Resfredags tips för en weekend i Kalmar

Annika Myhre håller en kamera framför sig

Annika Myhre står bakom bloggen Resfredag.

Annika Myhre älskar att resa. Sedan flera år tillbaka driver hon bloggen Resfredag, där hon delar med sig av sina reseskildringar både från städer i Sverige och från platser runt om i världen. Hösten 2022 besökte hon Kalmar tillsammans med sin syster. Här kan du läsa mer om vad de valde att hitta på.

Artikeln är en del av ett betalt samarbete, men det är Annika Myhre själv som har valt vilka platser och aktörer hon vill tipsa om. Det är också Annika som står bakom text och bilder i artikeln.

Kalmar Slott. I förgrunden ramas slottet in av höstfärgade löv.

Funderar du på att resa till Kalmar? Den som lockas av havsvyer, slott och sydländsk småstadsidyll tar sig enkelt hit med tåg. Jag reste hit med min syster i oktober 2022 och har samlat mina 10 bästa tips till dig som besöker Kalmar under hösten och vintern.

Allt jag tipsar om går att uppleva året runt – och allt finns också inom promenadavstånd från tågstationen. Vill du ha fler tips och mer utförliga beskrivningar av platserna på min lista? Kolla in min blogg där jag berättar mer om vår resa.

Entrédörr till kafé. Framför trähuset står en svart cykel och blomkrukor.
  • Lunch och fika på Kullzénska Caféet. Det är ett klassiskt konditori med historisk miljö, som verkligen lever upp till sitt goda rykte.
  • Beundra Kalmar Slott. Stadens kronjuvel är mäktig, stolt och väldigt bildskön. Inne i slottet finns både permanenta och tillfälliga utställningar att ta del av.
  • Kultur på Kalmar konstmuseum. Den moderna, höga och svarta byggnaden påminner mig om en ambassad, i det här fallet en ambassad för samtida konst och kultur.
Kalmar läns museums fasad
  • Besök Kalmar läns museum. Museet visar både tillfälliga och permanenta utställningar och vi imponeras bland annat av utställningen om Regalskeppet Kronan. Passa också på att ta en fika eller lunch på museets fjärde våning med utsikt över hamnen.
  • Finmiddag på Postgatan. Efter tips från flera håll förstår vi att Postgatan kan vara Kalmars bästa restaurang, vilket också bekräftas av omnämningen i White Guide.
  • Strosa i Kalmar stadspark. Stadsparken med sin engelska stil är väldigt proffsigt planerad och anlagd för att vara vacker under årets alla säsonger.
Person som promenerar på stenbelagd gata med trähus
  • Promenera i Gamla stan. Både slottet och stadsparken ligger strax intill Gamla stan, där vi promenerar bland de fina trähusen längs Västerlånggatan och Molinsgatan.
  • Sightseeing och shopping i Kalmar. Det finns flera platser som är värda att nämna lite extra, till exempel Kalmar domkyrka, Klapphuset och Norra Långgatan. I centrum finns också många besöksvärda butiker. Dillbergs Bok & Kontor, Gerdas Te & Kaffehandel och secondhand-butiken Busfrö är tre favoriter.
  • Lyxfika på Johannas Choklad. Vi får flera tips om Johannas Choklad under resans gång och ser såklart till att svänga förbi för att en fika med chokladtema från början till slut.
En av kanonerna vid Kalmar Slott när solen går ned.
  • Tips på boende i Kalmar: Kalmar Slottshotell. Läget precis intill slottet gör det möjligt att pricka in den här solnedgången bara några minuters promenad från hotellrummet. Frukostbuffén, som är både fräsch och rejäl, är tillgänglig för externa besökare i mån av plats.
Den som lockas av havsvyer, slott och sydländsk småstadsidyll tar sig enkelt hit med tåg.

Annika Myhre

Senast uppdaterad:
Sidan publicerad av: Destination Kalmar AB