Tre tjejer står med sina cyklar intill vattnet på en stig och pratar.

Cykla

Föredrar du en rofylld cykelutflykt? Eller söker du kanske en adrenalinkick på tekniskt utmanande leder? Oavsett vilket kan Kalmar erbjuda den perfekta cykelupplevelsen.

mountainbike

snurrom bike park

Snurrom Bike Park är en cirka 4 kilometer lång mountainbikebana med hinder anpassade både för barn och vuxna. Cirka 3 kilometer är slingrande skogsstigar och 600 meter är anlagd teknikbana. Banan ligger vid Värsnäs där du även hittar Kalmar Golfklubb med restaurang, motionsspår, grillplatser och badplatser.

Skärgårdsparken

Naturområdena vid Södra Utmarken och Kalmar Dämme är populära för både vandring och cykling. Numera finns två skyltade MTB-leder här. Leden ”Hansabanan” är 14 km och går genom våtmark, kustnära skogspartier, hagar och kuperade miljöer med utsikt över Västra sjöns skärgård. Det finns även en kortare slinga i våtmarksområdet vid Kalmar Dämme. Start vid Hagbynäs parkering.

I närheten av Kalmar Dämme hittar du även en dirtbike- och pumptrackbana som lockar till äventyr och våghalsiga hopp. Dirtbikebanan har ett tiotal backar och hopp av olika storlek och svårighetsgrad att ta sig över på det sätt man själva behärskar och vågar. I den asfalterade pumptrackbanan pumpar man sig i stället fram genom kurvor och över kullar på cykel, kickbike eller skateboard.

Cykelutflykt

Kalmarsundsleden

Kalmarsundsleden är en vacker natur- och kulturled som går från Slakmöre i norr till Bröms i söder. Cykelsträckningen är samma som vandringsleden med undantag för sträckor där det är svårt att ta sig fram med cykel. Cykelleden är inte skyltad, men finns markerad på kartan.

en tur norrut

Med dess slingrande landsvägar bland fält och ängar är Kläckeberga populärt bland cyklister. Området har en vacker kyrka och i närheten ligger gården Västerslät med lantkafé och gårdsbutik. Värsnäs är en halvö med vacker natur som ingår i naturreservatet Horsö-Värsnäs. Här finns möjlighet att grilla, vandra, bada och spela golf.

en tur söderut

Södermöre har flera natursköna vägar, gamla kyrkor och idylliska kustsamhällen att upptäcka. Ställ kosan söderut mot Hossmo. Härifrån kan du cykla längs kusten via Bottorp och ner till Hagby där Sveriges största rundkyrka finns. Eller tar du av mot Vassmolösa som erbjuder trevliga gårdsbutiker och lantkaféer.

här kan du hyra cykel

Mer inspiration

Senast uppdaterad:
Sidan publicerad av: Stefan Johnsson