Roland förverkligade sin barndomsdröm

Roland Wiberg

Som barn drömde Roland Wiberg om att en dag ha ett eget dinosauriemuseum. Foto: A World of Dinosaurs.

På Tingby Gård strax utanför Kalmar förflyttas besökarna många miljoner år bakåt i tiden. Här finns nämligen A World of Dinosaurs, som är Europas största dinosauriemuseum.

Museet slog upp portarna 2013 och har sedan dess vuxit sig större för varje år. Numera kan besökarna se hela 200 skelett och ”levande” dinosaurier i full storlek.

– För att besökarna ska få en bild av hur dinosaurierna levde och såg ut har vi byggt upp miljöer med ”levande” animatroniska dinosaurier som andas, rör sig och ryter på ett mycket naturtroget sätt. Det är spännande för både barn och vuxna att plötsligt stå öga mot öga med en Tyrannosaurus Rex, säger Roland Wiberg, som är museets grundare.

A World of Dinosaurs är en barndomsdröm som du har förverkligat. Hur föddes idén?

– Första gången jag hörde talas om dinosaurier var i skolbänken. Jag fastnade direkt och började dagdrömma om att ha ett eget dinosauriemuseum, men när jag kom upp i tonåren förstod jag att det nog inte kunde bli mer än en dröm.

Vad var det som gjorde att drömmen ändå blev verklighet?

– Intresset höll i sig och jag började samla på fossil. Genom resor kom jag också i kontakt med andra som hade samma intresse. Det var när jag träffade specialister på animatroniska djur som tanken om att köpa ”levande” dinosaurier väcktes. Lite senare fick jag möjlighet att kombinera det med dinosaurieskelett och fossil. En sådan chans får man bara en gång i livet så det var då jag bestämde mig.

Hur säkerställer ni att dinosaurierna blir så naturtrogna som möjligt?

– Vi har lyckats kombinera de senaste vetenskapliga rönen med ett stort tekniskt kunnande. Det var mycket mer komplext att bygga upp utställningen än vad jag hade kunnat föreställa mig som barn. Dels behövs det väldigt stora utrymmen, dels var det ett komplicerat pussel att få ihop de fantastiska dinosaurierna och skeletten.

Vi har byggt upp miljöer med animatroniska dinosaurier som andas, rör sig och ryter på ett mycket naturtroget sätt.

Roland Wiberg

Vad tror du är anledningen till att dinosaurier fascinerar så många människor?

– Det är en oerhört spännande tid i vår planets historia och att ingen av oss har sett dinosaurier, men vet att de har funnits, kittlar nog fantasin ännu mer.

Genom åren har du fått chansen att besöka flera fyndplatser runt om i världen. Kan du berätta något om det?

– En fyndplats som jag har besökt flera gånger och fått en fantastisk relation till finns i Sichuanprovinsen i Kina. Där har jag bland annat fått träffa mannen som, när han var barn, hittade platsens första fossil. Jag fick det som gåva av honom och nu visar vi fossilet i vårt museum och berättar hans historia.

– Jag har också fått chansen att vara delaktig i den utveckling som sker vid fyndplatsen, bland annat har de öppnat upp en utgrävning till och byggt upp ett forskningscenter vid själva utgrävningsplatsen. Att få vara med och utforska 150 miljoner år gamla fossil är helt överväldigande. Jag ser fram emot att få resa tillbaka efter pandemin och träffa mina vänner där igen.

Fem dinosaurier du kan se

  1. Mamenchisaurus kunde bli 40 meter lång, 15 meter hög och väga 80–100 ton. Det motsvarar vikten av två stadsbussar per ben.
  2. Tyrannosaurus Rex (T-Rex) hade det kraftigaste bettet av alla djur vi känner till och är troligen det farligaste djur som någonsin har levt på land.
  3. Spinosaurus var ännu längre än T-Rex och hade ett längre gap. De möttes aldrig så vi vet inte hur ett sådant möte kunde ha slutat.
  4. Quetzalcoatlus och Ornithocheirus med vingspann på upp till 15 meter är de största flygande varelser som någonsin har levt i luften.
  5. Mosasaurus var, med 18 meters längd och sina gigantiska käftar som kunde rymma en hel människa, det största och farligaste djuret i havet.

  • 3 500 kvadratmeter fyllda från golv till tak med mer än 200 av de största och mest fruktade varelserna som någonsin har levt i havet, i luften och på land.
  • Om du ställer museets alla dinosaurier på rad bildas en kö på över 1,2 kilometer och dinosauriernas totala vikt när de levde var mer än 1 miljon kilo.
  • Den stora samlingen av dinosaurieskelett innehåller allt från små raptorer till de allra största sauropoderna.
  • De animatroniska dinosaurierna andas, rör sig och ryter som om de vore tillbaka livs levande.
  • I museet får du även veta mer om dinosauriernas uppkomst och undergång.
  • Du kan bli ägare av äkta dinosauriefossil från de enorma rovdjuren Spinosaurus, Mosasaurus och många fler.
  • 10 Tyrannosaurus Rex finns i utställningen.
Senast uppdaterad:
Sidan publicerad av: Destination Kalmar AB