Marikas höstfavoriter

Marika Axén står framför en röd tegelbyggnad och håller i entrédörren.

Marika Axén besöker gärna regionens gårdsbutiker. Här står hon utanför Wirbladhs gårdshandel i Smedby.

Vill du ha tips på trevliga lantkaféer och gårdsbutiker att besöka på hösten? Här tipsar Marika Axén om några av sina favoriter.

Artikeln är en del av ett betalt samarbete, men det är Marika själv som har valt vilka platser och aktiviteter hon vill tipsa om. Det är också Marika som står bakom text och bilder i artikeln.

Idag ska jag tipsa er om mina smultronställen så här års och jag börjar en bit söder ut från stan. Först ut är Wirbladhs – den lilla gårdsbutiken i Smedby som har ett brett sortiment av lokala och egenproducerade råvaror. Deras jordgubbar har så här års kokats och blivit sylt. Och ja, den är sannerligen himmelsk! Ett par burkar fick så klart följa med hem och likaså gårdens egen senap.

Och till alla er som gärna handlar riktigt färskt kött så är det hit ni ska åka. Deras högrevsburgare tipsar jag gärna om och även gårdens salami. Maaj gådd säger jag bara! Öppettider hittar ni på Wirbladhs webbplats.

Nästa stopp är Hossmo gård, den omtalade gården som stod tom i över 40 år innan den helt renoverades och gjordes om till lantkafé och konferensanläggning.

Men för mig är det egentligen inte fikat som lockar mest utan den magiska miljön och den de fantastiska rummen som var och ett är inrett med originella detaljer. Sååå vackert!

Nästa stopp ligger en bit ut utanför Kalmar och i det vackra Ekenäs. Där hittar man det prisbelönta hantverksbageriet som vunnit inte ett utan två SM-guld för sina fantastiska limpor. Men exakt allt är bakat med kärlek och finess och smakar himmelskt. "Godaste bullen jag ätit!" sa grabbarna. Och jag håller med!

Välkommen till mitt vackra Kalmar!

Senast uppdaterad:
Sidan publicerad av: Destination Kalmar AB