Karin bygger utställningar på slottet

Karin Mellbo

Karin Mellbo är arkeolog och historiker men kan också hantverk. Det ger henne en bra bredd i arbetet på Kalmar Slott.

I våras byggde hon en Monetbro inne på Kalmar Slott. Hon syr dessutom historiska kläder och skapar föremål till slottets utställningar. Vi har träffat Karin Mellbo, som har ett minst sagt kreativt jobb.

Karin Mellbo kommer från en mycket kulturintresserad familj där alla också har en konstnärlig ådra, var och en på sitt sätt. För Karin är hantverk det största intresset.

Både jag och min man är väldigt intresserade av att lära oss gamla hantverksmetoder, det är viktigt att de inte glöms bort. I vårt hem har vi en verkstad som är till stor hjälp när vi gör våra projekt. När vi vill förändra någonting hemma utgår vi alltid från att vi ska göra det själva. Då får vi det som vi vill ha det, berättar hon.

När började du jobba på Kalmar Slott?

– Jag började 2006 som guide, butiksbiträde och vakt. Jag är arkeolog och historiker så i början var det mitt historiska kunnande som var i fokus.

– Efterhand började jag jobba mer och mer med utställningsarbete – och med hantverk, snickeri, skulptur och kläder. Idag är jag kostym- och föremålsansvarig på slottet. Jag jobbar också mycket med utställningarna och med att ta fram nya koncept.

Att först få nörda in sig i historiska fakta och sedan hitta sätt att få ut denna fakta till besökarna, det är fantastiskt.

Karin Mellbo

I våras byggde ni en Monetbro. Hur kommer det sig?

– Bron är en del av årets stora utställning Monet & Friends Alive. Den är en selfiespot, där besökarna har chans att fotografera sig mitt i ett impressionistiskt konstverk. Bron är en mycket viktig symbol, inte bara för Monet som konstnär utan för hela den impressionistiska konstformen.

Hur gick arbetet till?

– Jag fick se exempel på broar som funnits på andra platser där utställningen har visats, men hade väldigt fria tyglar att göra ”vår egen” bro. Det gällde att få konstruktionen att passa in i Rustkammaren på slottet och kännas lagom stor. Den största utmaningen var att få den japanska bron välvd och svängd, både i höjd- och djupled.

– Vi byggde ”trädgården” och bron i olika sektioner under vintern och våren. Dessa kunde sedan snabbt byggas ihop inne i Rustkammaren när det var dags att flytta in. När allt var ordentligt hopbyggt gällde det att få alla ytskikt klara med färg och fototapet. Slutligen skulle alla konstgjorda blommor och växter samt belysningen komma på plats.

– Min förhoppning är att besökarna ska känna att de kliver rätt in i trädgården i Giverny, där de kan njuta av den japanska bron över näckrosdammen.

Två personer snickrar på en bro.

Du har också byggt utställningen Kungsköket, som öppnade på Kalmar Slott 2021. Vad får besökarna se där?

– De får se ett kök, så som det såg ut när Johan III besökte Kalmar Slott 1585−1586. Med sig hade han sin nya hustru Gunilla Bielke, prins Sigismund och prinsessan Anna, samt ett stort hov på cirka 400 personer. Under vistelsen hölls den stora påskmåltid som står uppdukad i Grå salen.

Hur gick arbetet till?

– Jag började med att sätta mig in i ämnet, det vill säga kök under 1500-talet. Efter ett tag insåg jag att köket var hjärtat i slottet under den här tiden. Det var fullt av liv och rörelse och maten skulle inte bara vara god, den skulle också vara vacker att se på.

– Jag började skissa på hur köket kan ha sett ut och därefter började arbetet med att ta fram alla delar. I stort sett allt måste tillverkas, så mitt jobb består av otroligt mycket snickeri. Det går inte att hitta färdiga bord, skåp och redskap som ser ut som de gjorde på 1500-talet.

Du är också kostymansvarig på slottet. Hur går det till att ta fram de vackra dräkterna?

– Även här gäller det att ha koll på de historiska källorna och fånga just 1500-talets mode. Både herr- och damkläderna var mycket vackra, både de lite enklare kläderna för ”vanligt folk” och de praktfulla kungliga dräkterna. När man får på sig kläderna blir det som att man går in i en roll och man får väldigt bra hållning.

– Det är såklart också viktigt att personerna som ska bära kläderna trivs, även om de inte är riktigt lika bekväma som dagens kläder. Modell och snitt på kläderna kan variera lite så personen som ska bära dem får ofta vara med och välja färg eller utseende.

Karin syr de vackra dräkterna som bärs av slottets personal.

Vad är det bästa med ditt jobb?

– Det är så mycket som är fantastiskt, så det är svårt att välja. Ingen dag är den andra lik och jag får kombinera kreativitet med historia.

– Att först få nörda in sig i historiska fakta och sedan hitta sätt att få ut denna fakta till besökarna så att de både lär sig mer om slottet och får en känsla för historien, det är fantastiskt. Dessutom har jag fantastiska kollegor – och den vackraste arbetsplatsen.

Senast uppdaterad:
Sidan publicerad av: Destination Kalmar AB