Lilian har SM-guld i surdegsbröd

Lilian Sagerfors

Lilian Sagerfors brinner för hållbarhet och är noga med att använda rena råvaror. Foto: Sara Jonasson.

När Lilian Sagerfors öppnade sitt surdegsbageri våren 2018 såg hon det som ett hobbyprojekt. Bredvid jobbet som kock planerade hon att då och då, kanske någon gång i månaden, baka lite bröd och bullar och sälja till invånarna i Ekenäs där hon bor. Riktigt så blev det inte.

– Haha, nej så blev det verkligen inte. Den idén sprack redan första dagen då kön var oändlig, skrattar Lilian.

Idag satsar hon därför helhjärtat på sitt bageri, som finns i ett litet rött hus mitt i den charmiga kustorten Ekenäs ett par mil söder om Kalmar. Hon brinner för hållbarhet och är noga med att använda rena råvaror.

Berätta mer om varför du tycker att det är viktigt.

– Jag vill göra det jag kan för att jobba med naturen, eftersom mycket av det vi äter påverkar jorden och miljön så mycket. Genom att baka med ekologiska och närproducerade råvaror får jag bra koll på hur bönderna arbetar och vad de gör för att göra jorden bättre. Bland annat så bakar jag bara på ekologiska spannmål och ofta av kultursort. De rötterna gör bra för jorden när de växer och eftersom de får växa långsamt innehåller de också mycket mer vitaminer och mineraler.

– Alla andra råvaror är såklart lika viktiga, som till exempel mjölk från glada kor, ägg från sprättande höns och oraffinerat salt som är fritt från tillsatser. Det är bra för både jorden och för oss.

Du har sagt att du vill få människor att våga äta bröd. Berätta om det.

– Brödkulturen har ju utvecklats ofantligt mycket men ändå ser många fortfarande bra bröd som en lyxvara. Det beror nog till viss del på att det uppfattas som onyttigt och kanske dyrt.

– Många bröd som säljs i matbutikerna har snabbjäst för att kunna massproduceras och innehåller därför knappt någon näring alls. Om du istället äter ett bröd som har fått jäsa långsamt så har glutenet brutits ned vilket gör det lättare att smälta. Det har också utvecklats goda bakterier och alla vitaminer som finns i mjölet har fått jobba vidare och finns kvar.

– En skiva bra bröd är för mig ett mycket bättre komplement till mat än till exempel pasta eller ris. Om brödet är bakat på bra spannmål mättar det bra och innehåller väldigt många saker som är bra för kroppen.

Jag vill göra det jag kan för att jobba med naturen, eftersom mycket av det vi äter påverkar jorden och miljön så mycket.

Lilian Sagerfors

Vilken är din specialitet?

– Jag fokuserar på just surdegsbröd med långa jästider och som är bakade på bra spannmål. Det betyder inte att det är ett tungt och svårätet bröd med en massa råg i, som många kan tro. Jag bakar luftiga surdegsbröd på olika sorters vetemjöl, men vetet har vuxit på ett bra sätt och är skonsamt malt.

Du har till och med vunnit SM-guld. Vad betyder det att få en sådan utmärkelse?

– Ja, alltså wow! Jag har faktiskt inte hunnit fira detta än, så det har inte riktigt gått in. Det är när mina kunder säger ”jag vill ha det där brödet du vann pris för” som det slår mig. Men det betyder såklart enormt mycket och jag känner mig hedrad.

– Jag minns det som igår när jag bakade mina första bröd när jag jobbade som kock. Att jag får en sådan här utmärkelse gör att jag känner att jag faktiskt vet vad jag håller på med och att folk uppskattar det jag gör.

Hur ser dina framtidsplaner ut?

– Jag trivs med storleken på mitt bageri och vill hålla det litet och intimt, så jag vill vänta lite grann med vidareutveckling. Jag har gigantiska tankar om var jag vill vara om tio år men det får vänta ett tag. Det är i alla fall så jag känner idag, vi får se hur jag känner imorgon, haha.

Lilians bästa picknickplatser

  1. Ekenäs är såklart mitt favoritställe! Det finns många fina små platser där du både får en skymt av hav och skog. Oavsett om du vill äta frukost, lunch eller middag hittar du ett ställe som passar.
  2. Skogarna kring Idehult och Långaström är väldigt fina. Jag brukar ofta köra där på våren när vitsipporna har slagit ut. Ta bara med dig en filt, korg och termos så hittar du definitivt en plats där du känner att du vill stanna till.
  3. Vid Örarevet i Torsås kommun lagar jag ofta mat med min bästa vän. Det är världens bästa ställe för en dag med stormköket.
  4. Nunnedalen på Öland är fint. En gång bredde vi ut en picknickfilt mitt på åkern bredvid stigen och hängde där i flera timmar. Sen insåg vi att vi var mitt på ett jordgubbsfält. Det kan ha slutat med att vi plockade en jordgubbe... eller flera.
  5. Alla ställen passar egentligen för picknick. Det är sällskapet eller känslan eller kaffet i termosen som gör det till ett bra ställe. Alla ställen där du kan sitta på en filt och bara stirra upp på himlen eller på blommorna i gräset är bra ställen.

  • Ekenäs Hantverksbageri har öppet året runt men öppettiderna varierar. Lilian säljer också sitt bröd via Reko-ring Kalmar som är ett lokalt nätverk för närproducerad mat.
  • Bageriets produkter är certifierade av Eldrimner som är ett nationellt resurscentrum för mathantverk. Det visar att produkterna har bakats på ett hantverksmässigt sätt med noggrant utvalda råvaror.
  • År 2020 tog Ekenäs Hantverksbageri SM-guld i Eldrimner Mathantverk, i klassen Surdegsbröd med vete.
  • År 2021 gick det ännu bättre! Då fick Ekenäs Hantverksbageri två SM-guld, i klasserna Surdegsbröd med vete och Surdegsbröd med råg.
Senast uppdaterad:
Sidan publicerad av: Destination Kalmar