Vädervarning för kraftfullt snöfall och vind

SMHI har utfärdat en vädervarning för onsdagen 1 december för snö och vind, som kan ge stora störningar i trafiken samt elavbrott.

10 tips inför jul

Kalmar Slott i snö med julbelysning på isen framför slottet.

Den stämningsfulla julmässan på Kalmar Slott är en populär tradition för många.

I Kalmar finns det mycket att uppleva året runt. Här har vi listat några saker vi ser fram emot i adventstider.

  • Promenera under glittrande julbelysning. Visst är det vackert när juleljusen tänds över Kalmar? Kolla till exempel in Stortorget och Larmtorget, som också brukar prydas med varsin gran.
  • Åka skridskor på Stortorget. I år är det premiär för en ny skridskobana mitt i stan. Från den 27 november till och med den 27 februari kommer du att kunna åka skridskor på Stortorget. Banan kommer att vara öppen och belyst klockan 10–20 på vardagar och klockan 10–18 på helger.
  • Besöka charmiga julmarknader. Under adventsveckorna brukar det finnas flera mysiga julmarknader att besöka. En höjdpunkt är den stämningsfulla julmässan på Kalmar Slott som i år hålls den 25–28 november. Samma helg är det också julskyltning och julmarknad i stan och den 28 november tänder barnens favoriter Duran och Mollan julgranen på Larmtorget klockan 15.
  • Hälsa på Kalmartomten. Lagom till första advent brukar Kalmartomten slå sig ned på Västerport, den vackra stadsporten som förr i tiden var huvudinfart till Kvarnholmen. Han kommer att sprida julstämning och bjuda på julmusik.
  • Gå promenader med jultema. I adventstider finns det en tomtepromenad som du kan gå på Stensö. Året runt kan du dessutom gå en promenad i konstnärinnan Jenny Nyströms fotspår. Tomtens mamma, som hon brukar kallas, föddes nämligen i Kalmar 1854.
  • Göra mysiga museibesök. Slottet, länsmuseet och konstmuseet visar alltid spännande utställningar och det finns också flera konstgallerier som är väl värda ett besök. Kanske passar du på att se länsmuseets Jenny Nyström-utställning så här i juletider?
  • Gå på konsert eller teater. I vinter blir det många stämningsfulla julkonserter i Kalmar, men du kan också uppleva andra typer av evenemang. Det blir allt från musik till ståuppkomik.
  • Göra en vinterutflykt med matsäck. En gnistrande kall vinterdag är det härligt att packa med sig matsäck och ge sig ut på utflykt. Kanske stannar ni till vid en trevlig grillplats? Om det finns snö kanske längdskidorna eller pulkan får följa med.
  • Ta ett uppfriskande vinterdopp. Tillhör du dem som badar året runt? I Kalmar har du flera badplatser att välja bland, både mitt inne i stadskärnan och i utkanten av kommunen.
  • Fira in det nya året. Varför inte avsluta året med att springa Sylvesterloppet som går på nyårsafton? Och kanske inleder du det nya året med att se Kalmarsundsrevyn?

Mer inspiration

8 Tips
8 Tips
Senast uppdaterad:
Sidan publicerad av: Destination Kalmar