Saras tips till dig som vill hitta hållbara alternativ

Sara Zetterström kliver in i en secondhandbutik.

Vill du ha tips på butiker som säljer second hand? Eller veta mer om hur du kan köpa lokal mat direkt från småskaliga producenter?

Här har designern och stylisten Sara Zetterström samlat sina bästa tips till dig som vill hitta aktörer som vårdar, lagar, hyr ut, jobbar med second hand eller på andra sätt erbjuder ett mer hållbart alternativ.

Artikeln är en del av ett betalt samarbete, men det är Sara själv som har valt vilka aktörer hon vill tipsa om. Det är också Sara som står bakom text och bilder i artikeln.

Sara Zetterström

Nu har jag haft postadress i Kalmar i femton år, lägg på några studieår dessförinnan och det är snart två dekader jag har kallat denna kustpärla för hemma. Precis lagom stort – man hejar på okända i elljusspåret men här finns samtidigt grogrund för stora affärsidéer som kan växa.

Men det är inte den typen av favoriter jag tänkte dela med mig av idag, nej – istället ska ni få följa med mig till några av de organisationer, hantverkare och företag som jobbar för att spara på resurserna. Kanske är det den riktiga smålänningen som slagit klorna i mig, hursomhelst känns det väldigt roligt att få dela med mig av några smultronställen som gjort till sin grej att ta till vara, laga och förvalta det som redan finns.

Händer som håller i en sko över en korg fylld med skor.

Kvarnholmens Skomakeri ligger som det låter mitt på Kvarholmen i city, på Kaggensgatan 17. Jag som går i sneakers till vardags passade på att renovera sommarskorna. Att hämta nygamla skor på skomakeriet är som magi varenda gång. Mina italienska sandaler köpta i Milano 2003 kommer säkert hålla i nitton år till, minst.

En hög med böcker och kläder på en kassadisk.

Ett stenkast norrut på samma gata ligger Busfrö. Där kan man lämna in kläder, leksaker och heminredning och få en liten slant för andrahandsförsäljningen. Fräscht, tydligt och färgkoordinerat. Det visade sig att jag hade en rejäl hacka tillgodo. Jag brukar titta efter kläder till mig och Boo men nytt för i år är att de även börjat sälja herrkläder.

En sax på ett bord.

Mittemot Busfrö ligger Firas Skrädderi. Där lämnar jag in sånt som jag inte själv törs sätta symaskinen i. Som Jespers vinterrock som spruckit olyckligt bredvid fickan och min Kånken vars trasiga axelband behövde lagas för att fungera. Firas har jobbat som skräddare i hela 35 år och det märks att han brinner för sitt hantverk. Nästan så jag önskade att det var en galaklänning jag ville ha uppsydd hellre än min gamla ryggsäck.

Prydnadssaker i ett skyltfönster.

På lördagar kan man slinka in i Folks Interiörs lilla butik. Petter och Amanda har en alldeles särskild förmåga att handplocka främst skandinaviska designmöbler, men ibland snubblar jag över något helt annat oemotståndligt, som flottans gamla bussaronger. Jag tar två tack!

Verktyg som hänger på en vägg.

Bakom kvarteret Giraffen (Ica Maxi med mera) ligger Återbruket. Det drivs av kommunen och om man har tur dräller det av fina gamla skolskåp eller spegeldörrar eller något antikt kassaskåp eller vad som nu har avpolleterats i kommunen för tillfället. Patinerat virke säljs också ibland och jag går alltid på verktygsjakt.

I samma lokal håller Fritidsbanken till. Där kan man låna sport- och fritidsartiklar alldeles gratis i några veckor i taget. Till campingen, skidresan, båtturen eller som vårt fall – hinderparken till käpphästar! Fotbollsskor, padelrack eller kick-bikes och sällskapsspel, det mesta finns till både barn och vuxna. Nu under sommaren kör de runt med en ambulerande liten fritidsbank. Kolla schema för att se om de är i krokarna. Och just ja, med fördel kan man lämna in sånt som är urvuxet eller om intressena växlar, så kan den typen av utrustning komma flera till gagn.

Sara går mot en röd byggnad med en korg i handen.

Sist men inte minst tänkte jag tipsa om Reko-ring Kalmar. Varannan torsdag (ojämna veckor) samlas lokala producenter och lämnar ut det jag förbokat via Facebook; mjölk och ägg från egna gården, ekologiska grönsaker, kravmärkt kött eller glutenfria bakverk direkt från bagageluckan. Vid grusplanen nedanför Skälby loge bildas bokstavligen en ring av dessa småskaliga mathantverkare vid klockan 18.00 och jag känner mig stormrik varje gång jag går därifrån med famnen full av de finaste råvaror utan mellanhänder. Tack för maten!

Hoppas du fick upp ögonen för någon, för dig kanske okänd, Kalmarpärla. Håll utkik, längre fram i sommar delar jag med mig av fler!

Jag känner mig stormrik varje gång jag går därifrån med famnen full av de finaste råvaror utan mellanhänder.

Sara Zetterström

Senast uppdaterad:
Sidan publicerad av: Destination Kalmar AB