10 tips i sommar

Flygbild över Kalmar med Kalmar Slott i förgrunden.

I Kalmar finns det mycket att uppleva året runt. Här har vi listat några av sommarens höjdpunkter.

Sandskulptur som föreställer ett kvinnoansikte

Sköna dagar vid havet

Oavsett om du vill ha lugn och ro eller fart och aktivitet finns det många fina badplatser att välja bland. Om du besöker Kalmarsundsbadet i juli kan du dessutom kolla in de gigantiska skulpturerna som skapas under sandskulpturfestivalen den 15–19 juli. Det är också härligt att glida fram i Kalmars kanaler i en kajak – eller att ta cykelfärjan över till vår grannö Öland.

AI-bild föreställande en kvinna som har en krona av grenar och fåglar på sitt huvud.

Spännande museibesök

I Kalmar finns det alltid gott om utställningar att se, både på besöksmålen och i de mindre konstgallerierna. Just nu kan du bland annat uppleva utställningen Häxor på Kalmar Slott och den 8 juni öppnar Kalmar läns museum en ny utställning om Ölands mytomspunna fornborgar. Den 1 juni öppnar A World of Dinosaurs för säsongen.

Två gycklare står framför slottet.

Roliga barnaktiviteter på besöksmålen

På sommaren flyttar konstmuseet ut sitt konstlabb i Stadsparken. På Kalmar Slott kan du uppleva Barnens Slott och på Kalmar läns museum kan du prova på livet ombord på Regalskeppet Kronan.

Två personer vandrar bland trähusen i Gamla stan.

Promenader i historiska kvarter

På Kvarnholmen, som är Kalmars stadskärna, känner du historiens vingslag. Varför inte ta en promenad på stadsmuren och blicka ned över stan? Du kan också strosa i gränderna i Gamla stan och se fina hus från 1700- och 1800-talen.

Publik sitter framför en utomhusscen

Teater under bar himmel

I juli kan du se sommarteater i Krusenstiernska gården med bland andra Robert Gustafsson, Ola Forssmed och Carina Lidbom på scen. Det spelas också roliga familjeföreställningar på flera platser runt om i stan.

Publikhav framför scen bredvid domkyrkan

Konserter i massor

På sommaren brukar det vara gott om både små och stora konserter. Årets artister på Fredriksskans Arena är Lars Winnerbäck den 5 juli och Benjamin Ingrosso den 2 augusti. Du kan också uppleva Rock The Night Festival, Kalmar Stadsfest, Musik på Larmtorget, Stjärnorna på Slottshotellet, Sommarscen Kalmar med mera.

Person simmar i havet och i bakgrunden syns Ölandsbron

Fartfyllda idrottsevenemang

Under sommaren kan du uppleva allt från löplopp till beachevenemang. Tre av sommarens höjdpunkter är Guldagility den 10–14 juli, Ironman Kalmar den 17 augusti och finalen av Swedish Beach Tour den 24–25 augusti.

Flicka klättrar i höghöjdsbana

Härliga aktiviteter i naturen

I och omkring Kalmar finns det många natursköna platser att besöka. Varför inte haka på orienteringsaktiviteten Hitta ut? Eller göra en cykelutflykt? Det finns flera utflyktsguider som hjälper dig att hitta alla guldkorn. Om du vågar kan du också klättra bland trädtopparna i Upzone Äventyrspark.

Två personer står i grönskande miljö och fyller en korg med växter

En rundresa bland gårdsbutiker och lantkaféer

I närheten av Kalmar finns det flera mysiga lantkaféer att besöka. Det finns också många gårdsbutiker att stanna till vid om du vill köpa delikatesser från regionen.

Kvällsbild vid uteserveringar

Mysiga måltider utomhus

Kalmars kaféer och restauranger har härliga uteserveringar för dig som vill njuta av god restaurangmat. Du kan också välja att köpa takeaway och breda ut en picknickfilt i någon av stadens parker.

Mer inspiration

10 Tips
Senast uppdaterad:
Sidan publicerad av: Destination Kalmar AB