Där skog möter hav

Röda byggnader omgivna av grönska

Vid Stufvenäs Gästgifveri kan du upptäcka två naturreservat.

Vid Stufvenäs Gästgifveri möts skog och hav. Inom en kort radie finns två naturreservat, en 800 år gammal ek och fornminnen från bronsåldern. Det tar gästgiveriets ägare och personal vara på. Via upplevelser av olika slag berättar de om områdets natur och historia.

– De vackra omgivningarna är vår främsta styrka, säger Anna Lejerhed Emrin, som är marknadschef och vice vd. Hon berättar att den rogivande naturen uppskattas både av gästgiveriets övernattande gäster och av personer som vandrar eller cyklar i området och stannar till för att köpa med sig en fikaryggsäck eller för att avsluta turen med en lunch eller middag i restaurangen.

Den som vill kan också hyra en kanot för att sakta glida fram i Kalmarsund eller en mountainbike för att ta sig fram lite snabbare på Kalmarsundsleden, som passerar gästgiveriet. Med jämna mellanrum finns det också möjlighet för dagsbesökare att boka in sig på spa och njuta av havsutsikten från en varm pool.

Skog möter hav

Naturreservat med olika karaktär

De två naturreservaten som finns i området har olika karaktär – och olika växt- och djurliv.
– Söderut upplever du Örarevet, som påminner om det öländska alvaret med strandskog, enbuskar och nyponsnår. Det är också häckningsplats för flera olika fågelarter. Vandrar du istället norrut upplever du Värnanäs naturreservat med ädellövskog och ståtliga ekar, berättar Anna.

En ek som ligger nära gästgiveriet, och är väl värd att kolla in, är den 800-åriga Stufvenäseken. Den räknas som Sveriges tredje äldsta ek och sägs också vara Smålands näst största med sin omkrets på 9,7 meter. I området kan du gå en digital tipspromenad för att testa dina kunskaper om skogens träd.

Två sälar i havet

Fornlämningar och sälsafari

När du vill göra en lite längre utflykt är det härligt att följa Kalmarsundsleden norrut. Ett mål kan vara det charmiga varvssamhället Ekenäs, men även längs vägen passerar du flera ställen att stanna till vid. Området har en rik historia och du kan bland annat se bronsåldersgravar, kulthus och Stufvenäs källa. Flera av fornlämningarna finns det ljudberättelser om, som du når via en QR-kod.

I år står dessutom en ny vandringsled klar i Värnanäs naturreservat. Den är cirka fyra kilometer lång och tar dig från stigen som går till Stufvenäseken fram till den vackra udden Gransö.

– Från Gransö kan du sedan vandra Kalmarsundsleden söderut till Stufvenäs igen. Det är en perfekt runda på en knapp mil och passar dig som vill se säl. Smyg ut på Gransö där sälarna finns och slå dig ned på en sten. Bara sitt där alldeles tyst en stund och njut av stillheten, så brukar sälarna våga komma fram riktigt nära. Det är verkligen en naturupplevelse, avslutar Anna.

Dukar bord utomhus vid havet

En liten bit från gästgiveriet, med utsikt mot Kalmarsund, finns ett bord och en utomhusbar. Här kan du boka in dig för en upplevelse tillsammans med en av gästgiveriets bartendrar eller kockar.

Bara sitt där alldeles tyst en stund och njut av stillheten, så brukar sälarna våga komma fram riktigt nära. Det är verkligen en naturupplevelse.

Anna Lejerhed Emrin

…har byggnation från flera olika tidsepoker, från 1798 till 2024.
…vågade satsa under pandemin, då de byggde en helt ny fastighet och utökade sitt spa.
…är Green Key-märkt sedan 2024.
…utnämndes till DI Gasell-företag 2024. Det är en utmärkelse för Sveriges snabbast
växande företag.

Lusthus i en park

Engelska parken finns i Värnanäs naturreservat.

Tre tips i området

  • Naturreservatet Örarevet är ett omtyckt strövområde med varierad växtlighet och ett rikt fågelliv. Här finns en två kilometer lång rullstensås och en skärgård med holmar och skär.
  • Engelska Parken är en rofylld park som finns i Värnanäs naturreservat. Här kan du promenera bland vackra träd, slingrande stigar, träbroar och fina detaljer. Kolla till exempel in lusthuset!
  • Ekenäs är ett charmigt varvssamhälle med badplats och hamn. Till sommaren öppnar hantverksbageriet igen efter en kort tids uppehåll.
Senast uppdaterad:
Sidan publicerad av: Destination Kalmar AB