10 tips inför jul

Kalmar Slott i snö med julbelysning på isen framför slottet.

Den stämningsfulla julmässan på Kalmar Slott är en populär tradition för många.

I Kalmar finns det mycket att uppleva året runt. Här har vi listat några saker vi ser fram emot i adventstider.

  • Promenera under glittrande julbelysning. Visst är det vackert när juleljusen tänds över Kalmars historiska stadskärna? Kolla till exempel in Stortorget och Larmtorget som brukar vara vackert julsmyckade.
  • Åka skridskor på Stortorget. Lagom till advent kommer skridskobanan fram igen. Här kan du åka skridskor med Kalmars vackra domkyrka som fond.
  • Besöka charmiga julmarknader. Under adventsveckorna finns det flera mysiga julmarknader att besöka. En höjdpunkt är den stämningsfulla julmässan på Kalmar Slott som i år hålls den 24–27 november. En annan är Kalmar Julmarknad den 10–11 december.
  • Göra mysiga museibesök. Slottet, länsmuseet och konstmuseet visar alltid spännande utställningar. Kanske passar du på att se länsmuseets utställning om konstnärinnan Jenny Nyström, som ibland kallas för jultomtens mamma? Eller Kalmar Slotts nya vinterutställning, som öppnar den 8 december och handlar om Gustav Vasa?
  • Njuta av god mat. I Kalmar finns det många mysiga kaféer och restauranger att slå sig ned på. Flera av dem är dessutom omnämnda i White Guide.
  • Lyssna på stämningsfull julmusik. Veckorna före jul avlöser julkonserterna varandra. I år kan du bland annat uppleva julmusik med Weeping Willows och Lisa Nilsson den 16 december, med Sanna Nielsen den 2 december och med Bo Kaspers orkester den 18 december.
  • Gå på konsert eller teater. Evenemangsutbudet är brett även inom andra genrer. Vad sägs till exempel om showen Pernilla Wahlgren har hybris, som gästar Kalmarsalen den 10 december?
  • Göra en vinterutflykt med matsäck. En gnistrande kall vinterdag är det härligt att packa med sig matsäck och ge sig ut på utflykt. Kanske stannar ni till vid en trevlig grillplats? Om det finns snö kanske längdskidorna eller pulkan får följa med.
  • Ta ett uppfriskande vinterdopp. Tillhör du dem som badar året runt? I Kalmar har du flera badplatser att välja bland, både mitt inne i stadskärnan och i utkanten av kommunen.
  • Fira in det nya året. Varför inte avsluta året med att springa Sylvesterloppet som går på nyårsafton? Senare samma dag kan du också uppleva evenemanget Nyårsglöd på Stortorget. Det är också premiär för Kalmarsundsrevyn, som sedan spelas en bit in på det nya året.

Mer inspiration

10 Tips
7 Tips
Senast uppdaterad:
Sidan publicerad av: Destination Kalmar