Charlotte trivs i naturen

Charlott Lindquist

Foto: Sara Jonasson

I Kalmar finns det flera fantastiska naturmiljöer att uppleva. Här får du några aktivitetstips från Charlotte Lindquist som sitter i Friluftsfrämjandet Kalmar-Ölands styrelse.

Charlotte kommer ursprungligen från Västergötland, men har bott i Kalmar sedan 2008. Efter att ha träffat sin man, en Kalmarbo, på ett tåg mellan Moskva och Peking blev det en flytt till Kalmar. Hon blev genast förälskad i staden.

− Jag har trivts i Kalmar från första stund. För mig är Kalmar en vacker, levande och lagom stor stad med fantastiska omgivningar och fina möjligheter till friluftsliv och utomhusaktiviteter. Dessutom uppskattar jag närheten till havet och Öland, berättar Charlotte.

Vad betyder friluftsliv för dig?

– Friluftsliv ger mig möjlighet till naturupplevelser, rörelseglädje och återhämning samt att följa årstiderna och se naturens skiftningar. Jag uppskattar att olika årstider ger olika typer av naturupplevelser och möjliggör olika typer av aktiviteter. För mig är det viktigt att få känna vind, sol, regn och snö mot ansiktet då det får mig att känna livet i mig. Friluftsliv är också ett sätt att upptäcka nya platser och ett härligt sätt att umgås med vänner och familj.

Vilken är din favoritplats i Kalmar?

− Området kring Värsnäs tycker jag är fantastiskt under hela året då det inbjuder till olika typer av friluftsaktiviteter. Eftersom Friluftsfrämjandet har Värsnäsgården som bas har jag under flera år tillbringat mycket tid där. Jag tycker också mycket om Stensö då det är vackert, lättillgängligt och stadsnära.

För mig är Kalmar en vacker, levande och lagom stor stad med fantastiska omgivningar och fina möjligheter till friluftsliv och utomhusaktiviteter.

Charlotte Lindquist

Vad finns det att göra i Kalmar under våren och sommaren?

– För mig är ett besök i Krankelösaholm något jag längtar till varje vår. Där njuter jag av ett hav av vårblommor och beskådar de vackra backsipporna. Krankelösaholm är ett perfekt ställe att leka kurragömma bland stenarna, håva, njuta av vårsol och fågelkvitter och vandra eller cykla mountainbike på fina stigar. Ännu ett tips på våren är att vandra från Kalmar Dämme till havet, spana efter vårfåglar och stanna till vid gäddtrappan för att se fiskarnas lek. Ett mattips på våren är att plocka späda nässlor och laga en god nässelsoppa.

– Kanaberg, utanför Påryd, är ett perfekt utflyktsmål en sommardag. Ansamlingen av jättelika stenblock med djupa grottor och långa gångar är spännande att utforska för både vuxna och barn. Sommaren är också en perfekt tid för att utforska Kalmar från vattnet genom paddling. Mitt bästa tips är att paddla kanot eller kajak från Stensö, förbi Kalmar Slott och genom staden till Ölandsbron.

Vad finns det att göra under de kallare månaderna?

– Kalmar kommun erbjuder fina skogar för min favorithöstaktivitet svampplockning. Hösten med vackra färger och klar luft är också perfekt för att utforska Björnö, Horsö-Värsnäs eller Svinö naturreservat.

– En snörik vinter åker jag skidor på Värsnäs golfbana. Finns det fin skridskois åker jag skridskor tillsammans med barnen i Kalmars vikar. För den mer äventyrliga kan en kall vinter erbjuda magisk långfärdsskridskoåkning utmed kusten. Ett bra tips är att spana in Långfärdsskrinnarna i sydöst (LSS), som erbjuder ledarledda turer och aktuell isinformation.

Har du några tips på aktiviteter som funkar året runt?

– Många utomhusaktiviteter är möjliga året om. Att sova ute i vindskydd, tält eller hängmatta är härligt på sommaren, men kan också vara en fantastisk upplevelse en stjärnklar decembernatt så länge man håller sig varm. Utomhusmatlagning är också en bra året-runt-aktivitet där mina tips är att laga fredagstacos på muurikka, göra en trerättersmiddag på stormkök, grilla korv på en egentäljd grillpinne eller ta med mat i mattermos.

Charlotte tipsar

  1. Vandring, cykling och löpning är bra sätt att upptäcka mer av naturen i Kalmar med omnejd.
  2. Hitta ut Kalmar är ett roligt sätt att upptäcka Kalmar genom en enkel form av orientering.
  3. Kalmarsundleden är vacker och ett fint sätt att utforska kuststräckan.
  4. Snurrom Bike Park är en rolig plats för att cykla mountainbike
  5. Jag vill också slå ett slag för Fritidsbanken Kalmar, ett fantastiskt koncept som möjliggör lån av friluftsutrustning.
Senast uppdaterad:
Sidan publicerad av: Destination Kalmar