Upplevelser lyfts fram i årets sommarplanteringar

Rosa roser i en rabatt

Väldoftande rosor i olika färger och en häxsymbol fylld av medicinalväxter. Kalmars sommarplanteringar uppmärksammar både att staden gästas av ett internationellt roskonvent och att Kalmar Slott visar en utställning om häxor.
– Vi vill förstärka det som händer i stan i våra planteringar, berättar Emma Andersson, som är landskapsarkitekt i Kalmar kommun.

Det är inte första gången upplevelser lyfts fram i Kalmars sommarplanteringar. Förra året, när Kalmar Slott visade en Monetutställning, omvandlades Stadsparkens bro till en Monetbro och även vid andra tillfällen har evenemang fått inspirera färgsättningen i Kalmars krukor och rabatter.

Två trädgårdsmästare står och tittar på en skiss framför en nyplanterad rabatt

I år får Stadsparken extra eldiga färger för att uppmärksamma utställningen Häxorsom visas på Kalmar Slott. På en yta nära slottet, vid Regementsstenen, planteras dessutom läkemedelsväxter i en historisk evighetssymbol som finns på flera runstenar. Symbolen fylls av växter som kloka gummor och gubbar genom historien har använt som läkeväxter, till exempel kamomill, johannesört, ringblomma, libbsticka och pepparmynta.

– Det är jättespännande att vi har det här samarbetet, så att Kalmarbor och besökare får en försmak av utställningen redan när de promenerar mot slottet. Det är definitivt något vi vill fortsätta med, säger Emelie Nilsson, marknadskoordinator på Kalmar Slott.

En person planterar gula ringblommor i en rabatt

Internationellt roskonvent

Blomstergatan i Stadsparken fylls dessutom av väldoftande rosor i olika färger. Den 2–6 juli välkomnar Kalmar nämligen ett internationellt roskonvent med deltagare från olika delar av världen. Inför roskonventet får Kalmar kommun 300 kulturarvsrosor, så rostemat kommer att återkomma även i en pop up-park på Stortorget och i krukor runt om i stan. Efter säsongen kommer flera av rosorna att planteras i Kalmar Rosenträdgård, så konventet lämnar spår efter sig som vi kan njuta av i många år framöver.

Rosor framför en lekplats

Kalmar Rosenträdgård

Rosenträdgården invigdes 2021 och är en oas mitt i Kalmar, nära Gamla stan som var det medeltida Kalmars stadskärna. Den har utformats i nära samarbete med Svenska Rosensällskapet, som även är värdar för roskonventet. Tillsammans med dem lyfter Kalmar kommun fram programmet för odlad mångfald (POM) och det arbete som görs för att inventera kulturväxter. I den omtyckta rosenträdgården finns alla möjliga slags rosor som klättrar, doftar och sprider glädje med sina sköna färger. Flera av rosorna är gamla småländska sorter, som har samlats in för att bevaras, och de omges av perenner som lockar bin. Mitt i trädgården finns också en rolig lekplats med rustika lekredskap utformade som blommor och insekter.

Emma Andersson ger en guidning i en park

På sommaren ger Emma Andersson och de andra landskapsarkitekterna i Kalmar kommun guidade turer i Kalmars parker.

Satsning som fortsätter

Kalmar Rosenträdgård utökas med nya rosor varje år – och även satsningen på att synliggöra utställningar, evenemang och upplevelser i stadens planteringar kommer att fortsätta.

– Vi vill gärna uppmärksamma det som är aktuellt och har en tät dialog med Destination Kalmar om vad vi tillsammans kan synliggöra lite extra med hjälp av växter. Det är också ett trevligt sätt att välkomna Kalmars besökare på, säger Emma Andersson.

Senast uppdaterad:
Sidan publicerad av: Destination Kalmar AB