7 tips för en fika i historisk miljö

Kullzénska Caféet ligger mitt i stan och är inrett i 1800-talsstil.

I Kalmar finns det många mysiga kaféer. Flera av dem ligger dessutom i historiska lokaler eller miljöer, som är en upplevelse i sig. Här kommer några tips.

  • Slottsrestaurangen ligger i Kalmar Slott som har anor från 1100-talet. Här finns ett brett utbud av hembakade sötsaker. Passa på att utforska slottet när du är på plats.
  • Café Lotsutkiken ligger vid havet och erbjuder både restaurang och kafé. Byggnaden användes som lotsutkik innan en ny lotsstation byggdes år 1955.
  • Hamnkaféet är ett av Kalmars äldsta kaféer och har anor från 1930-talet. Här kan du fika eller äta en lättare lunch. På sommaren finns två uteserveringar – en med utsikt mot Kalmarsund och en på den lummiga bakgården.
  • Kullzenska caféet är ett mysigt kafé som är inrett i 1800-talsstil. Det ligger i Kullzenska huset, som är en välbevarad byggnad från 1770-talet. I kafésortimentet finns allt från sötsaker till matpajer och smörgåsar.
  • Västerport Bar & Bistro ligger i den gamla stadsmuren från 1600-talet. Här kan du fika i den ombonade lokalen i muren eller på den mysiga uteserveringen.
  • Restaurang & Kafé Ångkvarnen ligger högst upp i Kalmar läns museum med utsikt över Kalmarsund. I byggnaden fanns tidigare en ångkvarn. Den byggdes redan 1847 och var under en period Skandinaviens största privatägda ångkvarn. Passa på att kolla in museets utställningar samtidigt som du tar en god fika eller äter lunch.
  • Krusenstiernska gården ligger i Gamla stan och har anor från 1700-talet. Här kan du fika i en oas av grönska och gårdens egen skörd används i de goda bakverken. Med jämna mellanrum anordnas evenemang.

Mer inspiration

Kalmars kaféer

Senast uppdaterad:
Sidan publicerad av: Destination Kalmar