Nathalies bästa tips för en dag i Kalmar

Nathalie står i en dörröppning.

Nathalie Marosan trivs bra i Kalmar och tycker att det är en väldigt vacker stad.

Vill du ha tips på hur du kan tillbringa en dag i Kalmar? Och på butiker, kaféer och restauranger att besöka? Här kommer några tips från Nathalie Marosan, som har bott i Kalmar i 18 år och innan dess tillbringade sina barndomssomrar i Kalmar och på Öland.

Till vardags jobbar Nathalie som enhetschef och verksamhetsutvecklare på ett bildningsbolag och bildningsförbund. På fritiden håller hon bland annat kurser i krisberedskap och överlevnad, i konst, är yogaledare och filmentusiast och styrelseledamot i Kalmar Filmstudio. Hon har dessutom börjat spela trummor i slagverksgruppen Batucalma, vilket är riktigt roligt.

– Jag älskar natur, kultur, djur, träning, att skriva, konst, musik, dansa, min kära man och mina fantastiska barn som förgyller livet och jag säger gärna ja till allt som är bra och kul, berättar hon.

Vad tycker du är det bästa med Kalmar?

– Jag trivs verkligen i Kalmar och det bästa är att det är så vackert. Här finns en rik natur och vattnet är en del av staden. Det finns också mycket fin arkitektur, både historisk och modern, och ett universitet som hela tiden pumpar in friskt blod.

– Vi har en fin blandning av kultur, idrott, god mat och nöjen, även om vi kan utveckla den sistnämnda punkten för vissa målgrupper. Kalmar är också något av en evenemangstad och har till exempel stadsfesten, Ironman och Ljus på kultur som uppskattas av både turister och Kalmarbor. Det är kul när alla går man ur huse och njuter av stadens festligheter tillsammans.

– Kalmar kan vara lite mainstream ibland, vilket många gillar, men skrapar du på ytan och är lite nyfiken kan du även hitta alternativ till det.

Nathalie står inne i domkyrkan och tänder ett ljus.

Hur tillbringar du helst ”en dag på stan”?

− När jag cyklar in till stan börjar jag gärna med ett besök på biblioteket för att njuta av böcker och en skön atmosfär. Sen tittar jag in en sväng i domkyrkan och tänder ett ljus för någon och hoppas på att en kör övar inför en konsert så jag kan sätta mig på en bänk och njuta en stund.

− Jag passar nog också på att göra ett besök i outdoorbutiken Outnorth, som har kvalitetskläder och tillbehör för oss som tycker om friluftsliv. Sen möter jag upp en vän och äter en vegetarisk lunch.

Hur tycker du att Kalmars utbud av kaféer och restauranger är?

– Jag tycker att vi har ett relativt trevligt utbud av restauranger och kaféer i Kalmar, det vissa skulle kunna bli bättre på är vegetariska alternativ. Samtidigt har vi några ställen som går i bräschen när det gäller vegetariskt, till exempel Kallskänken. Dit går jag gärna, de har god mat och trevlig atmosfär. Kolgrillen på Engelska vägen är en undangömd skatt vad gäller medelhavsköket, de har också riktigt goda vegetariska och veganska rätter.

– På kvällen går jag gärna till restaurang Ernesto för det är så mysigt att sitta där och italiensk mat är så god. Eller så blir det Söderport som förhoppningsvis har någon trevlig artist eller DJ på scenen.

Nathalie sitter med en kopp kaffe i handen och tittar ut genom kaféets fönster.

Vilka är dina favoriter bland kaféerna?

– Då måste jag nämna Kalmars klassiker Holmgrens Konditori, Kullzénska Caféet och Hamnkaféet. De har en gemytlig, gammaldags konditoriatmosfär som tilltalar både unga och äldre. Andra fina alternativ för lunch och fika är Johannas Choklad, Le Croissant och Café Lotsutkiken.

– På sommaren är det mysigt att promenera genom Gamla stan för att sedan besöka Krusenstiernska gården och avnjuta sin fika bland äppelträd, blommande blommor, fikande tanter och lekande barn.

Har du några favoritställen utanför stadskärnan?

– Ängsbackens handelsträdgård är en liten, sagolikt uppbyggd handelsträdgård med massor av små lundar, växthus, snygga hönor, en liten butik, porlande vatten och underbara växter. Bara att strosa runt där gör mig lycklig hela dagen.

– Kläckeberga lantcafé är väldigt trevligt med ett roligt programutbud och god fika. Dessutom ligger det nästgårds med otroligt läckra Kläckeberga kyrka som har en intressant historia.

– Wirbladhs butik och gård i Smedby är också värt ett besök. Här kan du dessutom plocka väldigt goda jordgubbar i deras självplockningsodling.

När jag får besök och ska visa våra guldkorn försvinner hemmablindheten för en stund, det tycker jag om.

Nathalie Marosan

Hur kan en semesterdag på hemmaplan se ut?

– När jag får besök och ska visa våra guldkorn försvinner hemmablindheten för en stund, det tycker jag om. Vi går på den gamla stadsmuren och får fin utsikt. Vi går genom valven, pratar historia och kliver över resterna av stadsmurarna som man kan ana i kullerstenarna.

– Vi går också i stadsparken och beundrar både trädarter och de tre fantastiska arkitektursolitärerna slottet, gamla Byttan och konstmuseet. Olika tidsepoker som spelar så oerhört läckert mot varandra.

– Det är också mysigt att planera en gallerirunda i stan eller att besöka Byteatern eller Söderport som brukar ha fina program om du är intresserad av teater, kultur och musik. Och vill du besöka Sveriges äldsta biograf som fortfarande är i bruk ska du gå på biograf Saga och avnjuta en god film i en charmfull biosalong.

Har du några bra picknickplatser du vill tipsa om?

– Älskar du att promenera, vandra och vistas i naturen, som jag gör, så har Horsö–Värsnäs finfina stråk. Långviken, Stensö och Svinö är också mycket uppskattade naturområden, där du kan slå dig ner för en picknick och ta ett bad. Rekreation och naturlycka nära till hands!

Nathalie står och tittar på tavlor som hänger på en vägg.

Tre shoppingtips från Nathalie

  1. För smarta, tjusiga och unika second hand- och designprylar ska du besöka Folks interiör eller de trofasta fyndplatserna Röda Korset och Kalmar Stadsmission. Håll även utkik efter alla gårdsloppisar utanför stadskärnan.
  2. Blomman för dagen är den lilla blomsterbutiken på Esplanaden som helt enkelt inte kan göra någonting fult. Allt är så smakfullt gulligt i denna bedårande lilla butik. Här vill jag köpa mina buketter och blomsterpresenter.
  3. Via Reko-Ring Kalmar kan du som konsument beställa förstklassig mat från lokala, småskaliga producenter. Gå med i deras Facebookgrupp för att lägga beställningar och se deras utlämningsställe.

Fyra tips om du vill göra en gallerirunda

  1. Galleri 28
  2. ArtRautio
  3. Galleri Svalan
  4. Teatergalleriet
Senast uppdaterad:
Sidan publicerad av: Destination Kalmar AB