Kalmartips från Ulrika och Robban

Ulrika och Robban sitter på en sten med havet som bakgrund. Mellan dem sitter en hund.

Ulrika Persson och Robert Lundin gör utflykter året runt, gärna tillsammans med lapphunden Allie.

Letar du efter härliga platser för en utflykt? Här delar Ulrika Persson och Robert Lundin med sig av sina bästa tips.

Ulrika Persson och Robert Lundin bor i Kalmar tillsammans med barnen Leah 16 år och Theodor 14 år. De jobbar båda i skolans värld, Ulrika som lärare och Robban som biträdande rektor. De är en aktiv familj, både till vardags och när det är dags för semester. Fotboll är ett gemensamt intresse för Robban och Leah och Ulrika är aktiv i Friluftsfrämjandet.

– Löpning, vandring, kajak, mountainbike, skidor och långfärdsskridskor är aktiviteter som avlöser varandra under året. Med på äventyren är också vår finska lapphund Allie. Friluftslivet blir ännu bättre med henne som sällskap, berättar Ulrika.

Har ni alltid tillbringat mycket tid i naturen?

– Ja, från och till under olika perioder i livet. Mina föräldrar är skogsägare så rötterna finns i skogen och troligtvis kommer kärleken till naturen därifrån. Som familj blev det mest tillsammanstid i naturen när barnen var yngre. Nu väljer de oftast sina egna intressen men förhoppningsvis har vi sått ett frö att livet levs bäst utomhus och det hoppas vi de tar med sig när de blir äldre, säger Ulrika.

En orange skylt med pilar vid en stig belagd med en trägång.

Vilka är era favoriter bland Kalmars natur- och fritidsområden?

– Värsnäs är nummer ett under alla delar av året. Framför allt för att vi har nära dit och för att Friluftsfrämjandet har sin egen lokal i Värsnäsgården. Kombinationen av skog och hav är oslagbar. Här vandrar, cyklar eller springer vi – och på vintern åker vi skidor på golfbanan eller skridskor på viken, berättar Ulrika.

– Skälby är en riktig pärla, framför allt för att det är stadsnära och lättillgängligt. Tar du dig över E22 från Skälby gård finns det fina strövstigar, inflikar Robban.

– Stensö har också en fantastisk kombination av natur och hav och erbjuder fina slingor, grillplatser och bad. Det är också fint att paddla kajak i Västra sjön, genom Stensö kanal, förbi slottet och vidare mot stan, säger Ulrika.

– Krankelösaholm är en annan fantastisk plats som bjuder på vacker skog intill Ljungbyån. Ett besök här när vitsipporna blommar på våren är ett måste, tillägger hon.

– Norrut från Kalmar kan du besöka Revsudden som också bjuder på friluftsupplevelser året runt. På vintern är det ofta i Dragsviken som havsisen fryser först och under sommaren bjuds det på sköna bad. Här finns Lindö naturreservat, ett vackert eklandskap intill havet, säger Robban.

– Åker du ännu längre norrut, mot Mönsterås, hittar du Långehäll som är ett friluftsområde med regionens bästa mountainbikestigar, tillägger han.

– Som hundägare besöker vi också gärna Ljungnäs som har fina bad för både människa och hund. Även Kalmar Dämme och Svinö är väldigt fina platser, tipsar Ulrika.

Vad gör ni helst i naturen?

– Vi cyklar mountainbike, springer och vandrar året runt, men gillar att variera oss över året och åker gärna skidor och skridskor på vintern. Att åka turskidor på Ölands alvar är en storslagen upplevelse, berättar Robban.

– Vi tycker också om att laga mat utomhus på stormkök och Muurikka. På sommaren blir det ett par turer i kajak med tältövernattning, gärna i Misterhults skärgård. Och när vi åker och badar tar vi ofta med våra SUP-brädor och kombinerar bad med SUP-paddling, tillägger Ulrika.

Vilka tycker ni är de bästa platserna för att cykla?

– Långehäll, Snurrom Bike Park, Värsnäs, Skärgårdsparken och Vassmolösa.

Och för en joggingrunda?

– Värsnäs, Stensö och Svinö. Det bästa är att springa på omarkerade stigar men här finns också belysning under den mörka delen av året.

En å omgiven av träd och grönska.

Ljungbyleden är lättvandrad och väldigt vacker att gå på våren, tycker Robban och Ulrika.

För att ta en promenad eller vandra?

– Hela Kalmar bjuder på fina promenadplatser. Vandrar gör vi gärna på Kalmarsundsleden, som är kustnära och bjuder på fina vindskydd och eldstäder med jämna mellanrum. Leden är många mil lång och du kan välja om du vill vandra norrut eller söderut, berättar Ulrika.

– Ljungbyleden är lättvandrad och väldigt vacker att gå på våren. Även Linnéslingan, som går längs med vattnet från stan till Stensö udde, är lättvandrad, tipsar Robban.

Vilka platser tycker ni är bäst för en utflykt med familjen?

– Om Theodor får välja lämnar vi Kalmar och åker över bron till Öland och Alvaret. Där kombinerar vi vandring med flera stopp där vi både fikar och lagar något på stormköket, säger Robban.

– Snurrom Bike Park är en rolig plats att cykla mountainbike på. I mitten av allt och lite upphöjt finns en grillplats där du kan fixa maten samtidigt som du har överblick över dem som cyklar. Sommartid finns det mängder av blåbär, så ta med något att plocka i. Bäst blir det när man tar med en stekhäll och har förberett en smuldeg. Då kan man fylla på energidepåerna med nylagad blåbärspaj, tipsar Ulrika.

– Vill man göra en utflykt med härliga äventyr är Krankelösaholm en fantastisk plats. Kanaberg, i närheten av Påryd, är ett annat roligt utflyktsmål. Stenblock och grottor gör platsen spännande för både vuxna och barn, berättar Robban.

Vad tycker ni är det bästa med Kalmar?

– Att det är en så lagom stor stad. Kalmar är en vacker stad med lång historia, välbevarade hus och mysiga gator. Det är också en levande stad med universitet, ett stort restaurangutbud och ständiga evenemang på gång. Närheten till Öland och havet är oslagbar och i Kalmar finns så många möjligheter till fina naturupplevelser och ett rikt friluftsliv, konstaterar Ulrika och Robban.

Löpning, vandring, kajak, mountainbike, skidor och långfärdsskridskor är aktiviteter som avlöser varandra under året. Med på äventyren är också vår finska lapphund Allie. Friluftslivet blir ännu bättre med henne som sällskap.

Ulrika Persson

Fem härliga platser mitt i stan

  1. Gamla stan
  2. Kalmar Slott
  3. Stadsparken
  4. Kattrumpan
  5. Kalmarsundsparken

Fem stadsnära badplatser

  1. Jutnabben
  2. Norrlidsbadet
  3. Kalmarsundsbadet
  4. Långviken
  5. Stensö
Senast uppdaterad:
Sidan publicerad av: Destination Kalmar AB