allt med kärlek! Det svåra är dock att välja smak, eftersom det finns så många goda och kreativa smaker att välja på. Till hösten kommer de även att börja med sin brunch igen efter en intensiv sommar.

Madeleine står och tittar på ett stort färgstarkt konstverk

samtidskonst på Kalmar konstmuseum

Sist men inte minst vill jag tipsa om min arbetsplats, Kalmar konstmuseum. Jag kan varmt rekommendera de utställningar som visas just nu, bland annat ”Outside in” med Martin Gustavsson och grupputställningen ”Örat mot marken och blicken utåt”, som är en del av Smålandstriennalen. När du ändå är där ska du passa på att titta extra noga på den vackra byggnaden, som ritades av Tham och Videgård arkitekter och har tilldelats Kasper Salin-priset, Sveriges Arkitekters pris för ”hög arkitektonisk kvalitet”. Det är verkligen en ynnest att få jobba på Kalmar konstmuseum, som är ett av de starka besöksmålen i Kalmar!

Visst är man sugen på att förlänga semestern efter en kylig sommar? Mitt bästa tips är att ta med sin bästa vän och hyra en kanot för att paddla genom stan och se allt från en annan vinkel.

Madeleine Petersson

Senast uppdaterad:
Sidan publicerad av: Destination Kalmar AB