Kalmartips från Birgitta, Anneli och Inger

Birgitta Grundis, Anneli Englund och Inger Strandberg står framför en röd byggnad omgiven av lummiga träd.

Birgitta Grundis, Anneli Englund och Inger Strandberg har många favoriter bland Kalmars kaféer, restauranger och butiker. Här står de framför Slottshotellet.

De trivs alla tre väldigt bra i Kalmar – och passar också på att uppleva det utbud som finns. Vi bad Kalmarborna Birgitta Grundis, Anneli Englund och Inger Strandberg att tipsa om sina favoriter bland Kalmars butiker, kaféer och restauranger. De tipsar också om platser som du inte ska missa att kolla in.

Numera är de pensionärer, men de lever mycket aktiva liv. Birgitta går långa promenader, tränar och går på yoga. Anneli älskar att läsa och att cykla. Hon badar bastu två gånger i veckan och passar då också på att ta ett dopp i havet. Inger jobbar fortfarande en hel del, både på Byteatern och på Ölands Turistbyrå. Hon är ofta hundvakt åt grannens hund och tycker om att odla, sticka och virka.

Natur är ett gemensamt intresse för alla tre, men också kultur. De går ofta på teater och kollar alltid in nya utställningar som visas på Kalmars museer.

– Vi är väldigt upplevelseintresserade, säger Birgitta och de andra håller med.

– Vi har också våra barnbarn som håller oss igång. Mina är vuxna nu och jag känner att jag är kompis med dem på ett annat sätt numera, berättar Inger.

Vad tycker ni är det bästa med Kalmar?

– Närheten till vattnet och till Öland. Och att Kalmar är en så vacker stad med en blandning av gammalt och nytt, säger Birgitta.

– Dessutom är det gång- eller cykelavstånd till allt. Det är så härligt att bara gå ner till gästhamnen och fika eller titta på båtar, flikar Inger in.

– Ja, Kalmar är en trevlig stad samtidigt som du har naturen runt knuten. Stadsparken och Kalmarsundsparken tycker jag är två helt underbara platser, säger Anneli.

– Slottet är såklart också en favorit, tillägger Birgitta.

– Ett tips är att promenera uppe på slottsvallen, det är vidunderligt vackert, säger Inger.

Anneli, Birgitta och Inger strosar på en grusväg som är omgiven av lummiga träd. I bakgrunden syns en del av Kalmar Slott.

Området kring slottet är härligt att promenera i, tycker Anneli, Birgitta och Inger.

Hur tillbringar ni helst en dag på stan?

– Jag går gärna och fikar på Johannas Choklad. Om jag går en runda själv på stan slinker jag nästan alltid in där och tar en kopp kaffe och en pralin. Efter fikat går jag ofta en runda uppe på muren. Och om det är sommar fikar jag gärna i Krusenstiernska gården, säger Birgitta.

– Kullzenska caféet är ett annat mysigt kafé som passar bra året runt, säger Inger.

– Jag åker gärna in och bara går en runda, till exempel i Gamla stan, vid Gamla kyrkogården eller i området vid Kattrumpan, där det också finns en badplats mitt i stan, tillägger Anneli.

Vilka är era favoriter bland Kalmars restauranger?

– Zegel är vårt favoritställe, dit går vi ofta och lunchar. Vi kallar oss för Zegelsällskapet, berättar Inger med ett skratt.

– Det är ett säkert kort, alltid gott, inflikar Anneli.

– Och så har de bra personal och trevliga lokaler, säger Birgitta.

– Slottshotellets restaurang är också mysig, dit går vi ofta. Kallskänken är ett annat trevligt ställe att slinka in på och där får man ta med sig hunden, vilket är bra när jag är hundvakt. Teatervallen och Söderport besöker vi också gärna, speciellt på sommaren. Och man får inte glömma länsmuseets restaurang heller, den är väldigt bra, tipsar Inger.

Har ni några favoriter bland Kalmars butiker?

– Igår var jag och handlade skor med mitt barnbarn och då är Klintheims en riktigt bra butik. Jag handlar också mycket på Mariannes Garnbod och Ullcentrum, berättar Inger.

– Rågårds är en bra klädbutik med ett brett sortiment, säger Anneli.

– Kardborren har också fina kläder och Carlanders har ett bra utbud med både kläder och heminredning. För vackra buketter är Blomman för dagen och Lindéns två bra tips, säger Birgitta.

– Jag handlar gärna second hand och då finns till exempel Busfrö, Lindra och Stadsmissionen. Det har också öppnat en ny butik på Ölandsgatan som heter Retrofarstun, tillägger Inger.

Brukar ni besöka gårdsbutiker och lantkaféer?

– Jag handlar ofta på Wirbladhs, som ligger i Smedby och har ett brett sortiment. Vi äter inte speciellt mycket kött, men det vi äter köper vi där. De har också kravodlade grönsaker, berättar Inger.

– Vi handlar en del på Västerslät, som ligger norr om Kalmar. När vi åker till Öland passar vi också på att besöka Stenladan i Algutsrum, säger Anneli.

– Jag som gillar att fika vill tipsa om Tjorven Café och Museum som ligger i Rockneby. Det är mysigt och lite annorlunda, berättar Birgitta.

– Det är också mysigt att fika på Hossmo Gård och då kan man även passa på att promenera i de vackra omgivningarna, säger Anneli.

Två personer lyssnar på en guide klädd i historiska kläder.

Hur tillbringar ni helst en sommardag på hemmaplan?

– Vi åker ofta mot Södermöre. Bottorps hamn är till exempel jättefint, säger Inger.

– Örarevet, som ligger i Söderåkra, är också en upplevelse. Och om du är inne i stadskärnan är sträckan mot Lotsutkikens Café fin att gå. Där kan du stanna till och bada vid flera ställen. För barnfamiljer är annars Skälby ett bra tips, säger Anneli.

– Det är också härligt att ta färjan Dessi till Öland och fika i Färjestadens hamn, säger Birgitta.

– Konstmuseet måste vi nämna också, dit går vi ofta och även till slottet och länsmuseet. Det finns dessutom många härliga evenemang, till exempel sandskulpturfestivalen, Musik på Larmtorget och Musik i Stadsparken, säger Inger.

De konstaterar att allt de behöver finns i närområdet. Som Annelie uttrycker det:

– På en och samma promenad kan du få kultur, natur och mat – och till och med ett bad.

Kalmar är en trevlig stad samtidigt som du har naturen runt knuten. Stadsparken och Kalmarsundsparken tycker jag är två helt underbara platser.

Anneli Englund

Fem favoritkaféer

  1. Johannas Choklad har väldigt god choklad och är ett mysigt ställe.
  2. Tjorven Café och Museum är trevligt och lite annorlunda.
  3. Kullzenska caféet är en favorit året runt.
  4. Krusenstiernska gården är en härlig trädgård att sitta och fika i.
  5. Holmgrens konditori är ett klassiskt Kalmarkafé.

Fem tips om du vill uppleva Kalmars historia

  1. Besök Kalmar Slott.
  2. Promenera vid Gamla kyrkogården.
  3. Gå en runda på stadsmuren.
  4. Kolla in husen i Gamla stan.
  5. Krusenstiernska gårdens huvudbyggnad är ett litet museum.
Senast uppdaterad:
Sidan publicerad av: Destination Kalmar AB