Ernesto tog Italien till Kalmar

Ernesto Porcile

Det var slumpen som gjorde att Ernesto Porcile hamnade i Kalmar. Här är han en välkänd krögare sedan många år tillbaka.

Som ung reste Ernesto Porcile runt i Europa. Det var lotten som avgjorde att han hamnade i Köpenhamn och där ledde ett slumpartat möte till att han lite senare begav sig till Kalmar. Här blev Ernesto kvar och är sedan många år tillbaka en välkänd krögare.

Idag driver han restaurangen Ernesto som ligger ett stenkast från Larmtorget. Det är en klassisk italiensk trattoria och det är just det Ernesto vill att kunderna ska känna – att de befinner sig i Italien.

Det var nämligen där han föddes, närmare bestämt i Neapel i sydvästra Italien. Redan som barn hade Ernesto småjobb på kaféer och restauranger och som 16-åring begav han sig till Milano för att arbeta. Därefter följde flera äventyrliga resor och Ernesto hann jobba i Tyskland, Frankrike och Danmark innan han till slut hamnade i Kalmar.

Hur kommer det sig att det blev just Kalmar?

– När jag var i 20-årsåldern kände min kompis och jag att vi ville hitta på något nytt. Någon av oss sa: ”Ska vi åka till en av huvudstäderna i Skandinavien?”. Vi skrev lappar med Oslo, Köpenhamn och Stockholm och sedan drog vi lott. Det blev Köpenhamn och det var därifrån jag lite senare åkte vidare till Sverige.

– På den tiden fanns det bara en pizzeria i Köpenhamn, Bella Napoli, och där jobbade jag. En dag kom en spanjor förbi restaurangen. Han bodde i Stockholm men letade efter mindre städer i Sverige där han kunde öppna fler restauranger. Han hade ingen som kunde göra pizza och frågade mig. Jag tänkte ”varför inte” och följde med till Kalmar. Det var 1973.

Var jobbade du den första tiden?

– Ungefär samtidigt hade två pizzerior öppnat i Kalmar. De var stans första pizzerior och jag jobbade på den ena, Piazza di Spagna, som låg snett över gatan från den restaurang jag har idag. Jag var den enda på restaurangen som kunde göra pizza.

När öppnade du din första egna restaurang?

– Det var 1977 och restaurangen hette Lilla Italia. Det finns fortfarande en pizzeria där idag med namnet Italia, men den har en annan ägare nu.

Du har drivit flera restauranger genom åren.

– Ja, efter Lilla Italia startade jag stora Italia, som låg i samma hus som Frimurarehotellet. Några år senare, 1981, öppnade jag Pizzeria Ernesto som låg på Norra Långgatan. Det var första gången en av mina restauranger fick mitt namn.

– Jag startade också Kalmars första stekhus och under en period drev jag Ernesto in Totale, som var både restaurang och nattklubb med livemusik.

När öppnade du din nuvarande restaurang?

– Här öppnade jag 2006. Nu vill jag driva ett lite lugnare ställe där det är fokus på maten – och här är det 100 procent italienskt som gäller. Vedugnsbakad pizza finns alltid på menyn men de andra rätterna byter vi ganska ofta, Italien är ett kulinariskt land så det finns mycket att välja bland. Vi har också en fin vinkällare med bara italienska viner.

– Kvalitet är viktigt för mig och det gäller alla delar, inte bara råvarorna utan även spisarna som kockarna jobbar vid och inredningen i restaurangen. Mat och dryck är en glädje i livet och jag vill att gästerna ska vara nöjda. Jag lever här inne och det vill jag att gästerna ska känna, att de kommer hem till mig. Jag vill skapa ett ställe med kärlek och personlighet.

Hur tycker du att Kalmar har förändrats som stad genom åren?

– Det har hänt väldigt mycket sedan jag kom hit, det har gjorts många bra satsningar. Jag har sett Kalmar växa upp och vi växer tillsammans Kalmar och jag. Det gäller att hela tiden utvecklas och förnya sig.

Jag lever här inne och det vill jag att gästerna ska känna, att de kommer hem till mig.

Ernesto Porcile

Två tips från Ernesto

  1. Det finns många fina ställen överallt i Kalmar. Jag är ofta ute och går med hunden och promenerar gärna runt i Gamla stan, Stadsparken och Kalmarsundsparken. Svinö har fantastisk natur och Skälby är också fint.
  2. Jag tycker också att det är intressant att besöka historiska platser. Tyska bruket och Tjuvbackarna, som inte ligger så långt från flygplatsen är ett exempel. Där kan du se fornlämningar från järnåldern och vikingatiden.
Senast uppdaterad:
Sidan publicerad av: Destination Kalmar