Saras hösttips

Sara Zetterström står framför en rödmålad lada och håller i grönsaker

Sara Zetterström handlar gärna närodlade grönsaker. Här besöker hon Annas Gårdsbutik.

Vill du ha tips på en höstutflykt? Följ med Kalmarbon Sara Zetterström när hon besöker gårdsbutiker och mysiga lantkaféer.

Artikeln är en del av ett betalt samarbete, men det är Sara själv som har valt vilka platser och aktörer hon vill tipsa om. Det är också Sara som står bakom text och bilder i artikeln.

– Varje sommar tillbringar jag ohemult mycket tid med familjen i mitt torp en knapp halvtimme söder om Kalmar. De där futtiga 25 minutrarna är konstigt nog avgörande för känslan av både omväxling och avkoppling. Det infinner sig ett magiskt lugn när vi lämnar väg E22 och så småningom kör in på grusvägen som tar slut vid vår lilla röda stuga.

Varje höst – eller rättare sagt när semesterveckorna är över – är det lika svårt att skiljas från torplunken som liksom sitter kvar i kroppen, så vi fortsätter att åka till torpet på helgerna. Och precis som på sommaren kan jag passa på att besöka alla mina favoritställen längs vägen. Häng med!

Insidan av en loppisbutik med varor som står på ett bord.

Först svänger vi av mot Hossmo Gård för en vända på deras loppis. När vi köpte torpet stod det pampiga huset övergivet sedan nästan 40 år och förfallet var totalt, men nu är det varsamt renoverat och hyser både lantkafé och en kvalitetsloppis som jag tror att jag aldrig har lämnat tomhänt. Det finns allt från vackra trädörrar till krukor, oljelampor och smidesspik.

En hand håller i en etikett med persikor på, som sitter i en planta.

Vill du åka snabbt söderut så ilar du vidare på väg E22, men om du vill njuta av vidderna och alla smultronställen gör du klokt i att svänga av vid Trafikplats Ljungbyholm och hålla höger mot Hagby/Vassmolösa in på den gamla E22:an. Strax efter avfarten ligger vårt andra stopp, Blomster & trädgård. Precis som det låter, så är det en liten handelsträdgård där jag både fixat gåbort-kryddor och trädgårdshandskar genom åren.

Den här gången skulle Jesper titta på ett nytt persikoträd, eftersom det förra han gav mig (som konstigt nog visade sig ge aprikoser) kastade in handduken och dog i somras. Men efter lite rådgivning i butiken blev överenskommelsen att det är bättre förutsättningar att plantera ett nytt träd i vår. Jag längtar! Om jag någonsin har köpfest så är det när det vankas växter eller färska grönsaker.

Porslins- och glasprodukter på ett bord

Om du fortsätter söderut kommer du sedan till Butiken i ladan, som är en avknoppning till Villa Famiglia och finns i ladan bredvid parkeringen. Här finns såklart också de italienska krukorna du hittar hos Villa Famiglia, och även trädgårdsmöbler i fransk stil och annan heminredning i en eklektisk mix. Butiken ger en skön dos inspiration, ifall den skulle tryta.

Sara står i en dörröppning och håller i en brun papperspåse och en glasflaska med mjölk.

Nästa stopp är som att besöka Pettson & Findus, om gubben skulle driva gårdsbutik vill säga. Men det här är Annas gårdsbutik i Vassmolösa. Här finns färska grönsaker (splurge-varning), ägg, mjölk på flaska – och det mesta du kan tänka dig mellan ekologiskt hundschampo och chokladpraliner, en prima presentbutik med andra ord. Hönshusen har skyltar med lustiga namn och gårdsbutiken är i själva verket en mindre by av friggebodar och småhus. Aldrig att jag känner mig så rik som med famnen full av ägg, mjölk och grönt som är närodlat.

Bröd och bullar i en hylla och i bakgrunden syns en person

Efter en bit genom Södermöres landskap är det dags att svänga vänster ner till den idylliska byn där Lilian driver Ekenäs Hantverksbageri. Av en händelse råkade vi pricka in öppningsdagen av hennes lilla bageri sommaren 2018 och sedan dess är kardemummabullarna värda att ställa klockan för en lördagmorgon för att trotsa morgonköerna.

Jag vet Kalmarbor som inte är lika bortskämda som vi är med att ha sommarstugan ett stenkast bort, men som ändå tar sig till Ekenäs och handlar sitt surdegsbröd och bullar till fikat. Och väntar du för länge är det oftast slutsålt innan stängning, för så gott är det! Numera ligger bageriet i föräldrarnas före detta garage och öppettiderna annonseras via Instagram. Förutom i Ekenäs kan du köpa bakverken på Reko-Ring och diverse marknader och evenemang.

Sara och hennes dotter sitter på huk i gräset och hälsar på två grisar

Det sista besöket innan vi fiskar upp torpnycklarna blir hos Karin och Jonas som driver sitt krav-jordbruk på Voxtorpsgården. Glada grisar som växer upp i stora gräshagar innan de blir välkryddade köttprodukter. Själva shoppen är self-service; du tar maten ur frysen och betalar med swish i den lilla butiken. Med en etisk pescetarian i familjen sträcker sig våra middagsvanor till en eller ett par fiskrätter i veckan, men ibland väljer Jesper och jag att äta vilt eller då och då en korv från Voxtorpsgården.

Även favoritäggen kommer härifrån. Vissa helger och tider kan du åka på gris-safari. Då får du en guidad tur runt gården av någon i familjen och kan hälsa på suggorna i hagen. Härligt för de barn som aldrig har besökt en bondgård, tänker jag.

En leende Sara sitter utomhus med en mattallrik framför sig

Efter en natt i stugan och något pågående evighets-byggprojekt händer det att vi svidar om från blåställ och tar frukosten eller lunchen på Stufvenäs Gästgifveri. Det är kanske mest känt som konferens- och spa-anläggning och ligger granne med vår favoritstrand Fulvik (som tvärtom är jättefin). Ibland kan man behöva boka bord, men oftast finns det plats för ett spontanbesök i restaurangen som har fin utsikt över Kalmarsund. Med nya ägare sen en tid tillbaka har stället verkligen fått ett lyft.

Sara, hennes man och dotter försöker tillsammans nå runt stammen på en stor ek

Efter maten kan du ta en promenad längs den nygjorda grusstigen till Eken. Ja, för Stufvenäs-eken är Sveriges tredje största ek med sin imponerande midja om 9,4 meter. Våra armar räcker inte ens halvvägs runt och det är en smått svindlande tanke att den har stått där i vad man tror är 800 år. Tänk vad många människor som har kommit och gått.

Svindlande som sagt. Jag plockade med mig några ekollon från marken, kanske kan jag själv odla en blivande mästarek? Det verkar ju vara gott påbrå i det där virket.

Aldrig att jag känner mig så rik som med famnen full av ägg, mjölk och grönt som är närodlat.

Sara Zetterström

Senast uppdaterad:
Sidan publicerad av: Destination Kalmar AB