6 tips på historiska monument

Gustav Vasa-stenen med inskription Här landsteg Gustav Vasa 31 maj 1520.

I Kalmar finns det många intressanta skulpturer och monument. Här tipsar vi om några som du kan hålla utkik efter på din promenad.

  • Gustav Vasa-stenen finns på Stensö udde sedan 1933. Stenen markerar platsen där det sägs att Gustav Vasa landsteg den 31 maj 1520 efter att ha flytt ur dansk fångenskap.
  • Vasamonumentet beställdes år 1851 av sällskapet ÅM. Det stod först på Stensö udde men flyttades till sin nuvarande plats i Stadsparken i slutet av 1870-talet.
  • Vasabrunnen står mitt på Larmtorget sedan 1926 och är skapad av Nils Sjögren. Runt brunnskaret berättas historien om Gustav Vasas väg till makten. Mitt i brunnen finns en kolonn med en skulptur som föreställer David och Goliat.
  • Unionsmonumentet hittar du mittemot Kalmar Centralstation. Det skapades av Roj Friberg till minne av Kalmarunionens 600-årsfirande 1997. Konstverket visar en grupp medeltidsmänniskor och i centrum står unionsdrottningen Margareta.
  • Helige Kristoffer var Kalmars skyddshelgon under medeltiden. På Gamla kyrkogården hittar du hans staty, skapad av Arvid Källström 1937. Statyn är ett minne av den gamla stadskyrkan som fanns här fram till 1678.
  • Calmare Nyckel är en skulptur skapad av Bengt Johansson. Den finns i Sylvanderparken sedan 2013 och är ett minnesmärke över utvandrarskeppet Calmare Nyckels första färd till Nordamerika 1637–1638.

Mer inspiration

Senast uppdaterad:
Sidan publicerad av: Destination Kalmar